Facebook Pixel Λίβερπουλ - Μάργκαρετ Θάτσερ: Mια σχέση μίσους και… καθόλου πάθους
| 2020-04-17 20:12:00

Λίβερπουλ - Μάργκαρετ Θάτσερ: Mια σχέση μίσους και… καθόλου πάθους

Sportdog Team
Λίβερπουλ - Μάργκαρετ Θάτσερ: Mια σχέση μίσους και… καθόλου πάθους

Λίβερπουλ - Μάργκαρετ Θάτσερ: Το πρωί της 15ης Απριλίου του 1989, οπαδοί απ’ το λιμάνι του Liverpool αλλά και την πόλη του Nottingham, θα ταξίδευαν στο Hillsborough για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό του FA Cup. Μια μεγάλη γιορτή στο μεγάλο νησί και η παλαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο, μια μέρα χαράς, που όμως έμελλε να καταλήξει σε ένα ραντεβού με 96 νεκρούς.

Όλοι ξέρουμε τι συνέβη εκείνη την μέρα, άσχετα με το τι ομάδα υποστηρίζουμε. Κάθε χρόνο διαβάζουμε όλο και περισσότερες ιστορίες για την μέρα εκείνη, που στοιχειώνει μέχρι και σήμερα όχι μόνο το αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα, αφού παραμένει το πλέον πολύνεκρο αθλητικό συμβάν στην Βρετανία. Μαζί όμως θα δούμε πως αυτή η τραγωδία θα έβαζε την «ταφόπλακα» στις σχέσεις των οπαδών των «Κόκκινων» με την «Σιδηρά Κυρία».

Όλα ξεκίνησαν στις 29 Μαΐου του 1985, με την Liverpool να αντιμετωπίζει την Juventus στο Heysel στις Βρυξέλλες, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Εκείνη την μέρα 39 φίλοι της «Γηραιάς Κυρίας» έχασαν την ζωή τους, μετά από συμπλοκή με οπαδούς της αγγλικής ομάδας. Στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους, η UEFA αποφάσισε τον επ’ αόριστον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η τότε πρωθυπουργός Margaret Thatcher (1979-1990) είχε ήδη ξεκινήσει με την αντιμετώπιση του φαινομένου του χουλιγκανισμού ή όπως το είχε χαρακτηρίσει «η αγγλική ασθένεια». Εκείνη την περίοδο η πρωθυπουργός χαρακτήριζε όσους ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο ή ακόμα και όσους έστω παρακολουθούσαν, «εχθρούς εκ των έσω». Οδηγήθηκε στην δραματική μείωση των ωρών φυσικής αγωγής στα δημόσια σχολεία και εξάλειψε σχεδόν τελείως τις ώρες που επιτρεπόταν στους μαθητές να παίζουν ποδόσφαιρο!

Με λίγα λόγια η «Σιδηρά Κυρία» δαιμονοποίησε το ίδιο το άθλημα. Ο αποκλεισμός των αγγλικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την Thatcher δημιούργησε μεγάλη ζημιά σε πολλούς εξ αυτών. Η ομάδα όμως που επλήγει περισσότερο, ήταν η τότε μεγαλύτερη αγγλική δύναμη, Liverpool. Πολλές ομάδες άργησαν να ορθοποδήσουν, ενώ όπως ξέρουμε όλοι οι «Κόκκινοι» ψάχνουν ακόμα τον δρόμο προς την κορυφή της χώρας!

Αυτή η θλιβερή ιστορία συνεχίστηκε και κορυφώθηκε το 1989 και την 15η Απριλίου. Η κυβέρνηση Thatcher με την υποστήριξη της εφημερίδας The Sun, εξαπέλυσαν ένα ανελέητο κυνηγητό ενάντια στους οπαδούς της Liverpool, καταλογίζοντας τους ευθύνες για τον χαμό των 96 ατόμων, έχοντας κατά νου τα επεισόδια του ’85 στο Heysel. Στις 8 Απριλίου του 2013, μόλις επτά ημέρες πριν την 23η επέτειο της τραγωδίας, η Thatcher άφησε την τελευταία της πνοή. Σε όλη την χώρα ηχούσαν συνθήματα όπως το «We are going to have a party when Maggie Thatcher dies» και όντως έτσι έγινε εκείνη την μέρα. Λίγους μήνες μετά νέες έρευνες έφεραν στο φως νέα δεδομένα τα οποία δικαίωναν τον κόσμο της Liverpool, και εξέθεσαν το ψέμα που είχαν δημιουργήσει τότε η κυβέρνηση, με την αστυνομία και την βοήθεια της The Sun. Αυτές οι ανακαλύψεις έπληξαν αρκετά την εικόνα της πρώην πρωθυπουργού, ακόμα κι αν ήταν μόλις λίγους μήνες μετά τον θάνατό της.

Στις 26 Απριλίου του 2016 ήρθε και η νομική δικαίωση, όπου το δικαστήριο του Warrington θα έριχνε τις ευθύνες στις αστυνομικές αρχές για ανθρωποκτονία εξ αμελείας! Η δίκη είχε κρατήσει δύο χρόνια, αλλά τελικά απένειμε δικαιοσύνη 27 χρόνια μετά. Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη των 96 ανθρώπων. Ο κόσμος της Liverpool δεν ξεχνάει αυτούς που τον πλήγωσαν. Έτσι μέχρι και σήμερα αν κάνεις βόλτα στους δρόμους της πόλης, θα δεις γκράφιτι και συνθήματα στους τοίχους κατά της Thatcher. Επίσης η τραγωδία αυτή έφερε και τις δύο αντίπαλες ομάδες της πόλης κοντά, με τους ορκισμένους αντιπάλους της Liverpool, Everton, να απαιτούν δικαίωση και να πανηγυρίζουν όταν αυτή επιτέλους ήρθε.

«Μπορώ επιτέλους να συνεχίσω την ζωή μου με αυτό που συνέβη τότε. Μετά από τόσες ανακρίσεις σε συνεχή βάση ήταν φανερό ότι 96 άτομα ήταν ανόμως νεκρά, όμως δεν ήμασταν σίγουροι για την έκβαση της υπόθεσης για τόσα χρόνια. Όσα ακολούθησαν της τραγωδίας μας έκαναν να περιμένουμε πάντα για το χειρότερο. Δεν ήταν θυμός αυτό που νιώθαμε. Ήταν η αίσθησης μιας ψευδούς αλήθειας. Μετά από αυτήν την απόφαση αυτό που νιώθουμε πια είναι ανακούφιση», θα δηλώσει εκείνη την ημέρα εν μέσω δακρύων ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας, ο Dave Golding, που έχασε στο συμβάν τον θείο του, με τον οποίο παρακολουθούσε εκείνη την αποφράδα ημέρα το παιχνίδι.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags