Έτσι εξελίσσεται το Γιουρόπα Ληγκ και εφέτος. Πέρυσι ήταν τρεις ομάδες της Πορτογαλίας (Πόρτο, Μπενφίκα, Μπράγκα) και μία από την Ισπανία (Βιγιαρεάλ), και ένα χρόνο μετά έχουμε σίγουρα προοδεύσει, με ανατροπή της αναλογίας προς το ποιοτικότερο: τρεις Ισπανικές και μία Πορτογαλική.

Βέβαια η κυριαρχία των Ισπανών, δεν είναι κάτι συμπτωματικό (όπως η περυσινή πορεία των Πορτογάλων). Είναι μια συνέχεια και συνέπεια στην προσπάθεια του ποδοσφαίρου των φούριας ρόχας, την τελευταία τετραετία: Γιούρο και Παγκόσμιο Κύπελλο για την εθνική ομάδα, κύπελλα Ευρώπης για τους συλλόγους (Μπαρτσελόνα Τσάμπιονς Ληγκ δις, Ατλέτικο Μαδρίτης Γιουρόπα Ληγκ). Και όχι μόνο. Το ισπανικό μπάσκετ στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου στα πρόθυρα του ποδοσφαίρου. Γενικότερα ο Ισπανικός αθλητισμός περνάει την χρυσή του εποχή.

Ξεφύγαμε όμως. Για το ποδόσφαιρο μιλάγαμε. Στην κυριαρχία αυτή των Ισπανών, μόνο η Αγγλία κάτι πήγε να κάνει, με την παρουσία αρκετών ομάδων στα ημιτελικά και των δύο Κυπέλλων, αλλά με πτωτική πορεία και σκόρπια η προσπάθεια της Μπάγερν ή της Ιντερ.

Είναι ένα οργανωμένο πλάνο, από την πλευρά των Ισπανών, με εμπιστοσύνη και ανάπτυξη στις Ακαδημίες τους, παράλληλα με την σπατάλη (κυρίως από την Ρεάλ Μαδρίτης) χρημάτων και των επενδύσεων σε δαπανηρές μετεγγραφές. Δεν έφτασαν τυχαία στο να κυριαρχούν πλήρως. Και όλοι οι άλλοι απλά παρακολουθούν, ανήμποροι την κρίσιμη ώρα να σταθούν εμπόδιο. Και οι αγώνες ρεβάνς των προημιτελικών του Γιουρόπα Ληγκ, απέδειξαν πόσο πιο μπροστά από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, είναι η πριμέρα. Οι αντίστοιχες ομάδες της Γερμανίας ή της Ολλανδίας, και λίγο πριν της Αγγλίας, είχαν μεγάλο βαθμό διαφοράς, από τους Ισπανούς ανταγωνιστές τους.

Ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν. Και φυσιολογικά υποτάχθηκαν στην ανωτερότητα των αντιπάλων τους. Μπορεί η διαφορά της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ στην Ισπανία, να είναι τεράστια από τους υπόλοιπους, όμως από εκεί και κάτω γίνεται χαμός, και ακόμη και οι ομάδες, που θέλουν να μείνουν κατηγορία, μπορούν στην βραδιά τους να κερδίσουν οποιονδήποτε. Το επίπεδο συνολικά του ποδοσφαίρου είναι υψηλό και άκρως ανταγωνιστικό.

Και τώρα στις 8 ομάδες, που συνεχίζουν σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα οι πέντε είναι Ισπανικές. Θα μπορέσει η Τσέλσι, η Μπάγερν ή η Σπόρτινγκ, να σταματήσουν κάποιον; Αμφιβάλλω. Η παρουσία τους απλά επιβεβαιώνει, ότι οι Ισπανοί δεν έχουν αντίπαλο. Και δεν θα έχουν για αρκετό καιρό ακόμη, όσο δεν γίνεται μια σοβαρή δουλειά. Ή όσο κάποιες, που θεωρητικά θα μπορούσαν να μπουν σφήνα (όπως οι δύο του Μάντσεστερ) δεν θυσίαζαν την ευρωπαϊκή πορεία τους, στον βωμό της μεγάλης κόντρας για τους εγχώριους τίτλους.

Πηγή: pamesports.gr