Μπορεί η ΑΕΚ Β' για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική να μην νίκησε, αφού ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Καλαμάτα, υπήρχαν όμως κέρδη για τη δεύτερη ομάδα της Ένωσης, την οποία παρακολούθησε στο "Σεραφίδειο" ο νέος ποδοσφαιρικός διευθυντής της ομάδας, Χαβιέρ Ριμπάλτα. Τα θετικά της αναμέτρησης εναντίον της «Μαύρης Θύελλας» ήταν δύο καλοκαιρινές μεταγραφές. Αναφερόμαστε στον Σόσα και στον Κοντονίκο, οι οποίοι βρήκαν δίχτυα.

Ο 21χρονος Αργεντινός εξτρέμ επιβεβαίωσε, ότι διανύει φοβερή περίοδο φορμαρίσματος. Σκόραρε ξανά με τη φανέλα της δεύτερης ομάδας της Ένωσης, αυτήν τη φορά στην αναμέτρηση με την Καλαμάτα. Ο ποδοσφαιριστής, το όνομα του οποίου θυμίζει... συμφωνία βιολιών, αφού το πλήρες ονομά του είναι Ελιάν Σόσα Βιβάλντι, πέτυχε το δεύτερο γκολ, για την 4η αγωνιστική της Super League 2. Ο παίκτης μετρά 4 γκολ σε 4 στροφές του πρωταθλήματος. 

Ήταν αυτός που με δικό του τέρμα έδωσε τη νίκη στην ομάδα του «Δικέφαλου» αετού στην πρεμιέρα της δεύτερης κατηγορίας με την Παναχαϊκή και μάλιστα ερχόμενος από τον πάγκο στο 58', αποτελώντας τη χρυσή αλλαγή του Νίκου Κούστα. Την 3η αγωνιστική με την Κηφισιά σημείωσε 2 γκολ, αλλά δεν ήταν αρκετά για να δώσουν ένα θετικό αποτέλεσμα εναντίον της ομάδας των βορείων προαστίων που ήταν η νικήτρια.

Την 4η αγωνιστική ο Κούστας τον ξεκίνησε για τρίτη συνεχόμενη αναμέτρηση βασικό και τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Ο Αργεντινός αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τη μπαλιά του Ρουκουνάκη, ελίχθηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή, άδειασε δύο αμυντικούς και με ωραίο γυριστό σουτ με το αριστερό έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην ΑΕΚ από το πέμπτο λεπτό. Βέβαια η ομάδα του στη συνέχεια ισοφαρίστηκε και για τρίτη σερί αγωνιστική δεν κατάφερε να κερδίσει. Είναι σημαντικό όμως που ο Σόσα παραμένει καυτός και επικίνδυνος σε κάθε ματς.

Ξεχωρίζει για την τεχνική του

Είχε φαντασία στο παιχνίδι του με πολλές εμπνεύσεις και ατομικές ενέργειες. Ανάλαβε εκτέλεση στατικών φάσεων, το τέλειωμά του στη φάση του γκολ ήταν απολαυστικό και γενικά είναι ένας ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Εναι κοντρολαρισμένος, με εξαιρετική τεχνική, για την οποία και διακρίνεται. Είναι δεδομένο, πως ο συμπατριώτης του Ματίας Αλμέιδα παρακολουθεί την πρόοδο και την εξέλιξή του, γιατί είναι παίκτης πολύ χρήσιμος επιθετικά και μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Αγωνίζεται ως εξτρέμ αλλά και ως επιθετικός μέσος. Η κύρια θέση του είναι στη δεξιά πτέρυγα, γιατί ως αριστεροπόδαρος μπορεί να συγκλίνει και να εκτελεί με το καλό του πόδι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Σύλβιο Ρούντμαν που είναι ο προπονητής της Κ-20 της Μπόκα τον χρησιμοποιούσε ως 10άρι, πίσω από τους δύο επιθετικούς.

Γιατί τον έδιωξε η Μπόκα

Η ιστορία του συγκεκριμένου παίκτη αξίζει προσοχής. Ήρθε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το 2028. Προερχόταν από τη Ντεφένσα, αλλά γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στα τμήματα υποδομής της Μπόκα Τζούνιορς, με την οποία ξεχώρισε τη σεζόν 2022-2023, κατακτώντας το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Διηπειρωτικό Κύπελλο στην κατηγορία Κ-20.

Τί συνέβη όμως και έφυγε από τη Χεϊνέζε, μετά από 30 συμμετοχές, παρότι ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του Κόπα Λιμπερταδόρες; Ο Σόσα ήταν ανάμεσα στους παίκτες (Σαντιάγκο Γκαούνα, Μπρούνο Σέντσι, Νατάν Ακόστα, Ροδρίγκο Πιταβίνο, Βαλεντίν Φασκεντίνι, Λούκας Πάλμα, Ιβάν Βακέρο) που ήταν γεννηθέντες το 2003 και έληγε η προθεσμία που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ερασιτέχνες. Έτσι η ομάδα του Μπουένος Άιρες τους άφησε ελεύθερους επειδή προφανώς γιατί δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να τους υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, σε μια πραγματική δύσκολη κατάσταση για τον νέο πρόεδρο, τον θρύλο της ομάδας, Χουάν Ραμόν Ρικέλμε.

Έκανε σεφτέ ο Κοντονίκος

Ο Βασίλης Κοντονίκος ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στην αναμέτρηση με την Καλαμάτια, πετυχαίνοντας το πρώτο του επίσημο γκολ με τη φανέλα της ΑΕΚ' Β', στην τρίτη του συμμετοχή. Το όνομα του πρώτου είχε κάνει γκελ στις μεγάλες ομάδες από το 2023 και τον περασμένο Ιούνιο μαθεύτηκε, ότι η Ένωση κατάφερε να τον αποκτήσει ως μια κίνηση για το μέλλον, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το 2026. Πρόκειται για έναν παίκτη με μεγάλες προοπτικές, ο οποίος διεθνής με την Κ-19 της Ελλάδας, με την οποία μετρά 10 συμμετοχές και 2 γκολ. Η αξία του στην ποδοσφαιρική αγορά εκτιμάται στις 150.000 Ευρώ, ενώ είναι ομόσταυλος με το αστέρι του ΠΑΟΚ, τον Γιάννη Κωνσταντέλια, αφού ανήκει στον ατζέντη Λεωνίδα Αθανασούλα.

Γεννήθηκε το 2005 στην Αγία Παρασκευή, έναν οικισμό που βρίσκεται προς τον Μαλιακό κόλπο έξι χιλιόμετρα ανατολικά της Λαμίας. Ο μικρός ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα, πριν ενταχθεί στις Ακαδημίες της Λαμίας, μετά από δοκιμή, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ξεχώριζε με το ταλέντο του, αν και έπαιζε με παιδιά της γενιάς του 2004, ένα χρόνο μεγαλύτερα δηλαδή. Σταδιακά νομιμοποιήθηκε στην Κ-19, με την οποία έκανε τη διαφορά, το σημαντικότερο όμως για έναν επιθετικό ήταν, ότι κατέγραφε αριθμούς (σ.σ. Έχει 64 συμμετοχές με 16 γκολ στο ανάλογο πρωτάθλημα). Το 2022 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα με τον Σάββα Παντελίδη να του δίνει τις πρώτες του συμμετοχές σε ματς Κυπελλου. Στα 17 του έκανε την πρώτη του συμμετοχή με τους επαγγελματίες σε προημιτελική φάση του θεσμού, στον αγώνα με τον Απόλλωνα Παραλιμνίου, ενώ έπαιξε και εναντίον του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά. Με Λεωνίδα Βόκολο στον πάγκο, ο πιτσιρικάς πήρε χρόνο για 9' λεπτά στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας της Super League και πήρε αρκετό χρόνο σε 7 παιχνίδια των πλέι οφ. Μάλιστα σκόραρε στην εκτός έδρας ήττα με τον Άρη.

Άφοβος με ποδοσφαιρικό θράσος

Όταν είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι από την ΑΕΚ, ο νυν προπονητής του Αστέρα Τρίπολης, Σάββας Παντελίδης και ο Λεωνίδας Βόκολος είχαν μιλήσει στο Sportdog για τον παίκτη και είχαν δώσει πολύτιμα στοιχεία.

«Ο Κοντονίκος ξεχώριζε από τους μικρούς. Έδειχνε καλά στοιχεία. Το σημαντικότερο πράγμα που έχει ο Κοντονίκος είναι, ότι δεν φοβάται. Δεν έχει κόμπλεξ. Το πρόβλημα με τα παιδιά από τις β' ομαδες είναι να ξεπεράσουν το τρακ που τους διακατέχει, όταν ανέβουν στους επαγγελματίες. Είναι μαγκωμένοι. Αυτός έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Με το που θα τον δεις στο γήπεδο θα το καταλάβεις. Έχει καλές επαφές με τη μπάλα, βρίσκεται κοντά στο γκολ. Διαθέτει ποδοσφαιρικό θράσος. Επίσης δεν υστερεί σε ταχύτητα και σε τεχνική.

«Θα πρέπει να αλλάξει ο σωματότυπος για να ανταπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο. Τα παιδιά των Ακαδημιών, προκειμένου να αντέξουν στην πίεση, πρέπει να αποκτήσουν παραπάνω δύναμη, η οποία είναι απαιτητική για να μπορέσουν να μπούνε στον ανταγωνισμό», είχε αναφέρει ο Σάββας Παντελίδης.

Ταχυδυναμικός και καλός με τη μπάλα στα πόδια

«Στην πρώτη προετοιμασία τον ανέβασα αμέσως στην πρώτη ομάδα και περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να τον χρησιμοποιήσω. Έχει μια βάση πολύ καλή και καλά στοιχεία που πρέπει να δουλέψει. Θέλει πολλή δουλειά. Το γεγονός ότι πήγε στην ΑΕΚ είναι πολύ καλό για αυτόν. Το μέλλον του ανήκει. Είναι σοβαρό παιδί, μετρημένο και πειθαρχημένο.

Αγωνιστικά είναι ταχυδυναμικός, καλός με τη μπάλα, του λείπουν όμως παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο. Αν δουλέψει σωστά και έχει το μυαλό του, όπως το έχει μέχρι τώρα δεν νομίζω, ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Έχει το ποδοσφαιρικό θράσος, είναι ένα παιδί που φοβάται. Τον χρησιμοποίησα σε παιχνίδια υψηλού επιπεδου. Μπαίνει μέσα και κάνει αυτό που ποιστεύεο, ότι είναι το καλύτερο», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Λεωνίδας Βόκολος μιλώντας στο Sportdog.

Ωραίος και παραλίγο... μοιραίος

Στο τέλος θα αναφερθούμε σε έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε ενεργή συμμετοχή στην αναμέτρηση με την Καλαμάτα. Αναφερόμαστε στον Δημήτρη Θεοδωρίδη. Η ΑΕΚ τον απέκτησε τον περασμένο Ιανουάριο, αποκτώντας έναν παίκτη με εμπειρία από τα πρωταθλήματα της Super League 2 και της Γ' Εθνικής, αφού είχε αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Πανσερραϊκό, Κεραυνό Αγγελοχωρίου και ΑΟ Χανιώτη.

Ο 22χρονος επιθετικός έβγαλε την ασίστ στον Κοντονίκο στο 1-0 στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με την Καλαμάτα. Έδωσε τη μπάλα εκεί που πρέπει για τον συμπαίκτη του, δείχνοντας τον αλτρουισμό που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής, ιδιαίτερα ένας σέντερ φορ, όταν βλέπει κενό χώρο. Ο Θεοδωρίδης έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίεςμ για να σκοράρει στο δεύτερο ημίχρονο και να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Είχε μια μεγάλη φάση στο 67' που απέκρουσε ο Κότσαρης, ενώ στο 72' βγήκε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα της ομάδας της Μεσσηνίας, αλλά πλάσαρε πάνω από τα δοκάρια.

Στο 85' όμως δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και άφησε την ΑΕΚ με δέκα παίκτες, με αποτέλεσμα η άμυνα των «κιτρινόμαυρων» παίζοντας με αριθμητικό μειονέκτημα, να βιώσει πίεση και δυσκολες καταστάσεις. Άντεξε όμως, οπότε ο Θεοδωρίδης δεν χρίστηκε... μοιραίος της αναμέτρησης. Τον έσωσε ο Θεοχάρης με μία καταπληκτική απόκρουση σε εκτέλεση φάουλ στις καθυστερήσεις.