Τις ιστορίες τις λένε πάντοτε καλύτερα οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Εκείνοι που φαινομενικά είναι υπεράνω υποψίας, που μοιάζουν να τα έχουν όλα. «Δεν είναι αυτό που σε φέρνει στα γόνατά σου, είναι ο χαρακτήρας που δείχνεις και σηκώνεσαι ξανά». Πριν από μερικά χρόνια ο πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γερμανίας το 2014, Αντρέ Σίρλε, εντόπισε άμεσα το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την κατάθλιψη και διανύοντας αισίως το 29ο ηλικιακό του έτος αποφάσισε συνειδητά να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Πολύ δε περισσότερο τοποθετώντας στην εξίσωση και τον χρόνο που ήθελε να αφιερώσει με την οικογένειά του, επιθυμώντας να απομακρυνθεί από τη διαρκή προσπάθεια που έκανε από ένα σημείο και μετά προκειμένου να στεριώσει σε κάποιον σύλλογο. 

Μέσα του ο ίδιος πολεμούσε με τους «δαίμονες» της κάκιστης ψυχολογικής του κατάστασης. Είχε οδηγηθεί έως και το σημείο να επιστρέψει πίσω στο Λουντβιγκσχάφεν κατόπιν προτροπής της μητέρας του προκειμένου να φορέσει ξανά το χαμόγελο στο πρόσωπό του. Μα γιατί; Είχε στις πλάτες του ένα Μουντιάλ, ήταν περιζήτητος, είχε μία ευτυχισμένη οικογένεια και... όλα καλά. «Είχα πέσει στη μεγαλύτερη τρύπα που υπήρχε. Δεν ήθελα να παίξω άλλο» σε ένα άθλημα που για εκείνον φάνταζε η απόλυτη διέξοδος. Ένας χαμογελαστός ποδοσφαιριστής που κουβαλούσε αστείρευτο ταλέντο τόσο που ανάγκασε τον νυν τεχνικό της Μπάγερν Μονάχου, Τόμας Τούχελ, να τον αποκαλεί... Ραούλ της Ρεάλ Μαδρίτης.  

Λυγίζουν τα σίδερα; Είναι δυνατόν ένα θηρίο εντός γηπέδου να κλονίζεται ψυχολογικά;  Επικρατούσε η άποψη πως αν τραυματιστείς, η ομάδα θα κάνει ότι μπορεί για να είσαι καλά. Αν τραυματιστεί η ψυχή σου, όμως, τότε πρόκειται για αδυναμία. Κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος πέρα από τα στεγανά που υπάρχουν σε κάθε ομάδα, που οι αθλητές αποσιωπούν, αποφεύγουν να μιλήσουν δημοσίως για το πρόβλημά τους, φοβούμενοι ότι πρόκειται να βλάψει την εικόνα του γρήγορου και δυνατού που απαιτεί ο πρωταθλητισμός. Ο κάθε αθλητής αναγκάζεται να αγωνιστεί υπό καθεστώς πίεσης, να αποδίδει μπροστά σε πολύ κόσμο και κυρίως να κριτικάρεται. Υπάρχει το κοινωνιολογικό φίλτρο, που αφορά τη θεωρία της λειτουργικότητας: ότι όλα πάνε καλά, ότι όλα δείχνουν καλά, προβάλλονται μόνο οι επιτυχίες, οι διακρίσεις, ο κόσμος, η θετική πλευρά. Αντίθετα η αρνητική πλευρά δεν πουλάει, δεν ενδιαφέρει.

Μια μελέτη της FIFPRO του 2015 αποκάλυψε ότι το 38% των ενεργών παικτών έχουν βιώσει συμπτώματα κατάθλιψης, με μια σαφή έλλειψη υποστήριξης που γίνεται αντιληπτή στον κλάδο!

Όταν σβήνουν τα φώτα... Στις περιπτώσεις αυτές ήρθε να προστεθεί μία μεγάλη λίστα ονομάτων. Από το «είμαι ένας δημοφιλής αποτυχημένος» του Αλφόνσο Ντέιβις, τα περιστατικά των Αντρές Ινιέστα, Αντριάνο και πάει λέγοντας έως και τους αυτόχειρες Ρόμπερτ Ένκε, Γκάρι Σπιντ. Και ο Μάγκομεντ Οζντόεφ μετά τη λήξη της εκτός έδρας αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ επέλεξε να μην αποστασιοποιηθεί. Ήταν ένας από αυτούς και συγχρόνως όχι υπό την έννοια πως άπαντες αγκάλιασαν το πρόβλημά του, ήταν εκεί παρόντες. Μιλώντας ανοιχτά για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισε κατόπιν του τραυματισμού του, βλέποντας τον εαυτό του να μην αποδίδει όσο προσπαθούσε ο Ρώσος χαφ αφορμή δοθείσης από το προσωπικό του τέρμα που διαμόρφωσε το τελικό 2-2 κόντρα στην ΑΕΚ και λαμβάνοντας υπόψιν το πολύμηνο ντεφορμάρισμά του, προχώρησε σε μία κατάθεση ψυχής.  

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος. Για τον βαθμό και για την εμφάνισή μας. Όλοι παίξαμε σήμερα για τον άλλον. Θέλω να πω κάτι άλλο όμως. Το τελευταίο διάστημα είχα πολλά προβλήματα. Είχα ένα πρόβλημα τραυματισμού στα τελευταία παιχνίδια και έπαιζα με αυτό. Είναι η πρώτη μου σεζόν στην Ελλάδα στον ΠΑΟΚ και για πρώτη φορά στη ζωή μου αντιμετώπισα κάποια ψυχολογικά προβλήματα. Σε όλο αυτό το διάστημα ήταν δίπλα μου ο προπονητής, ο πρόεδρος με έπαιρναν συνεχώς και με στήριζαν με όμορφα λόγια, ώστε να ξεπεράσω αυτό που αντιμετώπιζα. Θέλω να τους ευχαριστήσω. Με τη βοήθειά τους το ξεπέρασα, είμαι ξανά πίσω και νιώθω καλά. Ο κ. Λουτσέσκου μου έλεγε πόσο με πιστεύει συνεχώς και αυτό με βοήθησε.  

Καταλαβαίνω τον κόσμο που περιμένει πολλά από εμένα. Έχουμε τους καλύτερους οπαδούς και τους ευχαριστώ. Ήθελα να το μοιραστώ αυτό μαζί σας και είμαι χαρούμενος τώρα...» Ο ΠΑΟΚ «σήκωσε» τον Μάγκομεντ Οζντόεφ. Ιβάν Σαββίδης, Ράζβαν Λουτσέσκου καθώς επίσης και οι συμπαίκτες του άπλωσαν ασπίδα προστασίας γύρω του, τον έβαλαν σε γυάλα ειδικής διαχείρισης με συναπτά μίτινγκ, κατ΄ιδίαν συζητήσεις.  

Μίλησε, δεν το πέρασε μόνος του. Αντ΄αυτού ανάκαμψε περιτριγυρίζοντας τον εαυτό του με άτομα που του έδωσαν την απαραίτητη στήριξη. Απαιτεί να είσαι εφοδιασμένος με τεράστια ψυχικά αποθέματα προκειμένου να καταπολεμήσεις ένα τέτοιο πρόβλημα, διαθέτοντας ακόμη περισσότερα προκειμένου να το επικοινωνήσεις. Ενδεικτικός είναι ο πανηγυρισμός του Ρώσου χαφ που αποδείχθηκε ως game changer για τον ΠΑΟΚ, σημειώνοντας το τελικό 2-2 στην OPAP Arena, σπεύδοντας κατευθείαν προς το μέρος του Ρουμάνου τεχνικού γνωρίζοντας καλά πως του έδωσε την... ασίστ να γυρίσει σελίδα. 

Αναφορικά με τη... μάχη της OPAP Arena που αναμενόμενα περνά σε δεύτερη μοίρα, ο ΠΑΟΚ «κέρασε» στην ΑΕΚ το δυνατότερο όπλο της, ρίχνοντάς τη στα σχοινιά με τη συχνότητα παραγωγής ευκαιριών μετά το γκολ του Ράχμαν Μπάμπα και ως εκ τούτου ανάγκασε την Ένωση σε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της τη φετινή αγωνιστική περίοδο σε επίπεδο απειλής, βγάζοντας στην επιφάνεια συγχρόνως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μέχρι πρότινος τα όποια θέματα προκύπταν στους κιτρινόμαυρους είχαν καμουφλαριστεί από το φετινό πρόγραμμά τους ευελπιστώντας πως με την κατάλληλη διαχείριση όλα οδηγούσαν σε τίτλο. Κάτι που εκ του αποτελέσματος κάθε άλλο παρά επαληθεύτηκε, έχοντας απωλέσει τέσσερις βαθμούς στα τελευταία δύο ντέρμπι της με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, πληρώνοντας αυτή τη λανθασμένη προσέγγιση και κάνοντας σαφές πως υπολείπονται σε ισχύ σε σχέση με πέρσι. 

Μία τακτική που εφαρμόστηκε και εντός αγωνιστικού χώρου δεδομένου πως μετά το 2-0 η ΑΕΚ επιδόθηκε σε καθυστερήσεις και αναμενόμενα της κόστισε ακριβά. Σε έναν αγώνα με λίγες σχετικά φάσεις και πολλά γκολ σε συνάρτηση με τις άμεσες αλλαγές του Ράζβαν Λουτσέσκου στο ματς (σ.σ είσοδος Κίριλ Ντεσπόντοφ, Άλι Σαμάτα, Μάγκομεντ Οζντόεφ, Ζόαν Σάστρε) ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε και στις δύο περιοχές, έγινε πολύ πιο επιθετικός, βρίσκοντας δύο γκολ ως απόρροια του ανεβάσματος των γραμμών του, μένοντας ψηλά εκμεταλλευόμενος τόσο τις κερδισμένες μονομαχίες που πήρε κυρίως με Τόμας Κεντζιόρα και Κωνσταντίνο Κουλιεράκη σε ένα εντυπωσιακό ματς του Χανιώτη κεντρικού αμυντικού που συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, όσο και τις αδυναμίες των γηπεδούχων πίσω. 

Με πνεύμα μαχητή και όπου βγει, έχοντας καταφέρει να σπάσει την... κατάρα της OPAP Arena μετρώντας μέχρι πρότινος τρεις διαδοχικές ήττες χωρίς γκολ και δίνοντάς του τη δυνατότητα να φέρει τη φετινή «μάχη» του τίτλου στην Τούμπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το είχε υποσχεθεί ο Λουτσέσκου σε... Αλμέιδα - Το φοβήθηκε η ΑΕΚ - Έξαλλος ο Ιωαννίδης με Μάντζιο (Vid)