Δεν ξέρω αν ισχύει ή όχι αυτό που φέρεται να είχε πει ο Λουτσέσκου σε... πηγαδάκι στην παρουσίαση του βιβλίου του το καλοκαίρι, δηλαδή πως από την ΑΕΚ δεν θα ΞΑΝΑΧΑΣΕΙ....

Μετά τα 2-2 στην Αγία Σοφία και το επικό 3-2 στην Τούμπα στα περσινά play off, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τα φετινά ντέρμπι με την ΑΕΚ με μια ακόμη εκτός έδρας ισοπαλία. Μάλιστα το προχθεσινό 1-1 συνδυάστηκε και με την πιο ισορροπημένη εμφάνιση/παρουσία των ασπρόμαυρων κατά τις επισκέψεις τους στο συγκεκριμένο γήπεδο τα χρόνια του Αλμέιδα. Ο ΠΑΟΚ ήταν πιο ομάδα, μπήκε και τελείωσε καλύτερα το ντέρμπι, πιο σωστά προετοιμασμένος (και ψυχολογικά και πνευματικά και από πλευράς δύναμης) για να πάρει αποτέλεσμα.

Εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟΚ στο έπακρο πως η ΑΕΚ μπροστά έμοιαζε με πρωτοεμφανιζόμενο θίασο επί της σκηνής σε ένα πολύ απαιτητικό... έργο (επειδή ο κόουτς της Ένωσης πρέπει σιγά, σιγά να βάζει να παίζουν και να χωρέσει όλες τις μεγάλες μεταγραφές). Αν μια ομάδα είχε περισσότερο τον έλεγχο ήταν ο ΠΑΟΚ, φάσεις, όχι πολλές, έκαναν και οι δύο, πιο δίκαιο αποτέλεσμα και σκορ από το 1-1 δεν μπορούσε να έρθει. 

Από εκεί και πέρα η πρώτη θέση του ΠΑΟΚ κρατεί κάτω από το...χαλάκι τα θεματάκια που υπάρχουν στην ομάδα και τον Οργανισμό. Ο ακριβοπληρωμένος Τσάλοφ σαν σέντερ φορ δεν κάνει ούτε εκείνα που έκανε ο Σαμάτα (έτσι κι αλλιώς και οι δύο δεν σκοράρουν), ο πολυδιαφημισμένος αντι- Μειτε Μπακαγιόκο είναι...εξαφανισμένος και τον τελευταίο 1,5 μήνα ο Ρουμάνος προφανώς νιώθει ότι βρίσκεται υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης και κάπου/κάποιοι ίσως να τον αμφισβητούν (θεωρεί πως δεν το αξίζει), με αποτέλεσμα δηλώσεις (τύπου σε όποιον δεν του αρέσω παίρνω τις βαλίτσες μου και γυρνάω Βουκουρέστι) ή χειρονομίες και συμπεριφορες (όπως προχθές)... ακατανόητες/αδικαιολόγητες για τους "κοινούς θνητούς". Τουλάχιστον ο Λόβρεν ήταν αρχοντικός και έδειξε στο πιο απαιτητικό ματς πώς ο ΠΑΟΚ μπορεί να βρει τον δικό του ... Βίντα (ως κλάση και καριέρα είναι ανώτερος από τον συμπατριώτη του τηςΑΕΚ).

LUCESCOU WAY...

Το ότι o Ραζβάν είναι προπονηταράς έχει καταφέρει να του αναγνωρίσουν όλοι στην Ελλάδα.Κι αυτή την καθολική εκτίμηση/αποδοχή την κέρδισε με το σπαθί του όλα αυτά τα χρόνια, δεν του την πρόσφερε, δεν του την χάρισε κανένας. Ούτε βρέθηκε σε ένα κλαμπ τίτλων όπως ο Ολυμπιακός, που αναδεικνύει και φτιάχνει διεθνείς καριέρες σε προπονητές και προπονητές. 

Ο Λουτσεσκου ότι κατάφερε το κατάφερε μόνος του και με τον δικό του τρόπο. Όπως τραγουδούσε ο Φρανκ Σινάτρα το διάσημο ... Μy Way έτσι και ο Λουτσέσκου μπορεί να υπερηφανεύεται για το... Lucescu Way!! Τι περιλάμβανε αυτός; Να είναι προπονητής του ΠΑΟΚ στα πρότυπα Άγγλου μάνατζερ, αλλά να είναι και λίγο αθλητικός διευθυντής και λίγο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος και λίγο image meeker του κλαμπ και λίγο διευθυντής επικοινωνίας και λίγο... διοικητικός και λίγο... απορροφητήρας για τους παίκτες του, τον Οργανισμό ακόμη και για τον Ιβαν Σαββίδη. 

Λίγο από όλα και όλα μαζί, έχοντας συγκεντρώσει πάρα πολλές εξουσίες στα χέρια του!!! Κακά τα ψέμματα, κανένας άλλος προπονητής δεν θα μπορούσε να πάρει το περσινό πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ. Όλο αυτό το πράγμα όμως, όλο αυτό το "beef" μόνιμα με την ΑΕΚ και κατά διαστήματα με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναικό, τον Άρη, τους διαιτητές, το "σύστημα της Αθήνας" και γενικά τους εχθρούς του ΠΑΟΚ (πραγματικούς και... φανταστικούς), μαζί με τα νέα κίνητρα που συνεχώς προσπαθεί να βρίσκει στον ΠΑΟΚ και ορισμένες φορές τα... χάνει γρήγορα (μη είσοδος στο Τσαμπιονς Λιγκ, για παράδειγμα, το μοναδικό που δεν έχει πετύχει στον δικέφαλο), νομίζω πως κάπου τον έχουν κουράσει και κάπου αρχίζουν να τον αλλοιώνουν. Μου φαίνεται πως δεν μπορεί πλέον να σηκώσει όλο αυτό το βάρος και έτσι ακόμη και αναίτια η υπερβολικά πλέον επαναλαμβάνει το μοτίβο της πρόκλησης εντάσεων που εν μέρει μπορούν να δικαιολογήσουν στα μάτια του ιδιοκτήτη και του κόσμου πως είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος εντός ΠΑΟΚ

ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΒΑΛΒΕΡΔΕ

 Στην Νέα Φιλαδέλφεια ο Λουτσεσκου το έκανε...λύσσα, ξέφυγε τελείως, έδωσε ένα κάκιστο και επικίνδυνο σόου που δεν χρειαζόταν μετά την λήξη. Για πρώτη φορά ένιωσα πως ξεπέρασε κάθε όριο, ήταν ασυγκράτητος, στέλνοντας μηνύματα που μπορούν να προκαλέσουν βία. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι πρότυπο ο Λουτσέσκου για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τους ...ΠΑΟΚΤζηδες. 

Προπονητικά είναι επιπέδου Βαλβλερδε αλλά ενώ ο Βάσκος με την ενσυναίσθηση και τη σοβαρότητα που τον διέκρινε παρότι ήταν κόουτς του Ολυμπιακού κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλης της Ελλάδας και να μνημονεύεται, ο Ρουμάνος μετά και τα προχθεσινά κινδυνεύει να απωλέσει και εκείνους (εκτός ΠΑΟΚ) που μπορούσαν να τον αναλύσουν, να τον ερμηνεύσουν και να τον δικαιολογήσουν. 

Δυστυχώς και κρίμα, αν και όπως αντιλαμβάνομαι δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει η υστεροφημία του εκτός ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου προφανώς εκτίμησε πως με συμπεριφορές και δηλώσεις όπως οι προχθεσινές του στην Νέα Φιλαδελφεια θωρακίζει και συσπειρώνει γενικότερα την ομάδα και τον οργανισμό ΠΑΟΚ εστω κι αν από την άλλη πλευρα πάει την τοξικότητα στο κατακόκκινο. Πιθανότατα έτσι να αντλεί δύναμη για να κάνει την δουλειά του. Ενδεχομένως βραχυπροθέσμα να λειτουργήσει έτσι αν και μάλλον στο τέλος της σεζόν το ταμείο των αποτελεσμάτων και των στόχων θα το δείξει με ακρίβεια (με ότι αυτό συνεπάγεται). Ο ίδιος και πρόσφατα επανέλαβε πως τον Νοέμβριο αρχίζουν οι ομάδες του να παίζουν μπάλα και να τρέχουν νικηφόρα σερί. Κοντός ψαλμός αλληλούια βεβαίως..

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΉ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΜΕΙΔΑ

Φυσικά δεν ξεχνώ το περσινό απροσδόκητο ξέσπασμα του Αλμέιδα στην Τούμπα, όταν κι αυτός ξέφυγε, ανεξάρτητα αν προκλήθηκε ή όχι. Ο εξίσου πολύ συναισθηματικός και εκρηκτικός όταν νιώθει ότι αδικείται ή κινδυνεύει Aργεντινός όμως, προχθές στην Opap Arena έστειλε το ΣΩΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. 

Είχε υποδειγματική συμπεριφορά είτε γιατί έκανε την αυτοκριτική του και κατάλαβε το περσινό λάθος του, είτε γιατί δεν ήθελε να ... στεναχωρήσει την μάνα του που γιόρταζε στην Αμερική και τον έβλεπε. Ήταν άψογος πριν και μετά την λήξη του ντέρμπι στους εγκαρδιους χαιρετισμούς του με τον Λουτσέσκου και έσπευσε να πάει στα αποδυτήρια για να μην προκαλέσει ή και για να μην ... μπει στο σχετικό πειρασμό. 

Ο Αλμέιδα ξέρει πολύ καλά πως ό,τι συμβαίνει στο ματς πρέπει να μένει στο ματς με το που τελειώνει αυτό. Οι επαγγελματίες και οι απασχολούμενοι στο ποδόσφαιρο (προπονητές, παίκτες, φροντιστές, παράγοντες, ρεπόρτερ) οφείλουν να προσέχουν την συμπεριφορά τους, τα μηνύματα που περνάνε και γενικά την στάση τους. Πόσο μάλλον όταν προκαλούν την πολυσυλλεκτική μάζα που δεν θέλει πολύ για να ξεφύγει και μετά να... κλαίνε/κλαίμε όλοι. Οταν αφήνουμε τις παλιές παθογένειες να εμφανίζονται, όταν δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το παρελθόν, όταν είμαστε έτοιμοι να ξεθάψουμε τα τσεκούρια του πολέμου, όταν εστιάζουμε τόσο πολύ στην χρωματιστή επικοινωνία, όταν δαιμονοποιούμε το εξωαγωνιστικό -και όλα αυτά από... Οκτώβριο μήνα - τότε αργά ή γρήγορα η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου(πρωταθλήματος) που όντως δείχνει πως πάει προς την κανονικότητα θα χαλάσει... 

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΣΕ ΡΟΛΟ.., IRON MAN TOY ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ

Σε αυτή την χώρα και κατά επέκταση σε αυτή την ποδοσφαιρική κοινωνία θα πρέπει να διακρίνουμε τα σημαντικά και να τα προστατεύουμαι! Οι χειρονομίες - η συμπεριφορά του Λουτσέσκου μέσα στον αγωνιστικό χώρο ήταν ένα τραγικό λάθος του. Το χειρότερο; Οι δηλώσεις του μετά όταν πήγε να δικαιολογηθεί(;) για τις πράξεις του. Του στυλ :" αυτός είμαι είτε σας αρέσω, είτε όχι. Μάχομαι για την ομάδα μου και παλεύω για τους παίκτες μου..."!

 Σε μια ευαίσθητη εποχή, σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο δεν μπορείς επειδή υπάρχει ένας... φρακτης να προκαλείς 30.000 με χειρονομίες. Κι αν έσπαγε αυτός ο "φράχτης" και μπούκαρε μέσα ο εξοργισμένος όχλος, τι θα συνέβαινε τότε; Δεν γίνεται να μην υπολογίζεις κανέναν και να ξεπερνάς τα όρια. Να το δείχνεις ωμά και να το υποστηρίζεις και μετά όταν έχουν πέσει οι παλμοί. "I am like this. Take it, or leave it..."! 

O ΠΑΟΚ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το τελευταίο "μήνυμα" του Λουτσεσκου και να τον παρουσιάζει σαν "θύμα" στη Φιλαδέλφεια. Υπερασπίζεται τον σπουδαίο προπονητή που έχει, πιστεύω ότι όλες του Μπιγκ 4 ανάλογα θα αντιδρούσαν. Το ποδόσφαιρο και το πρωτάθλημα μας όμως, δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη τέτοιες συμπεριφορές. Να το θυμάστε αυτό γιατί έρχονται κι άλλα πολλά ντέρμπι. 

Όσον αφορά στον Ραζβάν Λουτσεσκου, πολλοί μεγάλοι άντρες της Ιστορίας έχουν τσαλακώσει δημόσια το εγώ τους, αναγνωρίζοντας συνειδητά λάθος συμπεριφορές/επιλογές/δηλώσεις τους. Ποτέ δεν είναι αργά αλλά και δεν περιμένω να το κάνει ο Λουτσέσκου γιατί δεν τον ενδιαφέρει η δημόσια εικόνα του. Μην  πω ότι "τρέφεται" από όλο αυτό, το θεωρεί μέρος της δουλειάς του. Οπότε ακόμη και ενδεχόμενη τιμωρία του δεν είναι βέβαια πως θα τον συνετίσει. Ίσως το αντίθετο, να την θεωρήσει προσωπική θυσία για τις μάχες που δίνει για το γκρουπ του . Βλέπετε ο Ραζβάν Λουτσεσκου έχει διαλέξει τον ρόλο του Υπερήρωα, αυτό του Iron Man που τα βάζει με όλους τους εχθρούς του ΠΑΟΚ...