Facebook Pixel Αυτοκτονία με ...σφαίρα!
| 2016-03-11 00:15:00

Αυτοκτονία με ...σφαίρα!

Αυτοκτονία με ...σφαίρα!

Ο Γιώργος Κογκαλίδης θεωρεί βασικό υπεύθυνο για την ήττα-σοκ του Ολυμπιακού στο Μπάμπεργκ τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και αναλύει το λόγο στο blog του στον SportDog.

Η ήττα μοιάζει να είναι καταδικαστική, αν και μαθηματικά υπάρχουν πιθανότητες. Όμως, αν χάνεις τέτοιο παιχνίδι, δικό σου παιχνίδι, δεν μπορείς να πας πουθενά. Κι ο Ολυμπιακός έχασε γιατί ο κόουτς Σφαιρόπουλος πήρε λάθος αποφάσεις στο τέλος.

Εντάξει, το τρίποντο του Τάις μπαίνει μια φορά στα δέκα χρόνια, αλλά δεν χάθηκε εκεί το ματς. Χάθηκε σε δύο φάσεις, όπου ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" έδειξε να μην έχει καθαρό μυαλό. Αρχής γενομένης από τη σωστή επιλογή να χρησιμοποιήσει το τέταρτο φάουλ, τη στιγμή που η ομάδα του ήταν ένα καλάθι μπροστά κι αφού νωρίτερα ο Σπανούλης κι ο Χάντερ δεν κατόρθωσαν να "τελειώσουν" το παιχνίδι.

Η λογική λέει ότι από τη στιγμή που μένουν 11 δευτερόλεπτα, βγάζεις τον Σπανούλη και βάζεις τον Χάκετ, που είναι δεδομένα καλύτερος αμυντικός. Δεν το έπραξε, οι Γερμανοί έκαναν ένα απλό μπακ σκριν στον αρχηγό του Ολυμπιακού, βρήκαν το ελεύθερο σουτ και "καθάρισαν" τη νίκη.

Σε αυτό το επίπεδο, σε αυτές τις στιγμές οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Κι η δεύτερη λεπτομέρεια είναι πως κάνεις φάουλ και δεν επιτρέπεις στους αντιπάλους να πετύχουν τρίποντο. Είναι απλά μαθηματικά.

Κάνεις φάουλ, φέρνεις τον αντίπαλο στην υποχρέωση να ευστοχήσει στις δύο βολές κι έχεις τρεις πιθανότητες:

Να αστοχήσει και στις δύο, οπότε κρατάς το πλεονέκτημα των δύο πόντων και με δύο ομαδικά φάουλ "αντίο ζωή" για τους Γερμανούς.

Να ευστοχήσει στις 1/2 βολές και να έχεις ξανά το πάνω χέρι, έστω και με το μίνιμουμ της διαφοράς.

Να ευστοχήσει στις 2/2 βολές και να βρεθείς στην ίδια θέση που βρέθηκες μετά το τελευταίο τάιμ άουτ, χωρίς όμως να κυνηγάς στο σκορ. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα έχεις πέντε λεπτά παράτασης να κυνηγήσεις τη νίκη.

Αντ΄ αυτού τρίποντο (ισοδύναμο με "ξαφνικό θάνατο") και μετά κυνήγι του χρόνου και την μπάλα να κυλά βασανιστικά από γερμανικά πόδια κι εσύ να σκέφτεσαι πως έχασες μέσα από τα χέρια σου την ευκαιρία να πάρεις τη νίκη, η οποία δεν σου εξασφάλιζε τίποτα, αλλά κρατούσε ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

Μαθηματικά ο Ολυμπιακός μπορεί ακόμα να προκριθεί, προσωπικά όμως δεν πιστεύω ότι μπορεί να συνέλθει από τέτοιο σοκ. Επίσης, πλέον δεν έχει την κατάσταση στα χέρια του, αλλά χρειάζεται συνδυασμένα αποτελέσματα. Κι αν τελικά δεν τα καταφέρει, θα μοιάζει με …κακόγουστη φάρσα το γεγονός ότι θα αποκλειστεί με δύο ήττες από τη γερμανική Μπάμπεργκ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags