Μετά το Άγιαξ-Ολυμπιακός (1-0) ήρθε και το Μαλίν-Ολυμπιακός (0-2). Ό,τι λέγαμε μία μέρα νωρίτερα για τα όσα είδαμε στο πρώτο φετινό φιλικό προετοιμασίας των Πειραιωτών, θα τα πούμε και για το δεύτερο. Καλό είναι να μη βγάζουμε «μεγάλα» συμπεράσματα για «μικρά» δείγματα γραφής. Στις 19, 20 ή 21 Ιουλίου είναι δεδομένο ότι η εικόνα που βλέπεις από μία ομάδα είναι προσομοίωσης, όχι 100% πραγματικότητας. 

Ναι, υπάρχουν δόσεις αλήθειας αλλά μετά από την περυσινή σεζόν πως μπορεί κάποιος να προβλέψει; Ακόμα και Μάρτη μήνα οι 99 στους 100 οπαδούς του Ολυμπιακού δήλωναν ντροπιασμένοι και προέτρεπαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη να τους διώξει όλους και να «κατεβάσει» στα εναπομείναντα ματς τους πιτσιρικάδες που κατέκτησαν το Youth League. Και τέλη Μάη ήταν άπαντες πιο περήφανοι από ποτέ... Αυτό είναι το ποδόσφαιρο...
Αρκετά με τους προλόγους όμως, πάμε στο παρασύνθημα. Ή μάλλον, ας μιλήσουμε για 'κείνα που (κατά την ταπεινή μας γνώμη) έχουν αξία αυτή τη στιγμή και αφορούν πρόσωπα ή «πράγματα» από την ομάδα του Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ. Τι έχει αξία να πούμε; Στην κατηγορία «πράγματα» ανήκει ότι ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε χθες με 11άδα που είχε ηλικιακό μέσο όρο τα 22,9 χρόνια! Αυτό κι αν θα πει ανανέωση. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά ένα προς ένα. 

1) Χαμόγελα και μάλιστα πολλά σκορπάει ο Ζέλσον. Ο Μεντιλίμπαρ και οι συνεργάτες δείχνουν πολύ αισιόδοξοι μ' αυτά που βλέπουν. Το μόνο που τους απασχολεί είναι να μην έχει ατυχία με τραυματισμό και μείνει πίσω. Αν είναι υγιής και βγάλει όπως πρέπει όλη την προετοιμασία θεωρούν ότι μέσα στη σεζόν θα κάνει... πλάκα στους αντιπάλους, ειδικά του εγχώριου ανταγωνισμού. Τα έχει όλα. Είναι γρήγορος. Έχει ποιότητα. Έχει προσωπική ενέργεια. Πασάρει. Σκοράρει. Το πακέτο του είναι σχεδόν πλήρες. Μπορεί ο Ζέλσον να είναι ένας δεύτερος Ποντένσε; Δείχνει ότι μπορεί.

2) Ο Μουζακίτης αναμφίβολα δείχνει το πιο ενδιαφέρον και έτοιμο πακέτο από τους πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην προετοιμασία. Η γκολάρα που έβαλε κόντρα στη Μαλίν δεν ήταν το πιο σημαντικό/ουσιαστικό. Η γενική αγωνιστική παρουσία του και συμπεριφορά στο ματς ήταν. Είχε σοβαρότητα και προσήλωση στο πλάνο. Δεν... ψήλωσε απότομα με τη γκολάρα ώστε ν' αρχίσει να κάνει... τρέλες και να «εκβιάζει» προσπάθειες.




3) Δεν θα... πουλήσει φτηνά το τομάρι του ο Μπιανκόν και φαίνεται. Πηγαίνοντας στην προετοιμασία ήταν φανερό ότι πήγαινε, απλά, για να μη μείνει πίσω. Με τον Μεντιλίμπαρ να μην είναι καθόλου «ζεστός» ή σίγουρος για 'κείνον. Ο Γάλλος ωστόσο το παλεύει στο 101%. Και όπως σημειώναμε σε προηγούμενο blog, δεν υπάρχει άλλο στόπερ αυτή η στιγμή στην ομάδα με τέτοια μακρινή μπαλιά όσο αυτή που έχει ο Ζουλιάν.

4) Όσο πιο γρήγορα αποκτήσει ο Ρέτσος τον μόνιμο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, τόσο καλύτερα. Για όλους και πάνω απ' όλα την ομάδα. Όταν αρχίσει να «δένει» με το άλλο του μισό όπως «έδεσε» με τον Κάρμο στο φινάλε της σεζόν, τόσο πιο στιβαρή θα δείχνει η αμυντική λειτουργία. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζεται η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ βοήθεια που πρέπει να δίνουν όλοι οι υπόλοιποι, οι κεντρικοί χαφ, οι εξτρέμ ακόμα και ο φορ.

5) Σταθερά καλός είναι ο Ορτέγκα ως τώρα, ένας παίκτης που πέρυσι είχε... ακούσει διάφορα στις χαμηλές «πτήσεις» του. Η λογική λέει ότι ο Αργεντινός αριστερός μπακ, για χίλιους και έναν λόγους, θα είναι καλύτερος φέτος. Σίγουρος δεν μπορείς να είσαι ποτέ αλλά λέμε ό,τι λέει η λογική. Μην ξεχνάμε ότι αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό τέλος Αυγούστου, όταν όχι απλά είχε ολοκληρωθεί η προετοιμασία αλλά παίζονταν επίσημα ματς και κατά τη διάρκεια της σεζόν δούλεψε με τρεις διαφορετικούς προπονητές...

6) Έναν δεύτερο... Ομάρ Ελαμπντελαουΐ βλέπουν αρκετοί στον Ολυμπιακό στο πρόσωπο του Κοστίνια. Και, προφανώς, αυτό το λένε για καλό. Όπως έχω γράψει πρόσφατα, μόνο σίγουρος δεν πρέπει να αισθάνεται για βασικός ο Ρόντινεϊ. Πέρυσι είχε σιγουράτζα τη θέση στο δεξί άκρο της άμυνας, φέτος έχει σοβαρό ανταγωνισμό κι αυτό είναι καλό... για την ομάδα. Αν πρέπει να κάνω πρόβλεψη, μεσομακροπρόθεσμα ο Βραζιλιάνος θα δώσει τη θέση του στην 11άδα στον Κοστίνια. Λέμε μεσομακροπρόθεσμα γιατί, μάλλον, στην αρχή της σεζόν θα είναι βασικός και έχει λογική αυτό.



7) Έχουμε και λέμε: Πιρόλα 22 ετών, Κοστίνια 24 ετών, Γκαρσία 34 ετών και Στάμενιτς 22 ετών. Και οι μεταγραφές είναι στοχευμένες, δηλαδή πέρα από την αξία και σε mood ηλικιακής ανανέωσης του ρόστερ. Ακόμα και ο Βέλντε που φέρεται να είναι καθ' οδόν, ετοιμάζεται να κλείσει τα 25 χρόνια...!

ΥΓ: Η υπόθεση Μπρέθγουεϊτ ήρθε να μας θυμίσει πως μεταγραφή έχουμε ΜΌΝΟ όταν «πέσουν» οι υπογραφές και εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από την ΠΑΕ. Για τον Ελ Καμπί ωστόσο φαίνεται πως βγήκε ο... λευκός καπνός που ήλπιζαν άπαντες. Οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει είναι ότι ο παίκτης είπε οριστικά ναι στην πρόταση ανανέωσης του Ολυμπιακού και μένει για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα. Η άφιξη του ατζέντη του (εκτός συγκλονιστικότατου απροόπτου) τελειώνει άμεσα και οριστικά το θέμα με κάθε επισημότητα.