Facebook Pixel Ένα πολύ βολικό πρόβλημα
| 2012-11-30 16:48:00

Ένα πολύ βολικό πρόβλημα

Ένα πολύ βολικό πρόβλημα

Το θέμα μας είναι αν υπάρχει ή δεν υπάρχει «παράγκα» ή αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κακές διαιτησίες; Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης.

Σε μια χώρα η οποία «σοκάρεται» εύκολα και ξεχνάει γρήγορα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα αθλητικά (δωροδοκίες, επηρεασμοί διαιτητών, ντόπες, βία κ.λπ.) τίποτα δεν μου κάνει εντύπωση: ούτε η τεράστια έκπληξη που νιώθουμε όταν ακούμε συνομιλίες με συγκεκριμένα πράγματα, από συγκεκριμένες φωνές και με συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε το πόσο εύκολα τα ξεχνάμε ή κάνουμε ότι δεν τα θυμόμαστε λίγο μετά. Λες και οι αποκαλύψεις γίνονται για να κάνει νούμερα τηλεθέασης ο δημοσιογράφος που τα βγάζει στη φόρα και όχι για να χυθεί φως στην υπόθεση και να αναλάβει δράση στη συνέχεια η δικαιοσύνη.

Βέβαια, μια που ζούμε στη χώρα που ζούμε, μην περιμένουμε και πολλά: δεν θυμάμαι ούτε έναν άνθρωπο που να κατήγγειλε π.χ. ότι αποπειράθηκαν να τον δωροδοκήσουν και ο οποίος τελικά να μη βρήκε τον μπελά του. Χαλάνε την πιάτσα οι «έντιμοι» σε έναν άτιμο χώρο όπως είναι αυτός του ποδοσφαίρου κι αυτός που δεν «τα πιάνει» αντί να επιβραβεύεται για το ήθος του, είναι δακτυλοδεικτούμενος και προσεχώς άνεργος. Φυσικά κάποιοι τα βλέπουν όλα καλώς καμωμένα, ηθικά, αμόλυντα και αξιοκρατικά και είναι δικαίωμά τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άλλοι, όσοι τα βλέπουν αλλιώς, δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Και ούτε είναι απάντηση το «σκούζετε, διότι είστε από κάτω». Κι αυτοί που είναι σήμερα πάνω, όταν κάποτε βρέθηκαν από κάτω, τα ίδια έκαναν και ένιωθαν ότι είχαν όλο το δίκιο του κόσμου με το μέρος τους.

Τέλος πάντων, δεν έχει νόημα να μπούμε στη λογική του αν υπάρχει «παράγκα» ή δεν υπάρχει σήμερα, ούτε να συζητάμε για το αν υπήρξε ή δεν υπήρξε παλιά -θα μπλέξουμε περισσότερο κι από το αν υπήρξε «Μικρασιατική Καταστροφή» ή ένας συνωστισμός στο λιμάνι... Το θέμα είναι αν - πέρα και πάνω από «παράγκες»- πιστεύουμε ότι οι διαιτησίες είναι καλές ή όχι. Κι αν ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν αδικηθεί ή έχουν αδικηθεί ελάχιστα θεωρούν ότι οι διαιτησίες είναι καλές ή παραμερίζουν έστω και για λίγο το προσωπικό τους συμφέρον και όφελος και κοιτούν κατάματα την αλήθεια.
Οι διαιτησίες λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό δεν είναι καλές. Ούτε θα γίνουν καλές αν «αλλάξει το φύλλο» κι αρχίσει να «σφάζεται» ο Ολυμπιακός και να ευνοούνται οι αντίπαλοί του -πάλι κακές θα είναι. Θέλουμε να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα, ανεξάρτητα από το ποιος έχει τα κόζα, τα σπόρια, τα κουκούτσια ή τη μερίδα του λέοντος; Πιο εύκολο είναι απ' ό,τι νομίζουμε. Δεν θέλουμε, διότι μας βολεύει η όλη κατάσταση, καρπωνόμαστε τα οικονομικά οφέλη και ευχαριστιέται ο «υπέροχος κόσμος» μας; Τότε θα κρυβόμαστε εσαεί πίσω από προφάσεις, τυπικότητες και καταστατικά και θα συντηρούμε ένα πολύ βολικό «πρόβλημα».

Πηγή: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags