Facebook Pixel Sportdog.gr | Top-10: Γκολάρες και... ξύλο! Η τρελή πορεία της Ελλάδας μέχρι τα μπαράζ
| 2017-10-11 14:38:00

Top-10: Γκολάρες και... ξύλο! Η τρελή πορεία της Ελλάδας μέχρι τα μπαράζ

Sportdog Team
Top-10: Γκολάρες και... ξύλο! Η τρελή πορεία της Ελλάδας μέχρι τα μπαράζ

Οι ασύλληπτες εκτελέσεις του «Μητρογκόλ», ο «κεραυνός» στο Καραϊσκάκη, η «προφητεία» του Τζαβέλλα και ένα... σπασμένο δόντι.

Εχθές το βράδυ, η Εθνική μας ομάδα συνέτριψε με 4-0 το Γιβραλτάρ και εξασφάλισε την πρόκρισή της στα μπαράζ, έχοντας 5 νίκες, 4 ισοπαλίες, μόλις 1 ήττα και συνολικά 19 βαθμούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο Μουντιάλ που διεξάγεται το καλοκαίρι του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας.

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου έκανε τη δική της προσπάθεια για να μπορέσει να φτάσει στα μπαράζ. Οι διεθνείς μας έδειξαν την ποιότητά τους, «πάλεψαν» όταν χρειάστηκε, πέτυχαν τον πρώτο στόχο τους και έπεται ο επόμενος.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε κληρωθεί στον 8ο όμιλο με Γιβραλτάρ, Εσθονία, Κύπρο, Βοσνία και το πανίσχυρο Βέλγιο.

Όλοι οι διεθνείς, από την έναρξη της διαδικασίας των προκριματικών, ήταν πεισμωμένοι και αποφασισμένοι να επιστρέψουν στις επιτυχίες. Το κάζο που συνέβη στα προκριματικά του Euro 2016, ήταν πια παρελθόν. Στόχος, μόνο η επιτυχία και η υπέρβαση που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο Μουντιάλ της Ρωσίας και τους Έλληνες στον έβδομο ουρανό ξανά.

Το sportdog.gr σας παρουσιάζει την πορεία της Εθνικής μας στα προκριματικά του Μουντιάλ μέσα από 10 ξεχωριστές στιγμές:

1. Τι έβαλες ρε Μήτρογλου;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την απίστευτη γκολάρα του Κώστα Μήτρογλου στην πρεμιέρα των προκριματικών απέναντι στο Γιβραλτάρ; Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016 η Ελλάδα ήθελε να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις τις για τα προκριματικά του Μουντιάλ με το δεξί και συνέτριψε με 4-1 το Γιβραλτάρ εκτός έδρας. Το highlight του ματς, φυσικά του τέρμα του «Μητρογκόλ».

2. Ο «κεραυνός» του Τζαβέλλα

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να μην κατάλαβε σε πια στιγμή αναφερόμαστε. Είναι φυσικά το γκολ του Γιώργου Τζαβέλλα στα «χασομέρια», στο ματς της Εθνικής μας απέναντι στη Βοσνία στο Γ. Καραϊσκάκης. Το σκορ είχε ανοίξει ο Πιάνιτς για τους φιλοξενούμενους αλλά ο Τζαβέλλας στο 95' με έναν «κεραυνό» άφησε τον Μπέγκοβιτς να κοιτάει την μπάλα που «αναπαύεται» στα δίχτυα του. Ένα γκολ σκέτο «χρυσάφι» για την Εθνική διότι χάρη σε αυτό, αφήσαμε πίσω μας τη Βοσνία στη βαθμολογία και περάσαμε στα μπαράζ.

3. «Είμαστε ένα έθνος, είμαστε αδέρφια»

Η καταπληκτική δήλωση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, στο εκτός έδρας ματς της Εθνικής μας ομάδας με την Κύπρο. Το ματς ήταν κάτι παραπάνω από μισή πρόκριση για εμάς ωστόσο, ο διεθνής άσος στάθηκε και στην ιδιαιτερότητα του αγώνα μέσα από μία πραγματικά υπέροχη δήλωση: «Έχουμε ένα πολύ σημαντικό ματς που πρέπει να το κερδίσουμε. Το ματς ήταν τελικός για εμάς. Ήρθαμε να παίξουμε μέσα στην Κύπρο, σε μία χώρα με τον ίδιο εθνικό ύμνο. Είμαστε ένα έθνος, είμαστε αδέρφια. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα όπου ένας λαός χωρίζεται στη μέση και εμείς οι Έλληνες είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Δείξαμε και οι δύο ομάδες ότι είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αγαπάμε το άθλημα και όποιος κι αν κέρδιζε θα ήμασταν ένα έθνος που βαδίζει μαζί». Εύγε!

4. Ο Μήτρογλου «τραυμάτισε» το θηρίο

Στο πιο δύσκολο ματς της Εθνικής μας, απέναντι στο μεγαθήριο που λέγεται Βέλγιο, ο Κώστας Μήτρογλου «πυροβόλησε» τους Βέλγους, τους «τραυμάτισε», αλλά τελικά δεν τους… σκότωσε (1-1). Αυτό, πάντως, ήταν το μοναδικό ματς όπου ο Αζάρ και η παρέα του, έχασαν βαθμούς.

5. Συγκίνηση με Τζαβέλλα και «Εθνικάρα»​

Στο ημίχρονο του ματς της Ελλάδας απέναντι στο Γιβραλτάρ στο Γ. Καραϊσκάκης, ο Γιώργος Τζαβέλλας έκανε μία κίνηση άξια θαυμασμού. Πήγε στην κερκίδα, στον Γιάννη Μαντζουράνη και του έδωσε τη φανέλα του. Το όνομα αυτό μπορεί να μη σας λέει πολλά, γιατί όλοι τον γνωρίζουν ως «Εθνικάρα». Ο άνθρωπος αυτός, βρίσκεται επί χρόνια κοντά στην ομάδα και την εμψυχώνει με τη χαρακτηριστική φωνή του, δείχνοντας τη αγάπη του για την Εθνική Ελλάδας. Πραγματικά μία πανέμορφη στιγμή.
 
6. «Μας έχουν σκάσει στο κέντρο»

Μπορεί στο ματς - μισή πρόκριση της Εθνικής μας απέναντι στην Κύπρο εκτός έδρας, να καταφέραμε να πάρουμε το μεγάλο «διπλό», ωστόσο, υποφέραμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπαν ο Παπασταθόπουλος και ο Τζαβέλλας στον Σκίμπε. Όπως σας ενημέρωσε το sportdog.gr, o αμυντικός της Ντόρτμουντ ζήτησε αλλαγή καθώς υπήρχε πρόβλημα στην άμυνα, ενώ ο Τζαβέλλας του φώναξε χαρακτηριστικά την ώρα του αγώνα: «Μας έχουν σκάσει στο κέντρο»! Μοναδική στιγμή που δείχνει το πάθος των διεθνών αλλά και την... oλιγωρία του προπονητή. 

7. H καρδιά του αρχηγού

Ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας δίνοντας σε όλους το παράδειγμα έσφιξε τα δόντια και αγωνίστηκε στο πιο κρίσιμο ματς, παρά τον τραυματισμό του, δείχνοντας το πάθος του για τη ομάδα. Στο πρόσφατο ματς με την Κύπρο (1-2), ο δεξιός μπακ της Ελλάδας, ένιωθε ενοχλήσεις στον αυχένα από το 20’, κάτι που τον δυσκόλευε πολύ στο να αγωνιστεί. Ωστόσο, «πάλεψε», στο ημίχρονο έκανε ένεση και τελικά συνέχισε να αγωνίζεται. Τέσσερις μέρες μετά, μάλιστα, έπαιξε ξανά και σκόραρε με το... κεφάλι, ανοίγοντας το σκορ στο ματς με το Γιβραλτάρ. Πραγματικός αρχηγός.

8. Ο «προφήτης» Τζαβέλλας

Ποτέ δεν έχασε την πίστη του ο Γιώργος Τζαβέλλας. Πάντα ήταν σίγουρος ότι η Εθνική μας θα τα καταφέρει και θα είναι εκείνη που θα πανηγυρίζει στο τέλος. Έτσι σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, μετά την ήττα από το Βέλγιο, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να περάσει στα μπαράζ και εκεί να διεκδικήσει την πρόκρισή της στο Μουντιάλ της Ρωσίας. «Το πιστεύω, θα περάσουμε στο Μουντιάλ, οι Βόσνιοι δεν θα μπορέσουν να κερδίσουν του Βέλγους» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

9.  Το σπασμένο δόντι του Γιαννιώτα

Ήταν το ματς της Εθνικής μας με τη Βοσνία στη Ζένιτσα (0-0), στο οποίο ο βοηθός προπονητή των γηπεδούχων γρονθοκόπησε τον Γιάννη Γιαννιώτα και του έσπασε ένα δόντι. Στο ίδιο ματς οι ποδοσφαιριστές της Ελλάδας δέχθηκαν επίθεση ενώ μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων υπήρξαν πολλά νεύρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το επεισόδιο ανάμεσα σε Μανωλά και Τζέκο.



10. Η μεγάλη ντροπή

Έχουμε αποδείξει πολλές φορές, δυστυχώς, ότι μπορούμε να γίνουμε αρνητικό θέμα σε όλο τον κόσμο, κάτι που το υπενθυμίσαμε σε όλους στο εντός έδρας ματς με το Γιβραλτάρ. Η Εθνική μας ομάδα κέρδιζε με 3-0 σε εκείνο το χρονικό σημείο και βρισκόταν στα μπαράζ. Αντί όμως να επικρατεί πανηγυρικό κλίμα στις εξέδρες, ανεγκέφαλοι άρχισαν να χτυπούν χωρίς έλεος έναν φίλο του Παναθηναϊκού επειδή βρέθηκε στις εξέδρες του Καραϊσκάκη με τη φανέλα των «πράσινων».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κομποθέκρας 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags