Παρουσιάστηκε ως αντί-Κάρμο και έγινε πρωτοσέλιδο χτύπημα στον ελληνικό Τύπο. Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Λορέντζο Πιρόλα, δίνοντας 3 εκατ.Ευρώ στην Σαλερνινάτα, παρότι τον είχε αποκτήσει με 5 εκατ.Ευρώ από την Ίντερ, λόγω του υποβιβασμού της ομάδας του Σαλέρνο, στην οποία αγωνίστηκε τις δύο τελευταίες σεζόν, κατά τις οποίες κατέγραψε 56 συμμετοχές με 3 γκολ.

Γεννήθηκε το 2002 στην Καράτε Μπριάντσα, μία πόλη του ιταλικού βορρά, που βρίσκεται στην Επαρχία της Μόντσα, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας. Από παιδί άρχισε να κλωτσάει το τόπι και εντάχθηκε στην Κ-13 των Ακαδημιών της ομάδας «Λουτσιάνο Μανάρα», στην παραλίμνια πόλη Λέκκο, μια ομάδα που συνδεέται περισσότερο με τη Μίλαν, παρά με την Ίντερ, στην οποία εντάχθηκε ο παίκτης το 2011, κάνοντας το πρώτο μεγάλο άλμα στην πρώιμη ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.

Προηγουμένως όμως είχε ενταχθεί για έναν χρόνο σε σχολή ατομικής βελτίωσης (Individual Soccer School), κάτι που αποτέλεσε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του, όπως έχει παραδεχτεί. Γιατί τότε επικοινώνησε μαζί του η Ίντερ. «Στην αρχή ήμουν λίγο διστακτικός, ωστόσο συνειδητοποίησα, ότι η Ίντερ είχε δει ποιότητα σε εμένα, μου επέτρεψε να αφήσω πίσω τις ανασφάλειές μου και να παίξω χωρίς ανησυχίες», είχε δηλώσει ο παίκτης σε συνέντευξή του για εκείνα τα χρόνια.

Στα ραντάρ της Γιουνάιτεντ και της Σίτι

Το 2019 ο Αντόνιο Κόντε που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ίντερ, τον κάλεσε στην προετοιμασία της ομάδας στο Λουγκάνο, μετά από μια σπουδαία χρονιά που έκανε τη σεζόν 2018-2019). Τα βλέμματα άρχισαν να περιστρέφονται γύρω του, όταν διέπρεψε με την Εθνική Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-17, το 2019 στη Βραζιλία, όπου ήταν από τους σημαντικούς συντελεστές της ομάδας του η οποία έφτασε μέχρι τα προημιτελικά και αποκλείστηκε από τη Βραζιλία. Σε τέτοιες διοργανώσεις υπάρχουν πολλοί σκάουτερς, οπότε ήταν νομοτελειακό να βρεθεί στα ραντάρ μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μάντσεστερ Σίτι. Για τον ίδιο όμως ήταν μια σημαντικότατη εμπειρία που εκτός από την αναγνώριση που απέκτησε (σ.σ. Η Ίντερ απέρριψε προτάσεις της Σίτι και της Μπάγερν Μονάχου), τον βοήθησε να ενηλικιωθεί ποδοσφαιρικά.

Η πανδημία του κορωνοϊου που ξέσπασε στους πρώτους μήνες του 2020 φρέναρε την πρώτη του εμφάνιση στην πρώτη ομάδα. Έτσι έκανε το ντεμπούτο του, όταν ξανάρχισαν τα πρωταθλήματα, τον Ιούλιο του 2020, στη νίκη με 4-0 κόντρα στη Σπαλ, στη Φεράρα. Τότε συνειδητοποίησε πόσο δύσκολο ήταν παραμείνει μόνιμα στην Ίντερ, καθώς χρειαζόταν πολλή δουλειά, αλλά και παραστάσεις για να ανέβει σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Τότε άρχισε να εκφράζεται ενδιαφέρον από συλλόγους της Serie B. Τζένοα, Πάρμα και Σαουόλο είχαν δείξει ενδιαφέρον να τον πάρουν δανεικό. Ο Κόντε ήθελε να τον κρατήσει για έκτη επιλογή, καθώς είχε φύγει από την ομάδα ο Αντρέα Ρανόκια. Εν τέλει δόθηκε δανεικός στη Μόντσα για δύο σεζόν. Την πρώτη χρονιά στη δεύτερη κατηγορία έκανε 16 συμμετοχές, τη δεύτερη όμως έπαιξε μόνο σε 10 ματς, λόγω τραυματισμών. Τη σεζόν 2022-2023 ήρθε η σειρά τη Σαλερνιτάνα, στην οποία έκανε 26 συμμετοχές με 2 γκολ και έψησε τους διοικούντες να τον αγοράσουν το καλοκαίρι του 2023.

Τον βελτίωσε ο Σόουζα

Εκείνη τη χρονιά ο παίκτης είχε ως προπονητή τον γνωστό Πορτογάλο από το πέρασμά του ως παίκτης από τον Παναθηναϊκό, Πάολο Σόουζα, τον οποίο είχε αποθεώσει σε δηλώσεις του. «Έμαθα πολλά, μάλιστα τον ευχαριστώ για αυτούς τους μήνες συνεργασίας, νιώθω ότι με έκανε να μεγαλώσω πολύ .

Είχε κάποιες συγκεκριμένες ιδέες στη ρύθμιση του παιχνιδιού και νομίζω ότι με έκανε να βελτιωθώ πολύ γιατί ήταν η πτυχή του παιχνιδιού όπου έπρεπε να κάνω πρόοδο ως παίκτης. Με πίεσε πολύ για αυτό, γιατί ήθελε να βελτιωθώ. Έχω ακόμα πολλά να βελτιώσω, αλλά με βοήθησε πολύ, δεν μπορώ παρά να τον ευχαριστήσω».

Ένας μικρός Κιελίνι

Αγωνιστικά ο Πιρόλα είναι ένας αμυντικός που έχει χαρακτηρίστεί ολοκληρωμένος κεντρικός αμυντικός που είναι επιδέξιος με τη μπάλα στα πόδια, με καλές τοποθετήσεις και δυνατός στον αέρα με το κεφάλι. Μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις στα στόπερ. Χαρακτηριστικος είναι ο τρόπος που τον περιέγραφε το Tutto Mercato σε ανάλυσή του το 2019.

«Είναι ένας παλιομοδίτικος κεντρικός αμυντικός, που δίνει ελάχιστη σημασία στα περιττά στοιχεία και πολύ στην ουσία. Είναι δύσκολο να νικηθεί στο ένας εναντίον ενός, μοιάζει πολύ με τον Τζόρτζιο Κιελίνι λόγω του επιβλητικού του ύψους (1,88 μ.) και των πολλών παρόμοιων χαρακτηριστικών που τον συνδέουν με τον (τότε) κεντρικό αμυντικό της Γιουβέντους και της εθνικής ομάδας (που έχει αποσυρθεί τώρα). Παρά τη σωματική διάπλαση, ο Πιρόλα ξέρει πώς να συμβαδίζει ακόμα και με ταχύτητα, μια ιδιότητα που του επιτρέπει να «ξεφεύγει» γρήγορα από επικίνδυνες καταστάσεις», έγραφε μεταξύ άλλων το ιταλικό Μέσο, σε μια κριτική που παρουσίαζε παραστατικά το στυλ του Πιρόλα. Σίγουρα από τότε έχουν αλλάξει πολλά, μας δίνετα όμως μια ιδέα για το στυλ του αμυντικού που αποκτά ο Ολυμπιακός, ο οποίος έκανε μία πραγματικά πολύ αξιόλογη επένδυση για το μέλλον.

Όσον αφορά τα όνειρα του παίκτη; Ο νούμερο ένα στόχος είναι να κληθεί στην ανδρική ομάδα της Εθνικής Ιταλίας. Ο δεύτερος είναι να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ίντερ με περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο.