Τι χαμπάρια μάστορα στο ντέρμπι μετά τη μπούφλα από τη Μέταλιστ; Η εικόνα του Χολέμπας, τ' ανάσκελα στο χορτάρι με δύο χέρια στο κεφάλι τα λέει όλα. Σ' αυτή την κατάσταση βρίσκεται ο Ολυμπιακός από την Πέμπτη το βράδυ, όταν ο Ρουμάνος, ο Χάτεγκαν σφύριξε τη λήξη. Σαν τον πυγμάχο στο καναβάσο που πρέπει να σηκωθεί.

Η ταλαιπωρία σ' αυτές τις περιπτώσεις έχει δύο όψεις: και τη ψυχολογική και τη σωματική. Αν έχει τελειώσει το κωλοπαίχνιδο κι έχεις πάρει αυτό που θέλεις η κούραση είναι γλυκιά. Όλοι πάνε στα σπίτια τους και κοιμούνται σαν πουλάκια. Αν έχεις, όμως, κάτσει στο παγωτό αρχίζουνε τα ζόρια. Και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είχες πιστέψει ότι έχεις την πρόκριση στην τσέπη. Με καβάτζα το 1-0 του Χάρκοβο κατέβηκε να παίξει ο Ολυμπιακός.

Δεν ήταν φίφτυ-φίφτυ τη πρόκριση να πεις έπαιξα κι έχασα. Φαβορί ήτανε ο Ολυμπιακός. Για δύο αποτελέσματα έπαιζε. Και μέσα στο γήπεδο του. Κι όταν έχεις βάλει πρώτος το γκολ, κρατάς το ματς στα χέρια σου. Αν λοιπόν την π#@%σεις στο πεντάλεπτο 81-86 δεν το αντέχεις εύκολα.

Και μπορεί να μην είπε κανένας τίποτα, αλλά η γκρίνια έστω και εσωτερικά υπάρχει. Για τον Τζεμπούρ που έχασε το γκολ φάτσα με τα δίχτυα να κάνει το 2-0 και να τελειώσει το έργο και τον Μέγιερι που στις φάσεις των δύο γκολ θύμησε τον Κοστάντσο στο ματς με τον ΟΦΗ. Κατ' αρχήν ο Ολυμπιακός καλείται να ξεπεράσει το σοκ του αποκλεισμού. Κατά δεύτερο λόγο αυτή καθαυτή την κούραση.

Το ρεπορτάζ το μεσημέρι της Παρασκευής έλεγε ότι παίζουν Μανιάτης-Τοροσίδης και δεν παίζει ο Ιμπαγάσα. Είναι απώλεια ο Ισπανός, αλλά χωρίς αυτόν (για λόγους τακτικής) ο Ολυμπιακός έκανε τα διπλά με Ρουμπίν και Μέταλιστ. Το πρόβλημα, λοιπόν, έχει να κάνει με την κούραση αυτών που θα παίξουν. Και τη δεδομένη αδυναμία όλων των ελληνικών ομάδων να αντέξουν δύο γεμάτα και δύσκολα παιχνίδια Πέμπτη-Κυριακή.

Ο Βαλβέρδε έχει ένα συν με την επιστροφή του ξεκουραστο Μέλμπεργκ, ενώ μπορεί να ξεκινήσει και τον Αμπντούν που δεν έπαιξε καθόλου την Πέμπτη. Ενώ, λοιπόν, σε περίπτωση πρόκρισης ο Ολυμπιακός θα πήγαινε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ καβάλα στ' άλογο, τώρα πάει ζορισμένος.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα ότι έτσι ή αλλιώς σε όλα τα παιχνίδια του, στο δεύτερο ημίχρονο, σιγά-σιγά σβήνει. Δεν μπορεί να βγάλει 90 λεπτά στον ίδιο ρυθμό πίεσης και πρέσινγκ, όπως όταν μπαίνει στο γήπεδο φουριόζος στα ξεκινήματα των ματς. Πολύ περισσότερο τώρα που είναι κουρασμένος και ταλαιπωρημένος.

Δεν θα παίξει, όμως, μόνος του ο Ολυμπιακός στις 19.30 την Κυιρακή, όταν ο Κάκος θα σφυρίξει τη σέντρα στο ΟΑΚΑ που θα βράζει. Απέναντι του θα είναι ο Παναθηναϊκός. Μπορεί αυτός ο Παναθηναϊκός να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, να τον βάλει πλάτη και να μειώσει τη διαφορά στο -1; Για τον Παναθηναϊκό αυτό είναι ουσιαστικά το τελευταίο ματς της σεζόν. Ένας τελικός.

Αν το κερδίσει ξαναμπαίνει στο κόλπο του τίτλου. Με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός θα είναι πρωταθλητής. Δεν αρκεί, όμως, να θέλεις να πάρεις ένα παιχνίδι. Πρέπει και να μπορείς. Δεν ήταν αδιάφοροι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στις δύο πρόσφατες ήττες από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ήταν ανήμποροι. Και ατομικά και σαν σύνολο. Αν ψάξει κάποιος να βρει το τελευταίο καλό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ. Και μάλλον θα ανατρέξει στο 3-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα στις 30 Οκτωβρίου.

Από εκεί και πέρα όλες σχεδόν οι νίκες του ήταν φυματικές. Πάρα πολύ κακή, όμως, η πρόσφατη εικόνα του. Κακός με τον ΠΑΟΚ, ακόμα χειρότερος με την ΑΕΚ. Η γενική καθίζηση βγάζει στην επιφάνεια και με πολύ έντονο τρόπο μάλιστα τις αδυναμίες βασικών ποδοσφαιριστών. Μαρίνος, Σπυρόπουλος, Κλέητον, Κατσουράνης, έχει μείνει από βενζίνα κι από λάστιχο ο Σαριέγκι κι όποτε η μπάλα είναι αέρα δεν μπορεί να διώξει ούτε με τα χέρια. Το ματς, βέβαια, είναι ειδικών συνθηκών.

Ο κόσμος είναι είναι αφηνιασμένος και θα δημιουργήσει συνθήκες κόλασης. Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ξέρουν. Ξέρουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αντίπαλος τους, όπως ξέρουν επίσης ότι σ' αυτό το ματς παίζουν τα ρέστα τους. Αν χάσουν (αλλά ακόμα και με ισοπαλία) δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία.

Είναι σίγουρο ότι θέλουν να πολύ να κερδίσουν. Το άγνωστο όπως είπαμε το αν μπορούν. Αν μπορούν οι αμυντικοί να τα βγάλουν πέρα με Τζιμπούρ και Μιραλάς. Αν θα μπορέσουν τα χαφ να κυκλοφορήσουν τη μπάλα και ν' αντέξουν στην πίεση και το πρέσινγκ του Ολυμπιακού. Κι αν οι επιθετικοί θα μπορέσουν να κάνουν ένα καλό ματς και να φτάσουν στο γκολ, απέναντι σε μια αποδεδειγμένα καλή άμυνα. Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες η καλύτερη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός. Που καλείται, να το αποδείξει και να το επιβεβαιώσει. Όπως αντίστοιχα καλείται να αποδείξει ο Παναθηναϊκός ότι δεν ξόφλησε.

Πηγή: sport24.gr