Υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί αναφορικά με την -έως τώρα- απόδοση των φετινών μεταγραφών του Ολυμπιακού. Η μεγαλύτερη αφορά στον Κρίστοφερ Βέλντε. Κι αυτό συμβαίνει αφενός επειδή δόθηκαν τα περισσότερα χρήματα για την απόκτησή του, 4 εκατ.ευρώ έβγαλαν από το ταμείο οι ερυθρόλευκοι και τα έδωσαν στη Λεχ Πόζναν αφού ο παίκτης είχε συμβόλαιο και αφετέρου γιατί στη θέση του Νορβηγού σχηματίστηκε η μεγαλύτερη ανάγκη μετά τη μη παραμονή των Ποντένσε (κυρίως αυτού) και Φορτούνη που ήταν βασικοί πέρυσι στα «φτερά» της επίθεσης των Πειραιωτών.

Εύλογα λοιπόν υπάρχει προβληματισμός για τον Βέλντε ο οποίος ενθουσίασε άπαντες στα φιλικά με την εικόνα του αλλά με το που άρχισαν τα επίσημα δείχνει να έχει «μπλοκάρει». Κάποιοι κάνουν ήδη συνειρμούς και συγκρίσεις με έναν άλλο Νορβηγό εξτρέμ που είχε επιλέξει μόλις πέρυσι τέτοια εποχή ο Ολυμπιακός, τον Όλα Σολμπάκεν, και είχε απογοητεύσει επίσης.

Βεβαίως, εκείνος ήταν αρκετά διαφορετική περίπτωση. Η ατυχία για τον υψηλόσωμο (1,89μ.) 26χρονο διεθνή (11 φορές) με τη Νορβηγία ήταν ότι ο ακριβός (1,5 εκατ.ευρώ είχε δώσει ο Ολυμπιακός) δανεισμός του από τη Ρόμα έγινε αργά, στις 2 Σεπτέμβρη. Δηλαδή σε αντίθεση με τον Βέλντε τώρα δεν έκανε προετοιμασία με την ομάδα, αποκτήθηκε όταν έτρεχαν ήδη αρκετά επίσημα ματς για τους Πειραιώτες. Και με έναν -περυσινό- Ολυμπιακό σε... σύγχυση με αλλαγές (προπονητών / παικτών κτλ.) ο Σολμπάκεν «κάηκε» γρήγορα στο μυαλό όλων (σ.σ.: κι εκείνος φάνηκε να... καίει την περιπέτειά του στην Ελλάδα) αν και ο χρόνος που πήρε για να δείξει τι μπορεί και δεν μπορεί ήταν λίγος. Μόλις 306 λεπτά αγωνίστηκε με την ερυθρόλευκη φανέλα και τον Ιανουάριο διακόπηκε ο δανεισμός του.

Για να καταλάβετε τη διαφορά, ο Κρίστοφερ Βέλντε έχει ήδη 25% παραπάνω χρόνο, πιο συγκεκριμένα 402 λεπτά σε 9 συμμετοχές με 1 γκολ και 1 ασίστ. Το θέμα πια βέβαια δεν είναι αν κρίθηκε γρήγορα και άδικα ο Σολμπάκεν πέρυσι (ο οποίος πια είναι δανεικός στην Έμπολι) αλλά τι μέλλει γενέσθαι με τον Βέλντε. Αν μπορεί να πάρει ο Ολυμπιακός από τον 25χρονο παίκτη του όλα όσα ήλπιζε δίνοντας ένα τόσο σημαντικό ποσό για την απόκτησή του. Είναι ξεκάθαρο ότι «πρέπει» να βγει ο παίκτης γιατί τον έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός όπως έχει και τους υπόλοιπους στο ρόστερ.

Κι επειδή ο πρώτος που το καταλαβαίνει είναι ο Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ προσπαθεί να βοηθήσει τον παίκτη. Πως; Μπορεί στα ματς διαρκώς να του κάνει παρατηρήσεις γιατί δεν είναι ικανοποιημένος και συχνά να τον κάνει αλλαγή (ή να τον έχει στον πάγκο και να τον βάζει στην πορεία του ματς) αλλά δεν τον έχει εγκαταλείψει. Πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο έμπειρος Ισπανός κόουτς μίλησε στον Νορβηγό εξτρέμ. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Του μιλάει συνεχώς. Προσπαθεί να του δώσει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάει από 'κείνον αλλά και να... λύσει τον παίκτη. Να εντοπίσει το πρόβλημα. Γιατί στα επίσημα παρουσιάζεται τόσο διαφορετικός. Τι τον... κρατάει πίσω;

Είναι πραγματικά πολλές οι φορές, όπως λένε ασφαλείς πληροφορίες, που ο Μεντιλίμπαρ έχει μιλήσει με τον Βέλντε με πιο πρόσφατη παραμονές του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Κι αυτό που περιμένει πια είναι να βοηθήσει και ο Βέλντε τον εαυτό του και την ομάδα. Βεβαίως πια ο Μεντιλίμπαρ ελπίζει πολύ και στις ποιοτικές βοήθειες που πιστεύει ότι θα δώσει ο Γουΐλιαν ο οποίος πια το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσει πίσω του την ενόχληση στον αστράγαλο και, φυσικά, αγωνιστικά λεπτά για ρυθμό.