Ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, όπως ανακοίνωσε οικογένειά του στο πρακτορείο ειδήσεων «dpa».

Ο σπουδαίος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής πάλευε το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας και τελικά "λύγισε", αφήνοντας την τελευταία του πνοή την Κυριακή (7/1). Ο Μπεκενμπάουερ είχε κάνει δύο επεμβάσεις στην καρδιά του και μία στο ισχίο του, ενώ από το 2019 είχε χάσει την όρασή του από το δεξί του μάτι.

Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο "Κάιζερ" είναι τεράστια, όχι μόνο για το γερμανικό αλλά και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο συνολικά, αφού επηρέασε όσο λίγοι την εξέλιξη του λαοφιλέστερου αθλήματος του πλανήτη. Ο Μπεκενμπάουερ έφερε την "επανάσταση" στη θέση του κεντρικού αμυντικού, καθώς θεωρείται ο "εφευρέτης" του μοντέρνου ρόλου του λίμπερο, έχοντας την έφεση να κουβαλά την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση και να προωθείται διαρκώς.

Αποτελέσε παίκτη-σύμβολο για την Εθνική Δυτικής Γερμανίας, με την οποία κατέγραψε 103 συμμετοχές και 14 γκολ. Κατέκτησε το Μουντιάλ του 1974 ως ποδοσφαιριστής Γερμανίας και ως προπονητής το 1990. Με τη Δυτική Γερμανία αναδείχθηκε επίσης Πρωταθλητής Ευρώπης ως ποδοσφαιριστής το 1972.

Σε συλλογικό επίπεδο, έγραψε ιστορία με τη Μπάγερν Μονάχου (427 συμμετοχές και 60 γκολ), βοηθώντας την να κατακτήσει τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, τέσσερα Πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Γερμανίας. Αγωνίστηκε επίσης στο Αμβούργο κατακτώντας ένα Πρωτάθλημα, αλλά στις ΗΠΑ για λογαριασμό της New York Cosmos (σήκωσε τρία Πρωταθλήματα ΗΠΑ).

Την πλούσια τροπαιοθήκη του Μπεκενμπάουερ κοσμεί και η κατάκτηση της "Χρυσής Μπάλας", καθώς αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη δύο φορές (1972, 1976).