Σκόνη έχει σηκώσει η απόφαση του Λορέν Μορόν, στα 30,5 χρόνια του, να υπογράψει νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι το 2027 με τον Άρη, καθώς το περασμένο καλοκαίρι είχαν γραφτεί πολλά για το μέλλον του - Εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλά ο Ισπανός με τα 21 γκολ πέρσι και τα 6 (ήδη!) φέτος, και κάμποσα εκατομμύρια θα πάρει από τους Κίτρινους αλλά και εξασφαλισμένη θέση στην 11άδα έχει. Τυπικά, δηλαδή, έμεινε για να κάνει ζημιές.

Έτσι ήρθε στον Άρη ο Μορόν - Κόλπο Καρυπίδη που έκανε την πιάτσα να παραμιλάει!

Ο Ισπανός επιθετικός ήρθε το καλοκαίρι τού 2023 στους Κίτρινους από την Μπέτις, καθώς ο Θοδωρής Καρυπίδης είχε αξιοποιήσει τις γνωριμίες του στην Ιβηρική και είχε φέρει τον 29χρονο (τότε!) επιθετικό με σούπερ ευνοϊκούς οικονομικούς όρους για τους Κίτρινους - Παρότι είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με τους Θεσσαλονικείς, την πρώτη του σεζόν στην ομάδα (που ήταν και η αντίστοιχη τελευταία στο συμβόλαιό του με την Μπέτις) οι Ισπανοί είχαν πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του!

 Ο 30χρονος Ισπανός επιθετικός αποχώρησε από τη Μπέτις μετά από 8 χρόνια στην ομάδα, και για να υπογράψει στον Άρη παραιτήθηκε από ένα ποσό ύψους 500.000 ευρώ που του χρωστούσε η ισπανική ομάδα - Συν κάποια μπόνους που δεν είχαν εξοφληθεί. Μια απόφαση που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι ο Μορόν είχε πλάνο στο μυαλό του, είχε κίνητρο, και δεν ήρθε για τουρισμό στην Ελλάδα.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουν όλοι, καθώς ο Μορόν έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα του Άρη, πιστώθηκε 21 γκολ και 4 ασίστ σε 45 ματς και, σε γενικές γραμμές, έκανε όλες τις ομάδες του Big 4 να ψαχτούν για την περίπτωση του το καλοκαίρι. Γιατί μπορεί το όνομά του να συνδεθηκε κυρίως με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, αλλά ενδιαφέρον έδειξαν και ο Ολυμπιακός αλλά ακόμα και ο συμπολίτης ΠΑΟΚ!

Η ομάδα του Big 4 που έφτασε κοντά στην απόκτησή του Μορόν

Πιο κοντά από τις ομάδες του Big 4 που ενδιαφέρθηκαν, ο Μορόν έφτασε στην ΑΕΚ. Αλλά τα 7 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο Καρυπίδης για τον παραχωρήσει ήταν ποσό περίπου απαγορευτικό για ελληνική ομάδα. Αλλά και στον Παναθηναϊκό υπήρξε ζήτημα Μορόν όταν τέθηκε θέμα απόκτησής του (ως αντι-Σπόραρ), ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και από ομάδα της Αραβίας. Αλλά τα 7 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο Καρυπίδης (κάποιες φωνές ανέφεραν, τότε, ότι θα μπορούσε να ρίξει στα 5 εκατ. ευρώ τις απαιτήσεις του) ήταν αποτρεπτικός παράγοντας. Για την ιστορία η πρόταση από την Αραβία που είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη ήταν 4 εκατ. ευρώ...

Έτσι ανανέωσε ο Μορόν στον Άρη - Με το 1/3 του συμβόλαιο που παίρνει ο Σπόραρ!

Το εντυπωσιακό με τον Μορόν είναι ότι πρόκειται για 100% value for money επιλογή, με απολαβές του στον Άρη να φτάνουν, μέχρι πριν την ανανέωση, στις 350.000 ευρώ (δέχτηκε σοβαρή μείωση αποδοχών για να έρθει στον Άρη!), αν και είναι καλός σκόρερ και βοηθάει ευρύτερα στη λειτουργία τής ομάδας του: Πιέζει, μαρκάρει ψηλά, γενικά πρόκειται για έναν σύγχρονο και αποδοτικό επιθετικό. Ο Σπόραρ, που οι Πράσινοι ήθελαν να τον φέρουν στη θέση του, έχει ετήσιο κασέ λίγο πάνω από το 1 εκατ. ευρώ...

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το market value τού παίκτη είναι στα 3 εκατ. ευρώ (είχε φτάσει μέχρι και τα 20 εκατ. ευρώ πριν από μερικά χρόνια, ενώ όταν ήρθε στον Άρη ήταν στα 2!). Ο Καρυπίδης για τρία χρόνια του κλιμακωτές αποδοχές - 700, 800, 900 χιλιάδες ευρώ για κάθε χρόνο συμβολαίου, δηλαδή 2,5 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια. Ο Καρυπίδης έδειξε πόσο τον σέβεται, έκανε υπέρβαση και ο Μορόν έμεινε.

Μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη πώληση στην Ιστορία του Άρη;

Μεγαλύτερη πώληση στην Ιστορία του Άρη είναι εκείνη τού Λουίς Πάλμα, στη Σέλτικ, που έφτασε κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Τρομερό ποσό, που έχει αλλάξει και το στάτους της ομάδας στις πωλήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι για να πάρει τον πρώτο σκόρερ του Άρη η ομάδα από την Αραβία το περασμένο καλοκαίρι είχε προσφέρει 4 εκατ. ευρώ - Οι αραβικές ομάδες πληρώνουν αδρά τους παίκτες αλλά όχι τα κλαμπ με τα οποία έχουν συμβόλαιο! Παρόλα αυτά στην περίπτωση του Μορόν έδωσαν χοντρό πακέτο.

Μπορεί να προκύψει άλλη πρόταση τον προσεχή Γενάρη ή το προσεχές καλοκαίρι; Αρχικά να γράψουμε, άλλη μια φορά, αυτό που λέμε από την αρχή του άρθρου: Ο Καρυπίδης πρότεινε νέο συμβόλαιο και ο Μορόν τον υπέγραψε γιατί αμφότερες οι πλευρές θέλουν να συνεχίσουν μαζί. Εξάλλου, δεν είναι εύκολο να βρεθεί ομάδα που θα δώσει 5 εκατ. ευρώ (αυτή είναι η ρήτρα του αν δεν συμφωνήσει η ΠΑΕ με κάποια ομάδα σε άλλο ποσό!) για 31χρονο ποδοσφαιριστή. 

Από την άλλη πλευρά ο Μορόν διατηρεί ακόμα πολύ καλό όνομα στην πατρίδα του, ενώ και στην Τουρκία (που τα εκατομμύρια ρέουν) έχει μεγάλη πέραση. Αν και σκοπός του Καρυπίδη είναι να τον κρατήσει στην ομάδα...