Δεν πρόλαβε καλά-καλά να στεγνώσει το ιντερνετικό μελάνι στο sportdog για τον Ζοσέ Ανιγκό και όσα γράφαμε για την παρουσία του στη θέση τού διευθυντή ακαδημίας στον Ολυμπιακό (σε έκθεση που είχε κάνει πριν από 1,5 χρόνο προς τη διοίκηση της ΠΑΕ χαρακτήριζε τους Μουζακίτη και Κωστούλα ως τα μεγαλύτερα πρότζεκτ στις υποδομές), και ήρθαν επίσημες ανακοινώσεις.

Ταϊγιέ Γιουσούφ (Νιγηριανός, επιθετικός, γεννημένος 02/01/2006) και Λαμίν Σιλά (Γκάμπια, επιθετικός, γεννημένος 06/06/2006) είναι και επίσημα, με μεταγραφή που ανακοίνωσε η διεύθυνση ακαδημίας του Ολυμπιακού, παίκτες της Κ19 των Πειραιωτών. Και το sportdog έψαξε, ρώτησε κι έμαθε τι ισχύει με τους δύο νεαρούς άσους που βρέθηκαν στο Λιμάνι, αλλά και τις προοπτικές που έχουν στην καριέρα τους.

ΤΑΪΓΙΕ ΓΙΟΥΣΟΥΦ

Η θέση του είναι, κυρίως, εκείνη του μεσοεπιθετικού (παίζει δεξιά και αριστερά στην επίθεση αλλά και πίσω από τον φορ) και όχι του επιθετικού, που το πρώτο διάστημα της παραμονής του στου Ρέντη έχει ενθουσιάσει τους πάντες (με την Κ19 έχει, ήδη, 5 εμφανίσεις, 1 γκολ και 3 ασίστ). 

Ήρθε στην Ελλάδα από την Gombe United FC - Ομάδα στη Νιγηρία που έχει μεγάλη παράδοση στο να "βγάζει" παίκτες και έχει στείλει ποδοσφαιριστές σε Αγγλία, Τουρκία, Νορβηγία, Φινλανδία και αλλού. Το αγωνιστικό του στιλ θυμίζει τον Αγκιμπού Καμαρά (αν και ο Γιουσούφ είναι σαφώς πιο ψηλός) και τα αμυντικά του καθήκοντα δεν είναι το δυνατό του σημείο - Ευρύτερα χρειάζεται βελτίωση στο τακτικό κομμάτι.

Είναι ταχύς, υποδέχεται καλά την μπάλα, την μοιράζει καλά και σουτάρει με το ανάποδο πόδι. Είναι καλός και στις εκτελέσεις στημένων, δεν σηκώνει την μπάλα χωρίς λόγο και του αρέσει να παίζει στρωτό ποδόσφαιρο. Γενικά εκτός από φουλ ψαγμένη επιλογή, δείχνει να έχει και σημαντικό potential αν δουλευτεί σωστά.

Ο Ταϊγιέ Γιουσούφ
olympiacos.org

ΛΑΜΙΝ ΣΙΛΑ

Ήρθε στο Λιμάνι από τη Biko FC της πατρίδας του και με την ερυθρόλευκη φανέλα έχει 1 εμφάνιση και 1 γκολ (στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό). Έχει το κλασσικό αφρικάνικο σουλούπι, ψηλόλιγνος (1.81 μ. και 72 κιλά), παίζει και με τα δύο πόδια. Ξεχωρίζει για την ταχύτητά του, βρίσκεται μέσα στις φάσεις και έχει καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Σε σουλούπι και κίνηση θυμίζει πολύ τον Πίτερ Οφορίκουε, αλλά προφανώς κι αυτός χρειάζεται βελτίωση στο κομμάτι της τακτικής. Κι ένα tip: Το περασμένο καλοκαίρι είχε προπονηθεί λίγες φορές με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, αλλά δεν είχε προχωρήσει η απόκτησή του από την αγγλική ομάδα.

Ο Λαμίν Σιλά
olympiacos.org

Έχουν μέλλον στον Ολυμπιακό;

Το μέλλον του κάθε ποδοσφαιριστής το ορίζει από μόνος του - Αλλά αυτή είναι μια γενικόλογη προσέγγιση. Τα δύο παιδιά, ο Σιλά και ο Γιουσούφ, έχουν τρομερά περιθώρια βελτίωσης. Πρώτο και κύριο, φυσικά, είναι να δυναμώσουν τα κορμιά τους, να εγκλιματιστούν στις συνθήκες υψηλού επιπέδου που δουλεύουν οι υποδομές του Ολυμπιακού και, κυρίως, να γίνουν πολύ καλύτεροι στο κομμάτι της τακτικής.

Έχουν ξεκάθαρα πλούσια φυσικά προσόντα και φαίνεται ότι έχουν καλό επίπεδο προσαρμοστικότητας, αλλά σε ένα κλαμπ όπως είναι ο Ολυμπιακός αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν. Ειδική αναφορά, φυσικά, πρέπει να γίνει στην παρουσία του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην άκρη τού πάγκου που θέλει να δουλέψει με νεαρές ηλικίες και το αποδεικνύει με τους Μουζακίτη και Κωστούλα.

Που τους δίνει χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια που θεωρεί ότι τους χρειάζεται και όχι σε ματς που ο Ολυμπιακός έχει καθαρίσει με 3-0 το σκορ και περιμένουν όλοι να τελειωσουν. Η πληροφορία από του Ρέντη αναφέρει ότι ο Ισπανός έχει σταμπάρει την περίπτωσή του Γιουσούφ (που βρίσκεται περισσότερο καιρό από τον Σιλά στου Ρέντη), και δεν αποκλείεται να τον φέρει για προπονήσεις στην πρώτη ομάδα. 

Μέχρι τότε όμως χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά και από τους δύο. Η πόρτα της ανδρικής ομάδας μπορεί να ανοίξει αρκεί να αποδείξουν ότι μπορούν να την χτυπήσουν...