Facebook Pixel Οι πέντε ανοιχτές πληγές του ποδοσφαίρου
Life
| 2011-06-12 17:21:00

Οι πέντε ανοιχτές πληγές του ποδοσφαίρου

Οι πέντε ανοιχτές πληγές του ποδοσφαίρου

Ο Θάνος Μπλούνας γράφει για τις… πληγές του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τον Πιλάβιο, τις πλαστογραφίες και τις αδειοδοτήσεις.

Η εξωραϊσμένη εικόνα των παραγόντων του ποδοσφαίρου για το άθλημα αποδομήθηκε από την ομιλία του προέδρου της ΕΠΟ στη γενική συνέλευση της 4ης Ιουνίου. Ο κ. Πιλάβιος υποστήριξε ότι «τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε οριακό σημείο» και ρώτησε τους παριστάμενους αν θέλουν το ποδόσφαιρο «των μπράβων, των πλαστογράφων, των ψευτών, των χουλιγκάνων, των παρωχημένων αντιλήψεων, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, της εξάρτησής από τους πολιτικούς που το εκμεταλλεύονται, των στημένων αγώνων, της βίας και των απειλών».

Ασφαλώς, όλα τα παραπάνω δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Ούτε ήταν άγνωστα στην ηγεσία της ΕΠΟ. Πρόκειται για χρόνιες ασθένειες του ποδοσφαίρου, που αντιμετωπίζονταν σπασμωδικά και κρύβονταν κάτω από το χαλί. Μόνο που αυτήν τη φορά οι παθογένειες γιγαντώθηκαν, οι αντιδράσεις έγιναν ανεξέλεγκτες και η ομοσπονδία αποδείχθηκε αδύναμη και απροετοίμαστη για να αντιδράσει. Οδηγήθηκε στην αναστολή της λειτουργίας της ώστε να ανασυνταχθεί παραδεχόμενη ότι επί των ημερών της συγκεκριμένης διοίκησης το ποδόσφαιρο έφτασε στο «σημείο μηδέν». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτές πληγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που πρέπει να κλείσουν, ώστε όπως συνομολογείται από τους αρμόδιους φορείς τα νέα πρωταθλήματα να αρχίσουν με καλύτερους όρους.

Πλαστογραφίες

Το σκάνδαλο των πλαστογραφιών έχει μεγάλο βάθος και πολλούς εμπλεκόμενους. Οπως προκύπτει, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΠΟ δεχόταν, κατά παράβαση των κανονισμών, να εκδίδει δελτία χωρίς την υποβολή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ ασκούσε πλημμελή έλεγχο σε όσους συλλόγους προσκόμιζαν ενημερότητες σε φωτοτυπία. Αυτή η βιομηχανία έκδοσης δελτίων, που κατέληγε μέσα στην ΕΠΟ, δεν αποκαλύφθηκε από την ίδια την ομοσπονδία αλλά από την Καλλιθέα.

Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και την περασμένη Δευτέρα έφτασε μέχρι τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αν. Κανελλόπουλο. Λέγεται πως οι ομάδες που ερευνώνται είναι 21 και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) σε αυτές που έχουν καταθέσει πλαστές ενημερότητες, β) σε αυτές που δεν κατέθεσαν ενημερότητες και γ) σε αυτές που κατέθεσαν εκπρόθεσμα ενημερότητες.

Μέχρι σήμερα η μόνη ομάδα που τιμωρήθηκε τελεσίδικα με υποβιβασμό λόγω πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας είναι ο Ηρακλής. Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζουν ο Ιωνικός και ο Εθνικός, η υπόθεση των οποίων, παρότι αποκαλύφθηκε ενάμιση μήνα νωρίτερα από αυτήν του Ηρακλή, βρίσκεται ακόμη σε πρώτο βαθμό και χωρίς να έχει βγει απόφαση. Επίσης στην ίδια κατηγορία βρίσκονται η Κόρινθος και η Χερσόνησος, για τις οποίες η Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών έχει προχωρήσει σε ανάκληση των δελτίων των ποδοσφαιριστών που απέκτησαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Στις ομάδες που ερευνώνται είναι ο ΟΦΗ, η Αναγέννηση Καρδίτσας, η Παναχαϊκή, η Επανομή και άλλες.

Οσες αποδειχθεί ότι κατέθεσαν πλαστά έγγραφα κινδυνεύουν με υποβιβασμό στην κατώτερη κατηγορία. Ολες αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει να δικαστούν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, κάτι που απαιτεί χρόνο, ο οποίος δεν υπάρχει και γι' αυτό αναζητούνται λύσεις. Εκτός από τις περιπτώσεις του Ιωνικού και του Εθνικού και όσες άλλες προκύψουν, υπάρχουν εκκρεμότητες στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη που δεν έχουν κλείσει και επηρεάζουν τη βαθμολογία. Πρόκειται για την ένσταση Αναγέννησης Καρδίτσας κατά Εθνικού και Ιωνικού κατά της Αναγέννησης Καρδίτσας για τον αγώνα με τη Δόξα Δράμας.

Η αντίδραση του ΟΦΗ, η προσφυγή του στα πολιτικά δικαστήρια και η προσωρινή δικαίωσή του ήταν μια κίνηση που αιφνιδίασε και μπλόκαρε την ΕΠΟ. Η ομάδα της Κρήτης προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια επικαλούμενη την κακή σύνθεση της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ που απέρριψε το φάκελό του και δεν του έδωσε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, που απαγορεύει τη διεξαγωγή αγώνων πλέι οφ χωρίς τη συμμετοχή του ΟΦΗ μέχρι τις 7 Ιουλίου, τινάζει το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ στον αέρα, αφού η αγωνιστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου, αλλά επηρεάζει και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Η επίκληση της FIFA από την ΕΠΟ και η άφιξη στην Αθήνα της επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, Εύα Πασκιέ, έγινε μετά την άρνηση του ΟΦΗ να υποχωρήσει και να πάρει πίσω την προσφυγή. Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η ίδια η ΕΠΟ άνοιξε το δρόμο για τα πολιτικά δικαστήρια με την προ ημερών απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο σε προσφυγή των Τρικάλων για το θέμα της αδειοδότησης δήλωσε «αναρμόδιο» και υπέδειξε στη θεσσαλική ΠΑΕ να προσφύγει στο κατά τόπον εφετείο, κάτι που τελικά έκανε ο ΟΦΗ.

Oι λύσεις που εξετάζονται για τις αδειοδοτήσεις και τη βία
Η φετινή διαδικασία των αδειοδοτήσεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η διοίκηση της ΕΠΟ είχε να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη καχυποψία η οποία γινόταν ακόμη πιο έντονη λόγω της μυστικότητας της διαδικασίας.

Ο Σ. Πιλάβιος για την επόμενη χρονιά εξετάζει τρεις λύσεις ώστε να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.

Η πρώτη λύση είναι να καταργηθεί η διαδικασία της αδειοδότησης για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και να ισχύει μόνο για τις ομάδες που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως γινόταν μέχρι το 2008.

Η δεύτερη λύση είναι να παραχωρηθεί η διαδικασία της αδειοδότησης στη ΓΓΑ. Ομως αυτή η σκέψη δεν μπορεί να προχωρήσει διότι αφενός θα πρόκειται για εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της ομοσπονδίας στην πολιτεία και αφετέρου διότι η ΓΓΑ κάνει το δικό της έλεγχο στις ΑΑΕ μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η τρίτη λύση να λειτουργήσει και στην επόμενη σεζόν η διαδικασία της αδειοδότησης, όμως οι δύο επιτροπές που υπάρχουν να ενισχυθούν από εκπροσώπους της UEFA, του ΠΣΑΠ και άλλους.

Η κατάσταση, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο έπειτα από την προσφυγή του Ηρακλή στο CAS κατά της απόφασης της επιτροπής εφέσεων αδειοδότησης που δεν του έδωσε άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα. Με την ίδια προσφυγή ζητεί τη μη επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.

Ανοιχτός είναι ο διάλογος πολιτείας – ΕΠΟ σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τα τρία βασικά αιτήματα του ποδοσφαίρου και στο νέο νομοσχέδιο που αποκάλυψε στις 29 Μαΐου η «Κ», επαναφέρει το ιδιώνυμο σε βελτιωμένη έκδοση, δίνει στους σεκιούριτι δικαίωμα απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα και προβλέπει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου επιβάλλοντας κυρώσεις. Από την άλλη, η πολιτεία ζητεί αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα με ποινές όπως αφαίρεση βαθμών σε περίπτωση υποτροπής και αυτόματης οριστικής διακοπής αγώνα σε περίπτωση που απειλείται η σωματική ακεραιότητα των παρευρισκόμενων στον αγωνιστικό χώρο.

Σε νέα φάση έχει εισέλθει η δικαστική έρευνα για τους κατά την UEFA ύποπτους αγώνες των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Ηδη ασκήθηκε ποινική δίωξη σε οκτώ άτομα που θα οδηγηθούν απευθείας σε δίκη, ενώ μέσα στον μήνα αναμένεται ασκηθούν διώξεις και σε πρόσωπα που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο και λέγεται ότι έχουν θεσμικές θέσεις.

Η αξιοπιστία της διαιτησίας αποτελεί για μια ακόμη φορά ζητούμενο. Η δομή της ΚΕΔ θ’ αλλάξει αφού επικεφαλής θα τοποθετηθεί παράγοντας – μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βελτιωθεί η εικόνα της.

Η πολιτεία έχει προτείνει την επιστροφή της κλήρωση ως διαδικασία επιλογής διαιτητών κάτι που απορρίφθηκε από την ΕΠΟ η οποία αντιπρότεινε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων δύο ημέρες πριν από τους αγώνες.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags