Ποτέ δεν μου άρεσαν τα φιλικά παιχνίδια του καλοκαιριού. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι μπορεί ο κόσμος να βλέπει την ομάδα του μετά από καιρό, για τον οπαδό δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω. Τέτοια ματς μπορεί να σε… μπερδέψουν περισσότερο, είτε θετικά, είτε αρνητικά, παρά να σου δώσουν μία ξεκάθαρη εικόνα. Και δεδομένα τα φιλικά ματς του καλοκαιριού δεν σου δείχνουν το δρόμο που θα ακολουθήσει μία ομάδα μέσα στη σεζόν. Πόσο μάλλον το πρώτο φιλικό.

Για τους προπονητές αντίθετα τα φιλικά ματς προσφέρουν πολλά περισσότερα. Και σίγουρα ο Αλμέιδα θα είναι πολύ πικραμένος. Το πρώτο τεστ της ΑΕΚ στην Ολλανδία ήταν πλήρως αποτυχημένο. Είναι πολύ βαρύ για την ομάδα να δέχεται έξι γκολ ακόμα κι αν είναι το πρώτο φιλικό της σεζόν, μετά από μόλις έξι ημέρες προετοιμασίας. Αν απομονώσουμε το σκορ πράγματι θα είναι λογική και η γκρίνια και η ανησυχία.

Εδώ όμως έρχεται επιβεβαιωθεί ο πρόλογος: ένας φιλικός αγώνας ήταν με την ΑΕΚ να παίζει, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, με παίκτες που μπορεί να μην δούμε ποτέ μέσα στη χρονιά. Το πρόβλημα βέβαια είναι αυτό: πολλοί παίκτες που είναι τώρα στην προετοιμασία μέσα στη σεζόν δεν θα είναι στην πρώτη ομάδα τον χειμώνα! Για την παρουσία τους εκεί αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι είμαστε χρονικά πολύς νωρίς ακόμα μέσα στο καλοκαίρι, οι απουσίες είναι πάρα πολλές και οι μεταγραφές που θα γίνουν πολύ περισσότερες. Θα πει κάποιος «γιατί δεν κάναμε ακόμα μεταγραφές;». Εύλογο το ερώτημα, εύλογη και η απάντηση: Γιατί δεν μπορούσε η ΑΕΚ πιο νωρίς τις μεταγραφές που ήθελε. Το θέμα είναι στο διάστημα που έρχεται να αρχίσουν να έρχονται οι παίκτες που πρέπει, ώστε να αρχίσει και ο Αλμέιδα να δουλεύει με το υλικό που δεδομένα θα έχει στα χέρια του μέσα στη σεζόν.

Και 6-0 να κέρδιζε η ΑΕΚ την Άλκμααρ, πάλι μεταγραφές θα ήθελε η ομάδα! Δεδομένο. Άρα δε νομίζω ότι το σημερινό πρώτο φιλικό αποτελεί κριτήριο αφενός για την ΑΕΚ που θα δούμε μέσα στη σεζόν, αφετέρου για τις μεταγραφές που έχουν προαποφασιστεί ότι θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι. Όσο πιο γρήγορα έρθουν οι νέοι παίκτες σίγουρα θα είναι καλύτερα, αλλά το σημαντικό είναι να έρθουν καλοί ποδοσφαιριστές.

 

Η μεταγραφή Σισέ και ο Μπρινιόλι

Αν είναι να πούμε κάτι για το πρώτο φιλικό, είναι πως δυστυχώς στην προετοιμασία βρίσκονται πολλά νέα παιδιά που δεν πείθουν… Θέλει πάντως ψυχραιμία, απ’ όλους μετά το βαρύ σκορ του πρώτου φιλικού.

Πάμε λίγο στα μεταγραφικά. Την επόμενη εβδομάδα όλα δείχνουν πως οι Σίσε και Μπρινιόλι θα είναι στην Ολλανδία. Οι πρώην παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα θα αποτελέσουν τις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ. Πολλή κουβέντα γίνεται για τον Σισέ. Αρκετός αρνητισμός. Δεν συμμερίζομαι αυτή την αρνητικότητα. Ο Σισέ στον Ολυμπιακό είχε περισσότερες καλές, παρά άσχημες στιγμές. Είναι παίκτης με εμπειρία, σύμφωνοι είναι ιδιαίτερος χαρακτήρας, όμως αυτό σε μία υγιή ΑΕΚ δεν θα επηρεάσει αρνητικά. Ο Σενεγαλέζος έρχεται για να αποτελέσει μια αξιόλογη λύση για το κέντρο της ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν θα πουληθεί κάποιος στο μέλλον από την άμυνα. Μία πεντάδα όμως με Βίντα, Μουκουντί, Μήτογλου, Κάλενς συν τον Σισέ αν τους απομονώσουμε τον καθένα ξεχωριστά κρίνονται καλοί. Το παν είναι το «δέσιμο» του συνόλου. Θα υπήρχε ανησυχία αν έφευγε ο… Βίντα για παράδειγμα και η ΑΕΚ έπαιρνε τον Σισέ στη θέση του! Ναι, εκεί θα συμμεριζόμουν την ανησυχία. Το να μπει όμως ένας έμπειρος παίκτης σε μία πεντάδα κεντρικών αμυντικών δεν την κρίνω ως λάθος.

Ίδια εικόνα έχω και για τη μεταγραφή Μπρινιόλι. Η ΑΕΚ εκτός του Ιταλού θα πάρει κι άλλον τερματοφύλακα. Ο Στρακόσια είναι η νούμερο ένα επιλογή, ενώ έχει προταθεί και ο Λεντέσμα της Κάντιθ. Έμπειροι τερματοφύλακες. Ο Μπρινιόλι και ο επόμενος θα παλέψουν για θέση βασικού και ο πιο σταθερός και καλύτερος θα την πάρει.

Για να κλείσουμε: Η ΑΕΚ «φωνάζει» για ενίσχυση σε όλες τις θέσεις. Μεγαλύτερη ανάγκη θαρρώ πως έχει στα πλάγια μπακ και στη μεσοεπιθετική της γραμμή. Δύσκολα θα αρχίσουν να γίνονται τα πράγματα, αν υπάρξουν πωλήσεις βασικών παικτών και καθυστερήσουν οι αφίξεις νέων. Aν... Υποθετικό σενάριο! Εκεί ναι θα υπάρξει πρόβλημα. Προς το παρόν η κατάσταση και χρονικά και γενικά κρίνεται, όχι αισιόδοξη, αλλά ελεγχόμενη…