Ορθά τον είχε αποκαλέσει ο Ζοσέ Μουρίνιο «disgrace», ντροπή, όνειδος, αμέσως μετά τον τελικό του Europa League ’23, Ρόμα- Σεβίλλη. Μόλις τον αντίκρισε μπροστά του, στο πάρκινγκ του σταδίου της Βουδαπέστης, ο Πορτογάλος προπονητής κατευθύνθηκε προς το μέρος του με άγριες διαθέσεις, έτοιμος για όλα αν και, ευτυχώς περιορίστηκε μόνο σε λεχτική επίθεση. Την είχε ξανακάνει τη «χοντράδα» του, η σφυρίχτρα από το Μάντσεστερ: είχε δώσει, ανύπαρκτο πέναλτι στους Ισπανούς, το οποίο ύστερα ακύρωσε το Var, ενώ είχε «ξεχάσει» ν’ αποβάλλει τον Ράκιτιτς ύστερα από σκληρό φάουλ.
Διαβάστε επίσης...
Κάτι ανάλογο συνέβη και στα πρώτα λεπτά του χθεσινού Ισπανίας- Γερμανίας με τον Τόνι Κρος: ο οποίος γλίτωσε την απευθείας κόκκινη, μόνο με κίτρινη κάρτα για το σκληρό τάκλιν που τελικά στοίχησε στον Πέδρι ρήξη συνδέσμων και αναπόφευκτο αντίο σ’ αυτό το Euro. Εμφανές θέμα όρασης είχε και στο πρόσφατο Γαλλία- Ολλανδία (0-0) όταν ακύρωσε κανονικότατο γκολ του Τσάβι Σιμόνς. Ενώ τα πολλαπλά του λάθη σε παιχνίδια της τελευταίας Premier League είχαν οδηγήσει αρκετές ομάδες στην σκέψη ακόμη και κατάργησης του Var.
Το «αριστούργημά» του όμως, με την έννοια της κολοσσιαίας του γκάφας, από λάθος ή παντελή άγνοια ερμηνείας του κανονισμού την έκανε στη φάση με πρωταγωνιστή τον Κουκουρέγια, που μέχρι να ξαναποκτήσει το χρώμα του και να συνειδητοποιήσει ότι η φάση συνεχιζόταν, και δεν είχε διακοπεί για πέναλτι, είχε μείνει στήλη άλατος, πετρωμένο και λευκό σαν το πανί.
Ήταν το 2ο ημίχρονο της παράτασης, μία χρονική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη γιατί θα μπορούσε να είχε αναποδογυρίσει το όνομα της πρώτης σεμιφιναλίστ. Από σουτ του Μουσιάλα, η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Κουκουρέγια, εκείνος αστραπιαία το επανέφερε στην ίδια ευθεία με το κορμί του, ωστόσο ακόμη μακριά από μία θέση που δεν νοείται να μην τιμωρηθεί.
Πρόκειται για την κλασικότερη περίπτωση, υπέρ γιγάντιου πέναλτι, πλην φυσικά του Τέιλορ που μιμούμενου την κίνηση του Ισπανού αμυντικού άφησε να εννοηθεί ότι, εκείνη τη στιγμή το χέρι του ήταν, φυσιολογικά -που, σε καμία περίπτωση δεν ήταν- απλωμένο και τεντωμένο. Μάταιες οι, εύλογες διαμαρτυρίες των Γερμανών. Μάταιες και οι όποιες απορίες, ακόμη και του, ισπανικού ή του βρετανικού Τύπου, τόσο για την σκανδαλώδη απόφαση του διαιτητή, όσο για την παντελή απουσία του Var. Παρεμπιπτόντως θυμίζουμε ότι, με βάσει τον κανονισμό το Var, ναι μεν ειδοποιεί τον διαιτητή, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει ή ν’ αλλάξει την αρχική του απόφαση, εκτός και αν, ο διαιτητής έχει σταματήσει τη φάση. Κάτι, δηλαδή, που δεν έγινε με τον Τέιλορ. Εύλογη, λοιπόν και η απορία: ποια είναι, εν τέλει η πραγματική χρησιμότητά του εφόσον δεν προσφέρει, επί της ουσίας λύση;