Facebook Pixel Λίβερπουλ: Ο Τσιμίκας έκανε τους... οιωνούς να μιλήσουν - Για αυτό θα πάρει το Champions League η Λίβερπουλ (vid)
Ποδόσφαιρο
| 2022-05-27 18:32:00

Ο Τσιμίκας έκανε τους... οιωνούς να μιλήσουν - Για αυτό θα πάρει το Ch. League η Λίβερπουλ (vid)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Ο Τσιμίκας έκανε τους... οιωνούς να μιλήσουν - Για αυτό θα πάρει το Ch. League η Λίβερπουλ (vid)

Γιατί ο πρώην μπακ του Ολυμπιακού θα... φέρει τη μεγάλη κούπα; Ο Έλληνας αμυντικός ήταν αυτός που χάρισε το τρόπαιο του Κυπέλλου Αγγλίας στους Κόκκινους και μαζί έδωσε το δικαίωμα σε όλους τους φίλους της ομάδας να πιστεύουν ότι ο τελικός απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης δεν... χάνεται.

Λίβερπουλ: H Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια, με την παρουσία του Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο της, έχει αρχίσει και θυμίζει την ομάδα των 80s που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, η κυριαρχία των Κόκκινων κυρίως στην Αγγλία θα ήταν απόλυτη. Από το Σάββατο (14/5) οι Reds είναι οι νέοι Κυπελλούχοι στο Νησί, μιας και ο Κώστας Τσιμίκας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και μετά από ένα, χορταστικό από φάσεις, 0-0 ήταν αυτός που με την εύστοχη εκτέλεση στην διαδικασία των πέναλτι, έδωσε στην ομάδα του το 8ο συνολικά FA Trophy.

Λίγους μήνες πριν οι Κόκκινοι, ξανά στα πέναλτι απέναντι στους Μπλε του Λονδίνου, είχαν κατακτήσει και το League Cup έχοντας ήδη κατακτήσει ένα περίεργο… νταμπλ, ενώ η Λίβερπουλ έχει να αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League, ενώ στο πρωτάθλημα είναι στο -4 από την κορυφή και την Μάντσεστερ Σίτι, με ένα παιχνίδι όμως λιγότερο και μια αγωνιστική να απομένει. Οι… οιωνοί όμως αυτού του νταμπλ των Reds δείχνουν το… μέλλον με το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ να φαίνεται ότι θα είναι αυτό που θα κατακτήσει και το Κύπελλο με τα… μεγάλα αυτιά απέναντι στην Βασίλισσα.

Γιατί όμως μιλάμε για κάτι τέτοιο; Μα φυσικά γιατί η ιστορία μίλησε για ακόμα μια φορά… Η Λίβερπουλ την σεζόν 2000-2001 είχε κατακτήσει ένα ιστορικό τρέμπλ, παίρνοντας την ίδια χρονιά το Worthington Cup, το τότε League Cup, το Κύπελλο Αγγλίας και λίγες μέρες μετά και το Κύπελλο UEFA που τότε αγωνιζόταν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά… Οι Κόκκινοι προέρχονταν από μια αρκετά αποτυχημένη χρονιά, μιας και τερμάτισαν στην 4η θέση της Premier League,  κάτω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Άρσεναλ και Λιντς κάτι που τους έθετε εκτός επόμενου Champions League, ενώ τόσο στο Κύπελλο όσο και στο League Cup υπήρχαν ηχηρές αποτυχίες με τις Μπλάκμπερν Ρόβερς και Σουθάμπτον να τους αποκλείουν στον 3ο και 4ο γύρο αντίστοιχα. Το καλοκαίρι θα σημαδευτεί από τις αφίξεις των Μπερνάντ Ντιομαντέ, Γκάρι ΜακΚάλιστερ, Μάρκους Μπάμπελ, Νικ Μπάρμπι, Κρίστιαν Ζίγκε, ενώ στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο θα προστεθούν στο σύνολο οι Ιγκόρ Μπίσκαν και Γιάρι Λιτμάνεν δίνοντας ένα αρκετά ανταγωνιστικό ρόστερ στον Ζεράρ Ουγιέ.

Worthington Cup

Στο Λιγκ Καπ εκείνης της σεζόν  η κλήρωση για τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης έφερε την Λίβερπουλ να υποδέχεται την Τσέσλι, με τους Κόκκινους να προκρίνονται στην παράταση με 2-1, με σκόρερ τους Μέρφι και Φάουλερ, ενώ στην επόμενη φάση διέλυσε τη Στόουκ με 8-0. Στα προημιτελικά ήταν η σειρά της Φούλαμ να βάλει… δύσκολα στους Κόκκινους μιας και θα προκριθούν απέναντι στον σύλλογο του Λονδίνου με 3-0 (Όουεν, Σμίτσερ, Μπάρμπι), όμως θα χρειαστεί να παίξουν ακόμα μια παράταση εκείνη τη χρονιά. Τα διπλά παιχνίδια με την Κρίσταλ Πάλας στα ημιτελικά έβαλαν με την πλάτη στον… τοίχο τους Reds, αφού στον πρώτο αγώνα έχασαν με 2-1, όμως στη ρεβάνς θα είναι καταιγιστικοί και με 5-1 θα περάσουν στον τελικό.

Το φινάλε θα γίνει για πρώτη φορά μακριά από το Γουέμπλεϊ, που είχε κλείσει λόγω της ανακατασκευής του. Πιο συγκεκριμένα στο Μιλένιουμ του Κάρντιφ με τις Μπέρμιγχαμ και Λίβερπουλ, στις 25 Φεβρουαρίου 2001,  ήταν οι αντίπαλοι για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Ο Φάουλερ στο 29’ ήταν αυτός που έδωσε προβάδισμα στο σύνολο του Ζεράρ Ουγιέ με ένα φανταστικό γκολ, όμως ο Πέρς με πέναλτι στο 90+3’ θα στείλει τον αγώνα στην παράταση. Στα επιπλέον 30 λεπτά δεν θα αλλάξει τίποτα, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα πέναλτι. Λίβερπουλ και Μπέρμιγχαμ θα πάνε στον… ξαφνικό θάνατο με το σκορ στο 4-4 και τον Κάραγκερ να δίνει προβάδισμα με 5-4, ενώ λίγο αργότερα ο Φέστερβελντ θα αποκρούσει την προσπάθεια του νεαρού Άντι Τζόνσον χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα του.

FA Cup

Στο FA Cup πρώτη αντίπαλος για τους Κόκκινους θα είναι η Ρόδεραμ που δεν θα προκαλέσει προβλήματα και με δύο γκολ του Χέσκι και ένα του Χάμαν θα κερδίσουν με 3-0 και θα δώσουν ραντεβού με την Λιντς. Οι Reds θα πάρουν… εκδίκηση μιας και με σκόρερ τους Μπάρμπι στο 87’ και τον Χέσκι τρία λεπτά μετά θα περάσουν από το Έλαντ Ρόουντ με 0-2 και μαζί θα έρθει και η πρόκριση στον πέμπτο γύρο της διοργάνωσης. Εκεί αντίπαλος θα είναι η Μάντσεστερ Σίτι, όπου με ένα εμφατικό 4-2 θα περάσουν στα προημιτελικά, ενώ με το ίδιο σκορ θα νικήσουν στην επόμενη φάση και την Τρανμίρ και θα βρεθούν στους «4» του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ο ημιτελικός του Βίλα Πάρκ θα βρει αντιμέτωπη τη Λίβερπουλ και τη Γουίκομπ, με τους Κόκκινους να είναι αυτοί που θα επικρατήσουν με 2-1, με γκολ των Χέσκι και Φάουλερ και θα κλείσουν το εισιτήριο για τον τελικό όπου θα αντιμετωπίσουν την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Το Μιλένιουμ του Κάρντιφ θα αποδειχθεί ιδανικός τόπος τελικών για τους Reds μιας και οι Κανονιέρηδες μπορεί να πήραν το προβάδισμα με τέρμα του Λιούνγκμπερκ στο 72’, όμως ο Μάικλ Όουεν αρχικά θα ισοφαρίσει στο 82’, ενώ ο ίδιος έξι λεπτά μετά και δύο πριν το τελευταίο σφύριγμα θα δώσει το FA Cup στην ομάδα του Μερσεϊσάιντ.

Κύπελλο UEFA

Το κερασάκι στην… τούρτα της σεζόν 2000-2001 ήρθε με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, σε μια αρκετά δύσκολη διαδρομή που είχε και ελληνικό στοιχείο. Πρώτος αντίπαλος της Λίβερπουλ ήταν η Ραπίντ Βουκουρεστίου που με νίκη 1-0 εκτός έδρας και 0-0 στην Αγγλία απέδειξε ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσα τα φανταζόταν ο Ζεράρ Ουγιέ και οι παίκτες του. Στον δεύτερο γύρο η κληρωτίδα θα φέρει στον δρόμο των Κόκκινων την Σλόβαν Λίμπερετς, που θα χάσει με 1-0 στην Αγγλία, ενώ παρά το προβάδισμα των Τσέχων στον δεύτερο αγώνα η Λίβερπουλ θα επικρατήσει με 2-3. Επόμενος αντίπαλος για τους Reds o Ολυμπιακός. Στον πρώτο αγώνα του ΟΑΚΑ δύο γκολ του Αλεξανδρή θα είναι η απάντηση των Ερυθρόλευκων σε αυτά των Μπάρμπι και Τζέραρντ, ενώ στο Άνφιλντ οι πρωταθλητές Ελλάδας θα ηττηθούν με 2-0, με γκολ και πάλι του Μπάρμπι και του Χέσκεϊ.

Τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν για τη Λίβερπουλ μιας και στην φάση των 16 αντίπαλος θα είναι η Ρόμα. Το σύνολο του Ζεράρ Ουγιέ, κόντρα στις προβλέψεις, θα νικήσει με δύο γκολ του Όουεν την ομάδα των Μπατιστούτα, Τότι και Μοντέλα στην Αιώνια Πόλη, ενώ στον επαναληπτικό ένα τέρμα του Γκιγκού στο 70’ θα κάνει την αναμέτρηση… ροντέο, με τον Άγγλο επιθετικό να χάνει πέναλτι, και τελικά του Κόκκινους να αντέχουν και να παίρνουν την πρόκριση στα προημιτελικά. Νέο εμπόδιο η Πόρτο, που μετά από το 0-0 του πρώτου παιχνιδιού εκτός έδρας, τα δύο γκολ των Μέρφι και Όουεν θα φτάσουν στη νίκη με 3-0 και θα στείλουν τους Reds στα ημιτελικά απέναντι στο μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης Μπαρτσελόνα.

Ο αγγλικός σύλλογος θα καταφέρει να… δαμάσει τον Ριβάλντο στον πρώτο αγώνα της Βαρκελώνης με την αναμέτρηση να ολοκληρώνεται στο 0-0 και τους φίλους των γηπεδούχων να αποδοκιμάζουν τους Μπαουγκράνα, ενώ στην ρεβάνς με το Άνφιλντ να… κοχλάζει ένα εύστοχο πέναλτι του ΜακΚάλιστερ στο 44’ θα δώσει τη νίκη στη Λίβερπουλ και θα την στείλει σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Το μεγάλο φινάλε του Κυπέλλου UEFA ήταν προγραμματισμένο για τις 17 Μαΐου 2001 στο Βεστφάλεν του Ντόρτμουντ με τους Κόκκινους να αντιμετωπίζουν την έκπληξη της χρονιάς Αλαβές.

Η Λίβερπουλ θα καταφέρει στο πρώτο τέταρτο να προηγηθεί με 2-0, με γκολ του Μπάμπελ στο 3’ και του Τζέραρντ στο 15’, με τους Βάσκους να μειώνουν με τον Ιβάν Αλόνσο στο 26’, για να φτάσουμε στο 40’ όπου με εύστοχο πέναλτι ο ΜακΚάλιστερ θα κάνει το 3-1. Στο δεύτερο μέρος η Αλαβές θα μπει με το πόδι στο… γκάζι και δύο τέρματα του Μορένο, στο 47’ και το 50’ θα φέρει τον τελικό στα… ίσια, με τον Φάουλερ να δίνει εκ νέου προβάδισμα στο σύνολο του Ουγιέ στο 72’. Ο χρόνος περνούσε και οι πάντες θεωρούσαν ότι η Λίβερπουλ δεν μπορεί να μην σηκώσει το Κύπελλο, όμως δύο λεπτά πριν το τέλος ο Ζόρντι Κρόιφ θα είναι αυτός που θα ισοφαρίσει σε 4-4 στέλνοντας τον αγώνα στην παράταση. Εκεί η άμυνα των Βάσκων θα αποδειχθεί… άτρωτη μέχρι το 116’. Τέσσερα λεπτά πριν τα πέναλτι ο ΜακΚάλιστερ θα εκτελέσει μακρινό φάουλ, με τον Γκέλι να παίρνει την κεφαλιά, όμως την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα κάνοντας το 5-4, τον τελικό να τελειώνει, μιας και ήταν σε ισχύ το «χρυσό γκολ» και την Λίβερπουλ να φτάνει σε ιστορικό τρεμπλ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags