Πάμε στα τελευταία χρονικά μαντάτα. Βγήκε η αντίπαλος της ΑΕΚ στον δεύτερο προκριματικό του Conference. Με τη Βελέζ λογικά θα παίξει η ΑΕΚ. Αυτή είναι το μεγάλο φαβορί κόντρα στην Ντ’ Εσκάλδες από την Ανδόρα κι αυτή λογικά θα βρεθεί ξανά στο δρόμο της ΑΕΚ. Τρία χρόνια μετά ξανά στον δρόμο της Ένωση η Βελέζ. Αποκλεισμός τότε Ιούλη μήνα, στα πέναλτι στο ΟΑΚΑ. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Δεν ξέρω σε τι ακριβώς κατάσταση είναι αγωνιστικά τώρα η Βελέζ, όμως σίγουρα η ΑΕΚ είναι σε πολύ καλύτερη απ’ ότι ήταν εκείνη πριν τρία χρόνια. Η Βελέζ τερμάτισε τρίτη πέρυσι με 59 βαθμούς, πίσω από τη Μπάνια Λούκα που ήταν πρώτη με 78 βαθμούς και τη Ζρίνσκι Μόσταρ που ήταν δεύτερη στο πρωτάθλημα Βοσνίας με 76 βαθμούς. Γενικά αυτή την τριετία η Βελέζ τερμάτισε από 3η μέχρι 6η, πολλούς βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Ευτυχώς, λοιπόν, η ΑΕΚ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν το καλοκαίρι του 2021, όταν και βίωσε έναν πικρό αποκλεισμό. Και μόνο που τώρα έχει το δικό της γήπεδο, ενώ τότε έπαιζε στο ΟΑΚΑ, είναι άλμα προόδου.

Δε συζητάμε καν αν είναι καλή ή… κακή κλήρωση για την ΑΕΚ. Δεδομένα έχει την υποχρέωση να περάσει τη Βελέζ και να προχωρήσει. Και για τον επόμενο γύρο το ίδιο πρέπει να λέμε: δεδομένη πρόκριση. Και στα πλέι οφ, έναν γύρο δηλαδή πριν τους ομίλους, η ΑΕΚ πρέπει να περιμένει μία φορά να της χαμογελάσει η τύχη στην κλήρωση και να μην πέσει με κανένα «θηρίο». Πλάκα – πλάκα όμως ακόμα και τώρα που ναι μεν η Βελέζ δεν είναι «θηρίο», ανάμεσα στους υποψηφίους αντιπάλους ήταν η πιο δύσκολη! Και η ΑΕΚ έπεσε πάνω της!

 

Το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερο φέτος για την ΑΕΚ. Θα γίνουν πολλά. Διοίκηση ήδη άλλαξε, μεταγραφές αναμένονται, πωλήσεις ήδη έγινε μία και είναι πιθανό να προκύψουν κι άλλες και μέσα σε όλα αυτά και η Ευρώπη, με κάθε ματς να είναι «τελικός» πρόκρισης. Πρέπει και είναι πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ να μπει στους ομίλους. Πρέπει να αρχίσει να φτιάχνει τον ευρωπαϊκό συντελεστή της. Λίγο τυχερή να είναι στις κληρώσεις και θα τα καταφέρει. Ακόμα και άτυχη όμως να είναι, ακόμα και η… Τσέλσι (χτύπα ξύλο) να πέσει μαζί της, επιβάλλεται να παλέψει για την υπέρβαση, γιατί κάθε χρόνο αυτά θα έχουμε, αν δεν γίνει μία, έστω καλή πορεία.

Πριν από τις αγωνιστικές ευρωπαϊκές καλοκαιρινές μάχες θα πρέπει να γίνουν κι άλλα πολλά. Σε πρώτη φάση έρχεται η πολυαναμενόμενη πρώτη συνέντευξη του Μάριου Ηλιόπουλου. Όλος ο κόσμος περιμένει πώς και πώς από τον νέο ιδιοκτήτη της ΑΕΚ να μιλήσει την Πέμπτη και να δώσει το στίγμα του. Αυτό θέλει να δει ο κόσμος της ΑΕΚ. Όραμα από τον νέο ιδιοκτήτη, πλάνο, σχέδιο, όρεξη, μεράκι και σεβασμό. Αφού μεταφέρει με το λόγο του στον κόσμο, όσα θέλει να μεταφέρει, κατόπιν θα περιμένουμε ξεκάθαρα πράξεις. Αυτό είναι το ζητούμενο: Πράξεις! Η ΑΕΚ έχει και πρέπει να κάνει πράγματα στο μεταγραφικό κομμάτι το καλοκαίρι. Το θετικό για τον Ηλιόπουλο είναι ότι όλα τα υπόλοιπα θέματα είναι λυμένα (προπονητής, γήπεδο και οικονομική ηρεμία υπάρχουν ήδη), οπότε το μεταγραφικό στοιχείο είναι αυτό που ανάλογα με το πώς θα κινηθεί θα δώσει ώθηση, πίστη και αισιοδοξία στον κόσμο ή το ακριβώς αντίθετο.

Υπάρχει πάντως πρόθεση από τη διοίκηση να κινηθεί μεταγραφικά με τέτοιο τρόπο που θα ενθουσιάσει τον κόσμο, αλλά και τον Αλμέιδα. Ήρθε και ο προπονητής, μίλησε ξανά από κοντά και για ώρες με τον Μάριο Ηλιόπουλο και προχωρούν μαζί για να δημιουργήσουν μία ΑΕΚ ακόμα πιο δυνατή απ’ ότι ήταν την τελευταία διετία…