Facebook Pixel Σεξ:
| 2019-08-28 19:31:00

Οι ειδικοί ρίχνουν βόμβα - Το συχνό σεξ στεριώνει τον γάμο

Sportdog Team
Οι ειδικοί ρίχνουν βόμβα - Το συχνό σεξ στεριώνει τον γάμο

Μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση, που θα σε κάνει να αγαπήσεις τη γυναίκα σου ακόμη περισσότερο -μετά από πολύ σεξ.

Σεξ: Τα νεόνυμφα ζευγάρια που έχουν πολύ συχνές σεξουαλικές επαφές δεν αναφέρουν περισσότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους, σε σύγκριση με τα ζευγάρια που έχουν λιγότερο συχνή σεξουαλική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όμως, η διαφορά εντοπίζεται στο επίπεδο της αυτόματης συμπεριφορικής ανταπόκρισης. Βρέθηκε δηλαδή ότι η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί μην να επηρεάσει την αναφερόμενη ικανοποίηση από τη σχέση, αλλά επηρεάζει την αυθόρμητη συναισθηματική και συμπεριφορική ανταπόκριση ενός ατόμου προς το σύντροφό του. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αυτόματες αυτές αντιδράσεις και συμπεριφορές μπορούν τελικά να προβλέψουν εάν ένα ζευγάρι θα καταλήξει να μην είναι ικανοποιημένο από τη σχέση.

Από εξελικτικής άποψης, το συχνό σεξ επιφέρει αρκετά οφέλη, όπως είναι η βελτίωση των πιθανοτήτων σύλληψης και η ενίσχυση του δεσμού των δυο συντρόφων έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανατροφή των παιδιών. Όταν όμως οι ερευνητές ρωτούν τα ζευγάρια σχετικά με την ικανοποίηση από τη σχέση, δε βρίσκουν σχέση ανάμεσα στην ικανοποίηση και τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό ίσως οφείλεται σε σκόπιμες εκλογικεύσεις και προκατειλημμένες πεποιθήσεις αναφορικά με το θέμα του σεξ, το οποίο ακόμα και σήμερα μπορεί να συνιστά ταμπού.

Ακριβώς επειδή οι αυθόρμητες συμπεριφορές δεν απαιτούν συνειδητή εκλογίκευση, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μπορεί να οδηγούν σε αντιλήψεις ή συσχετίσεις για τις οποίες τα άτομα δεν έχουν επίγνωση. Οι ερευνητές λοιπόν έθεσαν εκ νέου το ερώτημα σχετικά με την ικανοποίηση από τη σχέση χρησιμοποιώντας τόσο μετρήσεις αυτοαναφοράς όσο και μετρήσεις αυτόματης συμπεριφοράς.

Μια μελέτη πάνω σε νεόνυμφους

Στην πρώτη μελέτη 216 νεόνυμφοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την ικανοποίηση από τη σχέση. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν διάφορες ποιότητες του συζυγικού βίου, ανέφεραν το βαθμό συμφωνίας τους σε δηλώσεις όπως «έχουμε έναν καλό γάμο», καθώς και την ικανοποίηση που ένιωθαν σχετικά με το σύντροφό τους, τη σχέση και το γάμο τους.

Στη συνέχεια συμμετείχαν σε μια δοκιμασία ταξινόμησης: Μια λέξη εμφανιζόταν σε οθόνη υπολογιστή κι έπρεπε να πατήσουν ένα συγκεκριμένο κουμπί προκειμένου να δηλώσουν εάν η λέξη ήταν αρνητικά ή θετικά φορτισμένη. Πριν από την εμφάνιση της λέξης εμφανιζόταν μια φωτογραφία του/της συντρόφου για 300 μόλις ms.

Η λογική πίσω από αυτή τη δοκιμασία είναι ότι ο χρόνος αντίδρασης δείχνει πόσο στενή είναι η συσχέτιση δυο ερεθισμάτων σε αυτόματο επίπεδο. Όσο πιο γρήγορη είναι η απάντηση τόσο πιο ισχυρή η σύνδεση. Η καθυστερημένη απάντηση σε μια αρνητική λέξη για παράδειγμα θα σήμαινε γενικά μια θετική στάση προς το/την σύντροφο.

Οι ερευνητές επίσης ζήτησαν και από τους δυο συντρόφους κάθε ζευγαριού ξεχωριστά να υπολογίσουν πόσες φορές είχαν σεξουαλική επαφή μέσα στους τελευταίους 4 μήνες. Ακριβώς όπως συνέβη και σε προηγούμενες μελέτες, δε βρέθηκε σχέση ανάμεσα στην αυτοαναφερόμενη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας και την ικανοποίηση από τη σχέση. Όταν όμως οι ερευνητές εξέτασαν τις αυτόματες συμπεριφορικές απαντήσεις, κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Συμπέρασμα: Όσο πιο πολύ σεξ, τόσο πιο γερά τα θεμέλια ενός γάμου

Η σεξουαλική συχνότητα βρέθηκε να σχετίζεται σημαντικά με τις αυτόματες αντιδράσεις τους απέναντι στους συντρόφους. Όσο πιο συχνή ήταν η σεξουαλική δραστηριότητα, τόσο περισσότερο συνέδεαν το σύντροφο τους με θετικά ερεθίσματα. Τα ευρήματα αυτά είχαν τη ίδια ισχύ και για τα δυο φύλα. Παράλληλα, μια δεύτερη μακροχρόνια μελέτη που παρακολούθησε άλλους 112 νεόνυμφους, έδειξε ότι η σχέση της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας με τις αλλαγές στην αυτόματη συναισθηματική ανταπόκριση αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μέθοδος της αυτοαναφοράς της συχνότητας της σεξουαλικής επαφής δεν είναι η πιο ακριβής. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να γίνουν κι άλλες μελέτες για να δείξουν εάν τα ευρήματα αυτά ισχύουν και στα ζευγάρια που δεν είναι νεόνυμφα. Η μελέτη δείχνει ότι οι σύντροφοι μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι ο ένας από τον άλλο, αλλά να μην το παραδέχονται και τονίζει ότι το να ρωτά κανείς κάποιον για τα συναισθήματά του δεν είναι ο μόνος τρόπος να μάθει για αυτά. Κάποιες από τις καθημερινές εμπειρίες που μπορεί να είναι φορτισμένες θετικά ή αρνητικά ενδέχεται να επηρεάσουν τον τρόπο αξιολόγησης της σχέσης σε συνειδητό ή ασυνείδητο επίπεδο​​​​​​​.

ΠΗΓΗ: gr.askmen.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags