Facebook Pixel «Αφεντικό» στην Παιανία
| 2011-06-17 16:41:00

«Αφεντικό» στην Παιανία

«Αφεντικό» στην Παιανία

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή μοντέλου στο ποδοσφαιρικό τμήμα και ποιος ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου Σαμαρά. Γράφει ο Γιάννης Σκόκας.

Η άρνηση του διευθυντή των ακαδημιών του Παναθηναϊκού κ. Γιάννη Σαμαρά να αναλάβει το «καυτό» πόστο του τεχνικού διευθυντή της ομάδας έβαλε (προσωρινά;) τέλος στο μοντέλο του football manager που εφαρμόστηκε στο Τριφύλλι από το 2002 μέχρι σήμερα (με μια διακοπή περίπου ενάμιση έτους από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι την Ανοιξη του 2007).

Το κύκλο των τεχνικών διευθυντών άνοιξε το 2002 ο Κροάτης κ. Βέλιμιρ Ζάετς, ενώ ακολούθησαν οι κκ. Γιάσμινκο Βέλιτς, Κώστας Αντωνίου, Κάρλος Φρέιτας και ατύπως ο κ. Σπύρος Λιβαθηνός, του οποίου ο συμβουλευτικός ρόλος μοιάζει περισσότερο με αυτόν που θα έχει στη νέα εποχή του Τριφυλλιού ο κ. Σαμαράς που πλέον φέρει επισήμως (και) τον τίτλο του τεχνικού συμβούλου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Μολονότι, η συγκεκριμένη θέση δεν προβλέπεται από το καταστατικό της ΠΑΕ, όπως συμβαίνει με την αντίστοιχη του τεχνικού διευθυντή (γι’ αυτό και δεν χρειάζεται η τυπική έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, παρά μόνο η άτυπη απόφαση της τετραμελούς διοικούσας επιτροπής), δημιουργήθηκε κατ’ ανάγκη καθώς ο κ. Σαμαράς δεν απεδέχθη την πρόταση που του έκανε ο προεδρεύων αντιπρόεδρος του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού κ. Δημήτρης Γόντικας για να αναλάβει εξ ολοκλήρου το πόστο του football manager.

Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος περνάει αποκλειστικά στα χέρια του πορτογάλου τεχνικού κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος γίνεται το απόλυτο αφεντικό στην Παιανία. Ηδη, τον τελευταίο μήνα και ελλείψει τεχνικού διευθυντή, ο 65χρονος προπονητής είχε διευρυμένες αρμοδιότητες στο ποδοσφαιρικό τμήμα (πέραν των καθαρά τεχνικών θεμάτων που ούτως ή άλλως έχει τον πρώτο λόγο) με αποκορύφωμα προσωπικές επαφές με ατζέντηδες και ποδοσφαιριστές που απασχολούν τους Πράσινους.

Επί της ουσίας, οι Πράσινοι εγκαταλείπουν το μοντέλο διοίκησης με τον τεχνικό διευθυντή να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην ομάδα (διοικητικά και αγωνιστικά) και δρομολογούν ένα διαφορετικό στυλ που μοιάζει περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, ως επί το πλείστον, οι αγγλικοί σύλλογοι, όπου σχεδόν τα πάντα περνούν από τα χέρια των εκάστοτε τεχνικών.

Ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου Σαμαρά

Ποιος θα είναι όμως ο ρόλος του νέου τεχνικού συμβούλου κ. Γιάννη Σαμαρά; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού θα έχει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο δίπλα στον κ. Φερέιρα αλλά και στον κ. Γόντικα. Θα ζητείται η γνώμη του για οποιαδήποτε μεταγραφική κίνηση και γενικώς για ποδοσφαιριστές που προτείνονται ή απασχολούν τους Πράσινους (είναι πιθανόν να λειτουργεί και ως σκάουτερ), ενώ θα έχει λόγο στη στρατηγική και τη φιλοσοφία του συλλόγου, όπως επίσης και σε τεχνικά ζητήματα.

Επιπλέον, δεδομένης της ντιρεκτίβας της UEFA για προώθηση νεαρών γηγενών παικτών αλλά και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης του συλλόγου που απαιτεί φθηνές λύσεις εκ των έσω, ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια στενότερη σχέση ανάμεσα στην πρώτη ομάδα και στις ακαδημίες του συλλόγου με τακτικότερη προώθηση ταλαντούχων παικτών από τη αποκαλούμενη «golden team».

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς είτε θα προτείνει, είτε θα γνωμοδοτεί αλλά δεν θα είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίζει. Το εν λόγω προνόμιο θα έχουν αφενός ο προπονητής της ομάδας κ.Φερέιρα, αφετέρου ο ο εκτελών χρέη προέδρου κ. Γόντικας.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags