Facebook Pixel Sportdog.gr | The Dockyard Derby: Η γλώσσα του λιμανιού και η συμπεριφορά του σαλονιού
| 2021-01-28 04:33:00

The Dockyard Derby: Η γλώσσα του λιμανιού και η συμπεριφορά του σαλονιού

Sportdog Team
The Dockyard Derby: Η γλώσσα του λιμανιού και η συμπεριφορά του σαλονιού

Ποδοσφαιρικές κόντρες. Σίγουρα το ποδόσφαιρο δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τις ιδιάζουσες αντιπαλότητες μεταξύ συλλόγων και των πιστών τους ακολούθων ανά τον κόσμο. Ανάμεσα στις πολυσυζητημένες κόντρες και τα φανταχτερά derbies εκατομμυρίων, ξεπροβάλλουν και σχετικά άγνωστες ιστορίες τρομερής έντασης μεταξύ ομάδων και οπαδών που τους χωρίζουν… λιμάνια και ωκεανοί διαφορών. Ένα από αυτά είναι το γνωστό και ως Dockyard Derby, μεταξύ των Plymouth Argyle και Portsmouth, που ωστόσο δεν αποτελεί στην πράξη καν ντέρμπι!

First things first, οι οπαδοί των δύο ομάδων και ιδίως της Portsmouth, αρνούνται κάθε αναφορά της εν λόγω αναμέτρησης με τον όρο «derby», καθώς όπως δηλώνουν η μεγαλύτερή τους κόντρα αφορά φυσικά τους «Αγίους» της Southampton, ενώ οι αντίστοιχοι της Plymouth θεωρούν την «κοντινή» Exeter ως τον κύριο αντιπαλό τους, με την Torquay να ακουλουθεί, τονίζοντας πολλές φορές πως τα δύο σωματεία είναι μέχρι και φιλικά! Διαβάζοντας λοιπόν τα παραπάνω, γεννάται εύλογα η απορία πώς προέκυψε, αλλά και πώς συντηρείται αυτή ή όχι και τόσο παραδοσιακή κόντρα μεταξύ τους.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, το όποιο σημείο τριβής μεταξύ των πόλεων και κατ’ επέκταση και των συλλόγων, έχει ρίζες που πηγαίνουν βαθυά πίσω στο χρόνο. Στην προκειμένη, οι δύο πόλεις πρωταγωνιστούσαν σε στρατιωτικό και δη σε ναυτικό επίπεδο κατά την περίοδο ακμής της βρετανικής αυτοκρατορίας, με τα δύο λιμάνια να ανταγωνίζονται και συχνά να έρχονται σε ρήξη για τις εμπορικές συμφωνίες της εποχής. Στις πιο σύγχρονες μέρες των ενδοβρετανικών προστριβών, της έξαρσης του χουλιγκανισμού, της Margaret Thatcher και της εργατικής τάξης, η κόντρα των δύο πόλεων γιγαντώθηκε. Οι νέοι του Πόρτσμουθ και του Πλίμουθ ως επί το πλείστον εργάζονταν στις αποβάθρες, ο μισθός και κατ’ επέκταση η ποιότητα της ζωής τους ήταν αλλένδετα με τις εμπορικές ροές στα μεγάλα λιμάνια, με το γεγονός αυτό να πυροδοτεί μια ιδιότυπη έχθρα ανάμεσα στους πληθυσμούς, που εκφραζόταν μεταξύ άλλων και στον οπαδισμό.

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags