Facebook Pixel «Μόνο ο Ολυμπιακός»
| 2011-01-16 15:22:00

«Μόνο ο Ολυμπιακός»

«Μόνο ο Ολυμπιακός»

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος γράφει στο προσωπικό του blog για την μοναδική ικανότητα του Ολυμπιακού να κερδίζει ακόμα και όταν έχει πολλές απουσίες.

Aναλυτικά το άρθρο του:

Η πολύ σημαντική νίκη που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο χθεσινό παιχνίδι με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό, αναδεικνύει κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει πριν από λίγες μέρες στο Sentragoal, αναφορικά με τη δυνατότητα που έχει ο Ερνέστο Βαλβέρδε να παρατάξει μια αξιόλογη και αξιόμαχη ενδεκάδα, ακόμα και όταν η ομάδα του έχει πολλές απουσίες.

Λάβετε ως παράδειγμα την αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό και ποιοι παίκτες έλειπαν από τους πειραιώτες. Ιμπαγάσα, Τοροσίδης, Ντουντού, Ουρτάδο, Χολέμπας, Μανιάτης και Νέμεθ. Ο Μιραλάς αποχώρησε με ίωση στο 24' (0-0 το σκορ) ενώ ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έμεινε στον πάγκο και μπήκε στο ματς περίπου στο 70'.

Κι όμως με αυτές τις πολύ σημαντικές απουσίες, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τη νίκη, πετυχαίνοντας μάλιστα τέσσερα γκολ. Η αλήθεια βέβαια είναι πως αυτή τη φορά τα χρειάστηκε απέναντι στην αξιόμαχη ομάδα των Σερρών, αλλά το στόχο του τον πέτυχε. Και τον πέτυχε χωρίς να παίξουν τόσοι βασικοί παίκτες.

Ο Βαλβέρδε έχουμε επισημάνει μέσα από το σάιτ, προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα με δύο ενδεκάδες, με παίκτες έτοιμους να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Ζαϊρί, που πήρε τη θέση του Μιραλάς στα μισά του πρώτου ημιχρόνου. Ο Μαροκινός βοήθησε πολύ ώστε να πάρει ο Ολυμπιακός τη νίκη.

Κοιτάξτε τον Ρόμενταλ, που μπορεί να μην έχει το χρόνο συμμετοχής που θα επιθυμούσε, αλλά έκανε τη σέντρα μισό γκολ στον Πάντελιτς για το 3-2. Ο Μοντέστο παίζει για Ντουντού και Ουρτάδο μαζί στον άξονα της μεσαίας γραμμής και τα καταφέρνει καλά.

Ποια άλλη ομάδα της σούπερ λίγκα θα κατόρθωνε με τόσες πολλές και σημαντικές απουσίες να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της; Μάλλον καμιά, για να μην φανούμε και απόλυτοι και πούμε με σιγουριά πως κανείς άλλος δεν θα τα κατάφερνε.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο από το ματς στο «Καραϊσκάκη» έχει να κάνει με το ότι ο Ολυμπιακός αντέδρασε με πάθος και αποφασιστικότητα, όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, για πρώτη φορά φέτος στην έδρα του.

Οι «ερυθρόλευκοι» γύρισαν το παιχνίδι κι απέφυγαν ένα «κάζο» που ίσως να τους κόστιζε ακριβά. Γιατί απώλεια βαθμών σε εντός έδρας ματς με τον Πανσερραϊκό ή άλλη ομάδα που δίνει μάχη για την παραμονή στην κατηγορία «βαραίνει» πιο πολύ, γιατί προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στην ψυχολογία μιας ομάδας. Οι πειραιώτες απέφυγαν τελικά τη γκέλα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως όλα πήγαν καλά για την ομάδα του λιμανιού.

Πρώτα απ' όλα οι «ερυθρόλευκοι» σπατάλησαν ένα ημίχρονο με απογοητευτική απόδοση και έδωσαν το δικαίωμα στον αντίπαλο τους να μπει με άλλον «αέρα» στο δεύτερο ημίχρονο. Μάλλον υποτίμησαν τον Πανσερραϊκό και λίγο έλειψε να το πληρώσουν.

Δεύτερον, ο Ολυμπιακός δέχθηκε δύο γκολ για πρώτη φορά σε εντός έδρας παιχνίδι του φετινού πρωταθλήματος και αυτό λέει κάτι. Υπήρξαν στιγμές που η αμυντική λειτουργία των πειραιωτών δεν ήταν σωστή και αυτό είναι σίγουρο πως το παρατήρησε ο Βαλβέρδε.

Η ουσία όμως για τον Ολυμπιακό της φετινής σεζόν είναι πως ακολουθεί το σωστό δρόμο σε ότι αφορά το «χτίσιμο» μιας ομάδας. Είκοσι παίκτες έτοιμοι να προσφέρουν όποτε τους το ζητήσει ο προπονητής, είκοσι παίκτες που είναι στην «τσίτα» και οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους όταν το ζητά ο Ισπανός.

Μεγάλη υπόθεση αυτό για μια ομάδα και στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι μάλλον πολυτέλεια. Ωστόσο ο Ολυμπιακός δείχνει πως αποτελεί μια καλοκουρδισμένη μηχανή (με τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάσει γιατί μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ποδόσφαιρο) με τα «γρανάζια» που την αποτελούν να συνεργάζονται (σε πολλές περιπτώσεις αρμονικά) με στόχο το «εμείς» και όχι το «εγώ». Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη κατάκτηση του προπονητή του Ολυμπιακού.

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags