Τα είχαν χύμα ήρθαν και τσουβαλάτα στον Παναθηναϊκό με την ανακοίνωση της πρόσληψης του Γιώργου Τζαβέλλα στην ΠΑΕ.

Φυσικά το θέμα δεν είναι αν και πόσο Παναθηναϊκός είναι ή δεν είναι ο Τζαβέλας και όλα όσα ακολούθησαν κυρίως σε επίπεδο σόσιαλ μίντια την σχετική ανακοίνωση.

Άλλωστε σ' αυτή εδώ την γωνιά που συζητάμε τόσα χρόνια, ποτέ δεν ήταν και για κανένα κριτήριο η οπαδική του προέλευση σε σχέση με την καταλληλότητα ή όχι της ανάληψης κάποιου πόστου στον Παναθηναϊκό.

Το θέμα ήταν και είναι ένα και μοναδικό.

Η ικανότητα, η εντιμότητα, η εμπειρία και τα γενικότερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ο Παναθηναϊκός είχε σε ια σειρά καθοριστικές θέσεις στο ποδοσφαιρικό του τμήμα και γενικότερα στην ΠΑΕ.

Αυτά τα περί "Παναθηναϊκφροσύνης" ήταν άλλων ενασχόληση και "αποκλειστικότητα" οι οποίοι τώρα παραδόξως σιωπουν ενώ κάποτε έβαζαν ζήτημα και ξεσήκωναν... επανάσταση ακόμα και το πόσο Παναθηναϊκός ήταν ο... ταξιτζής που έφερνε τον... βοηθό μασέρ στο προπονητικό κέντρο στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού.

Αλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη κουβέντα, έχει γίνει άπειρες φορές και δεν είναι της παρούσης, ούτε απαντά επι της ουσίας σε κάποιο από τα βασικά σημεία που απασχολούν τον Παναθηναϊκό αυτή την στιγμή.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι ο Τζαβέλας αυτή την στιγμή στον Παναθηναϊκό.
Να είναι ίσως κάποιας μορφής... ένδειξη για τον τρόπο και τις επιλογές για μια ακόμα φορά του Παναθηναϊκού στην στελέσωή του, πιθανόν.
Αλλά πρόβλημα και
 μάλιστα βασικό δεν είναι.

Αυτή την στιγμή, το βασικό θέμα του Παναθηναϊκού είναι η στελέχωση και το πλάνο του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ενός ποδοσφαιρικού τμήματος που φεύγει για προετοιμασία εν όψει της νέας σεζόν υποτίθεται, αλλά που επί της ουσίας αυτό το ταξίδι περισσότερο με σχολική εκδρομή συλλογής εμπειριών μοιάζει παρά σαν κανονική προετοιμασία ομάδας.

Κι αυτό όχι μόνο για πρακτικά κανείς ακόμα δεν ξέρει τι σόι ομάδες, πότε και που θα αντιμετωπίσει ή θα χρησιμοποιήσει έστω για φιλικά εξαγωγής συμπερασμάτων ο Παναθηναϊκός στην διάρκειά της.

Το ουσιαστικό πρόβλημα, είναι ότι απ' αυτούς που πάνε στη συγκεκριμένη προετοιμασία, τουλάχιστον οι μισοί αν όχι και περισσότεροι, πάνε γιατί πρέπει να συμπληρωθεί ένας αριθμός ποδοσφαιριστών που να επαρκεί τουλάχιστον για τα εσωτερικά διπλά και που πάντως σίγουρα δεν υπολογίζονται για το ρόστερ του Παναθηναϊκού την νέα σεζόν.

Απ' αυτή την άποψη και με δεδομένο ότι μιλάμε για προετοιμασία με νέο προπονητή, τι σόι τακτικές θα δοκιμάσει ο Αλόνσο, τι σόι συμπεράσματα θα βγάλει, για ποιους θα κληθεί να αποφασίσει αν θα είναι στο ρόστερ την νέα σεζόν, το σόι βαθμό ομοιογένειας θα προσθέσει στην ομάδα μετά το τέλος της προετοιμασίας, είναι κάποια ερωτήματα σοβαρά.

Ερωτήματα μάλιστα, που πρακτικά αυτή την στιγμή και με δεδομένη την σύνθεση της αποστολής του Παναθηναϊκού που φευγει γι' αυτό το στάδιο της προετοιμασίας δεν μπορούν και να απαντηθούν αυτή την στιγμή.

Βέβαια υπάρχει ακόμα ένας περίπου μηνας και κάτι μέχρι την πρώτη επίσημη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού.

Και φυσικά η Μάριμπορ και η Μπότεφ δεν αποτελούν ούτε κάποιο μεγαθήριο, ούτε κάποιο φόβητρο για τον στόχο της πρόκρισης στην επόμενη φάση των προκριματικών για τον Παναθηναϊκό.

Όμως; το θέμα δεν είναι πόσο φόβητρο είναι η Μάριμπορ ή η Μπότεφ για τον Παναθηναϊκό.

Αλλά το πόσο φόβητρο είναι αυτός ο Παναθηναϊκός ή έστω ο Παναθηναϊός που θα πρκύψει μετά το τέλος της προετοιμασίας για την Μάριμπορ και την Μπότεφ.

Κι αυτό είναι που θα πρέπει όχι απλά να απασχολεί τον Παναθηναϊκό, αλλά να είναι και η αποκλειστική και μοναδική έγνοια όλων των ανθρώπων του και στο ποδοσφαιρικό τμήμα και στην ΠΑΕ.

Από κει και πέρα, καλή η κουβέντα και όλα τα ιλατρογικά που ακολουθησαν την ανακοίνωση της πρόσληψης του Γιώργου Τζαβέλλα, αλλά αυτή την στιγμή άλλο είναι το θέμα, το πρόβλημα και το ερωτηματικό για τον Παναθηναϊκό.