Ο ΠΑΟΚ το απόγευμα της Κυριακής με μια τελευταία προπόνηση, η 13 για την ακρίβεια, ολοκλήρωσε την προετοιμασία του στην Ολλανδία. Εδωσε και πέντε φιλικά, μέτρησε τέσσερις ήττες και προφανώς με μια επιφανειακή προσέγγιση, αυτό δεν άρεσε σε κανέναν και είναι απόλυτα θεμιτό.

Αυτό όμως που θα ήθελε ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν να επέστρεφε σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχοντας μαζί του και τον βασικό φορ και τον Μεϊτέ. Να είχαν κάνει και αυτοί δηλαδή ένα μέρος του βασικού σταδίου της προετοιμασίας (το ιδανικό θα ήταν ολόκληρο αλλά αυτό φαντάζει ανέκδοτο και ουτοπία όταν μιλάμε για ΠΑΟΚ και καλοκαιρινό μεταγραφικό σχεδιασμό).

Αλλωστε ο ίδιος ο Λουτσέσκου είναι αυτός που δεν του αρέσει να χάνει και προφανώς δεν προσπερνά τις τέσσερις ήττες. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο φετινός ΠΑΟΚ δεν έχει καμιά σχέση με τον αντίστοιχο περσινό του καλοκαιριού. Απλά να θυμίσω πως στο  Χορστ δεν είχε πάει ο Ντεσπόντοφ, δεν είχε πάει ο Οζντόεφ, δεν υπήρχε τότε Οτο ενώ στα τελειώματα της προετοιμασίας βρέθηκαν οι Μπάμπα, Κεντζιόρα και Εκόνγκ.

Το μεσημέρι της Κυριακής είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε με τον Λουτσέσκου (τις επόμενες μέρες θα βγει η συνέντευξη) και αυτό που αντιλήφθηκα είναι μια σιγουριά για την ομάδα του ενόψει των πρώτων επίσημων αγώνων. Το καταγράφω αυτό γιατί πέρσι στην αντίστοιχη περίοδο διέκρινα ΠΑΝΙΚΟ.

Ο ΠΑΟΚ αυτές τις μέρες στο Χορστ έπρεπε αφενός να δουλέψει στη φυσική κατάσταση (οι μετρήσεις είναι εξαιρετικές) και αφετέρου ο Λουτσέσκου να δουλέψει με 31 (στο τέλος) ποδοσφαιριστές. Μεγάλος ο αριθμός και όμως ο ΠΑΟΚ κατάφερε σε συγκεκριμένες θέσεις να μην έχει τον κατάλληλο αριθμό που θα ήθελε ο Λουτσέσκου. Ο Σαμάτα προχθές σκόραρε το πρώτο του γκολ μετά από τον περασμένο Νοέμβριο (είχε σκοράρει απέναντι στον Παναιτωλικό). Ο Μπράντον δεν έβγαλε πράγματα που  είδαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν και κυρίως έβγαλε νεύρα, αδικαιολόγητα όπως και κάποιοι άλλοι παίκτες που και ο Λουτσέσκου ζήτησε (από όλη την ομάδα) να τα ελέγχουν. Ο βασικός φορ έλειψε και είναι προτεραιότητα. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας και ας πούμε πως γίνεται το… θαύμα και έρχεται την Πέμπτη στην πρώτη προπόνηση επί ελληνικού εδάφους. Πότε θα παίξει; Στον τρίτο προκριματικό και αν. Δεν είναι κρίμα για τον Ραζβάν;

Αν έπρεπε να σταθώ σε κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά για τον Κοτάρσκι θα έλεγα πως δεν είχε το μυαλό του αλλού αλλά όσο έρχονται προτάσεις στον ΠΑΟΚ προφανώς και είναι δύσκολο να απαγορέψει από τον εαυτό του να δελεαστεί. Ο Τσιφτσής είπε το «ναι» στον ΠΑΟΚ γνωρίζοντας πως μπροστά του έχει τον Κροάτη, αλλά στην παρούσα φάση προτεραιότητα του είναι να μάθει τον ΠΑΟΚ. Για τους άλλους τρεις τερματοφύλακες; Είναι το μέλλον της ομάδας, απλά θα μεταφέρω ατάκα του Μπάμπα στην εφημερίδα “Metrosport”: «Μπορεί να γίνει ο Ταλιχμανίδης ο Νο1 τερματοφύλακας της ομάδας». Το είπε ο Μπάμπα όχι ο Μπάμπης στο καφενείο.

Δεξιά μπακ. Ο Οτο της Γουλβς δεν ήταν στο Χορστ. Ειδικά στο ματς με την Γκενκ έκανε παιδαριώδη λάθη. Ο Ραζβάν δεν ανησυχεί. Μακάρι να δικαιωθεί. Σάστρε: δεν είναι ο αντίστοιχος Μπάμπα στα δεξιά αλλά το γνωρίζαμε. Αλλά θα είναι ο βασικός δεξιός μπακ στο πρώτο επίσημο ματς.

Αριστερά μπακ: Μπάμπα και δόξα τον Θεό. Η ποιότητα του γνωστή, ο τρόπος που διαχειρίζεται την προετοιμασία εξαιρετικός. Συνειδητοποιημένος ο Ράφα Σοάρες πως απλά θα ξεκουράζει τον Γκανέζο, δούλεψε καλά και ήταν συνεπής. Μπαλαντέρ εκεί ο Αντρέ που χρειάστηκε να παίξει αριστερά και δεξιά στην επίθεση. Επειδή δεν υπήρχε ο Ζίβκοβιτς, και δεν «υπήρχε» από κάποια στιγμή και μετά ο Κουαλιάτα. Ο Λουτσέσκου είχε τη διάθεση να το… παλέψει απλά ο Ουρουγουανός δεν μπορεί. Εδώ κάπου πρέπει να έχει πιάσει λόξυγγα τον Μπότο.

Κεντρικοί αμυντικοί: Μακάρι τα όποια λάθη έκανε ο Κουλιεράκης να μείνουν εδώ στα φιλικά στο Χορστ. Αλλά τι μπορείς να πεις για έναν παίκτη που ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους του τίτλου; Ο Εκόνγκ έδειξε πως έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Αυτό είναι το πιο βασικό και δεν μπορώ να προσπεράσω τη συνέπεια του στις προπονήσεις. Για τον Μιχαηλίδη; Νομίζω πως η αυτοπεποίθηση που βγάζει είναι  αποτέλεσμα της ποιότητας του. Σπουδαίο πράγμα για τον ΠΑΟΚ να έχει δυο αριστεροπόδαρους ποιοτικούς αμυντικούς. Ο Θυμιάνης έπαιξε και ως αμυντικό χαφ και ως στόπερ. Ο Λουτσέσκου ασχολήθηκε και προσωπικά μαζί του θεωρώ πως ανεξάρτητα του αν έχει μπροστά του άλλους παίκτες για μια θέση στην ενδεκάδα, θα τον βλέπουμε σε επίσημα ματς. Για τον Νάσμπεργκ; Μέχρι τέλη Αυγούστου θα έχει βρει ομάδα.

Στα χαφ ξέρω πως οι περισσότεροι θα σταθείτε στον Καμαρά. Δικαιολογημένα. Δεν ξέρω τι λένε στον Ολυμπιακό αλλά είδα έναν ταπεινό παίκτη, έναν έτοιμο από πλευράς φυσικής κατάστασης και σύντομα δεν θα βγαίνει από την ενδεκάδα. Ο Σβαμπ ήταν στις προπονήσεις και στα φιλικά σαν να έβλεπες το ματς στο Κλεάνθης Βικελίδης την τελευταία αγωνιστική. Παθιασμένος αλλά και με καθαρό μυαλό. Ο Τσιγγάρας έχει προτεραιότητα το εξωτερικό αλλά στην Ολλανδία έδειξε πως είναι ένα κλικ πάνω από τον Οζντόεφ που μακάρι να βρει τα πατήματα του και να πείσει τον εαυτό του πως ακόμη και όταν έρθει (γιατί ΘΑ ΕΡΘΕΙ) ο Μεϊτέ, δεν πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί τις ευκαιρίες και ειδικά όταν μιλάμε για μια μεγάλη σεζόν.

Για τον Κωνσταντέλια θα γράψω απλά πως αυτό που ενδιέφερε τον Λουτσέσκου ήταν να πάρει έστω δυο παιχνίδια στα πόδια του για να βρει ρυθμό μετά τον τραυματισμό του. Το έκανε, στις 24 Ιουλίου θα είναι βασικός πίσω από τον φορ. Ποιος θα είναι εκεί; Δεν θα μου είναι έκπληξη αν θα είναι ο Σαμάτα. Όχι γιατί σκόραρε στο φιλικό. Απλά εκεί ο Λουτσέσκου  -  λόγω μη απόκτησης φορ- έχει δυο επιλογές. Αλλα χαρακτηριστικά ο Αλί από τον Μπράντον αλλά επαναλαμβάνω πως δεν θα μου είναι έκπληξη αν δω τον Σαμάτα κυρίως έχοντας στην εικόνα ενός εκνευρισμένου Ισπανού εδώ στην Ολλανδία. Όχι κακού ή αδιάφορου, αλλά αδικαιολογήτως εκνευρισμένου.

Βασικός θα είναι και ο Ντεσπόντοφ στο πρώτο επίσημο ματς αφού ο Ζίβκοβιτς δεν θα είναι έτοιμος. Το κακό για τον Βούλγαρο είναι πως δεν «βρέθηκε» σε πολλά ματς με τον Σάστρε, εκεί έκανε δοκιμές ο Λουτσέσκου, αυτό δεν βοήθησε τον διεθνή επιθετικό.

Τάισον εγγύηση και πάμε παρακάτω. Ο Αντρέ ξέρει ποιος θα είναι ο ρόλος του, έχοντας επίγνωση αυτού, υπέγραψε. Δεν αδικώ Σμυρλή, Τσοπούρογλου και Γκούμα. Ευλογία για αυτούς που έκαναν προετοιμασία με την πρώτη ομάδα. Εύχομαι σύντομα να τελειώσει η… ταλαιπωρία του Τσαούση και να βρει ομάδα για να αρχίσει να ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο. Δεν ξέχασα τον Κεντζιόρα. Απλά τρεις προπονήσεις είχε με την ομάδα. Για αυτό και από αύριο τη στιγμή που οι συμπαίκτες του θα πίνουν το φρέντο τους σε κάποια παραλία αυτός θα τρέχει με τον Ζίβκοβιτς στην Νέα Μεσημβρία και μετά θα τους περιμένουν τα… ισοτονικά.