Νικόλα χαιρετίσματα στο καρντάσι μου

Είναι από εκείνες τις στιγμές που για μια ακόμη φορά καταλαβαίνεις πως το ποδόσφαιρο είναι το δευτερεύον πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας. Ημουν έτοιμος να γράψω αποκλειστικά για το ματς του ΠΑΟΚ με την Μάλμε αλλά να που η είδηση του θανάτου του Νίκου Ξηροκώστα με έστειλε αυτόματα έξω από το νοσοκομείο Παπανικολάου εκείνη την αποφράδα βραδιά. Εργαζόμουν στο STAR στο γραφείο Βορείου Ελλάδας. Ημουν στο Κλεάνθης Βικελίδης και είδα από κοντά όλα όσα έγιναν. Μαζί με τους συναδέλφους (καμεραμάν και ηχολήπτη) πηγαίνω κάπου στις 11 το βράδι στο Παπανικολάου. Και έμεινα εκεί μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Ο Νίκος είχε μπει ήδη στο χειρουργείο και είχε έρθει ήδη εκεί ο Μιχάλης Τροχανάς. Βγαίνει ο γιατρός και η ατάκα του «κάναμε ότι μπορούσαμε…» περνά ως ηλεκτροσόκ γιατί καταλάβαμε πως ήταν δύσκολα τα πράγματα για το παλικαράκι που πλήρωσε την αγάπη του για την ομάδα του πολύ ακριβά και αυτό φάνηκε στην πορεία. Ακολούθησαν και άλλοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου εκείνη τη βραδιά αλλά και άνθρωποι του μπάσκετ ανάμεσα τους και ο Τζούροβιτς, προπονητής και της ΑΕΚ και του Πανιωνίου. Να σας πω την αλήθεια, τη δουλειά μου δεν την έκανα καλά γιατί απέφυγα να σηκώσω κάμερα και μόνο αν ήθελαν έκαναν δηλώσεις. Και δεν μετάνιωσα για αυτό…

Η ιστορία είναι πως ο Νικόλας από το αναπηρικό αμαξίδιο έδωσε έναν τίμιο αγώνα και τον κέρδισε. Κέρδισε τον σεβασμό όλων των φίλων του ποδοσφαίρου αλλά το γαμώτο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι άλλο: γιατί να χρειάζεται ένας άνθρωπος να κάθεται σε ένα αμαξίδιο ή να είναι τυφλός για να γίνει αποδεκτός και από οπαδούς άλλων ομάδων; Γιατί δηλαδή να μην μπορεί να κυκλοφορήσει άνετος και χωρίς φόβο απλά φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας; Ξέρω μεγάλη κουβέντα άνοιξα…

Νικόλα καλό παράδεισο. Και δώσε χαιρετίσματα και στο καρντάσι μου. Πριν από 12 χρόνια τον έθαψα, ΑΕΚτσής μέχρι κόκκαλο, το πρώτο πράγμα που έμαθε στον μεγάλο του γιο στα τρία χρόνια ήταν το «Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια…» Θα το τραγουδάτε μαζί.

Πάμε τώρα και στα… πεζά.

Προφανώς και ο στόχος του ΠΑΟΚ αύριο απέναντι στην Μάλμε είναι να κάνει ένα ακόμη βήμα για να γευτεί την χαρά της συμμετοχής στους "36" του Champions League. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος και αύριο το βράδι θα γνωρίζουμε αν ο Δικέφαλος έχει παραμείνει ζωντανός στη διεκδίκηση του. Σε κάθε περίπτωση η αυριανή αναμέτρηση με την Μάλμε είναι ματς 4.310.000 ευρώ! Τόσα είναι τα χρήματα που εξασφαλίζει ο ΠΑΟΚ αν καταφέρει να βρεθεί στα πλέι οφ. Γιατί πολύ απλά περνώντας το εμπόδιο της σουηδικής ομάδας, φτάνει στο δεύτερο "μαξιλαράκι" που είναι η παρουσία του στο League Phase του Europa League. Αυτά είναι τα χρήματα που θα πάρει κάθε ομάδα από την UEFA εφόσον βρεθεί εκεί.

Και είναι πολύ σημαντικά έσοδα για τον ΠΑΟΚ πολύ περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε ακόμη σε μεταγραφική περίοδο. Ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει ήδη την παρουσία του στο αντίστοιχο League Phase του Conference League με την πρόκριση του απί της Μπόρατς αλλά αυτό δεν τον ικανοποιεί από τη στιγμή που αύριο στην κατάμεστη αλλά ασφαλή Τούμπα ψάχνει μια νίκη απέναντι στην Μάλμε.

Οπως είχε αποδειχθεί πολύτιμη η νίκη επί της Μπόρατς στο πρώτο ματς με 3-2 (πέτυχε πρώτος γκολ στη Βοσνία και... έσβησε το ματς), εξίσου σημαντική είναι και η ισοπαλία απέναντι στην Μάλμε που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με ένα ακόμη επίσημο ματς στα πόδια της που στην παρούσα φάση είναι άκρως σημαντικό.

Το είπε άλλωστε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην σημερινή συνέντευξη Τύπου. "Τον Τισουντάλι και τον Τσάλοφ θα τους δείτε τον Οκτώβριο". Με αυτή την... υπερβολή ουσιαστικά προσπάθησε να περάσει στον κόσμο την πραγματικότητα: η ομάδα του είναι ακόμη ανέτοιμη, είναι αναγκασμένος να στηριχθεί κατά πολύ στην περσινή ομάδα και οι νέες μεταγραφές απλά στην παρούσα φάση μπορούν να δώσουν βοήθεια ερχόμενες από τον πάγκο. Εστω και για μισή ώρα που εξίσου είναι σημαντικό αν σκεφτούμε πως αύριο ο ΠΑΟΚ θα δώσει το τέταρτο επίσημο ματς στην σεζόν.

Αύριο με βάση όλα όσα άφησε να καταλάβουμε ο προπονητής του Δικεφάλου, προσανατολίζεται να κατεβάσει μια ενδεκάδα που δεν θα έχει πολλές αλλαγές. Ειδικά η άμυνα δεν πρόκειται να αλλάξει αφού στα δεξιά μοναδικός διαθέσιμος είναι ο Σάστρε (ως εναλλακτική ο Βιεϊρίνια) απόντος του Οτο. Ο Κοτάρσκι κάτω από τα δοκάρια, ο Σάστρε στα δεξιά, ο Κεντζιόρα με τον Κουλιεράκη στο κέντρο της και ο Μπάμπα στα αριστερά.

Αντίθετα δεν αποκλείεται να δούμε για πρώτη φορά βασικό τον Μαντί Καμαρά που δεν έχει χάσει προπόνηση από τον περασμένο Ιούνιο και θα πάρει τη θέση του Σβαμπ που είναι και στο όριο καρτών και αν δεχθεί μια ακόμη χάνει το επόμενο κρίσιμο ευρωπαϊκό ματς. Αντίθετα τόσο ο Οζντόεφ όσο και ο Κωνσταντέλιας διατηρούν τις θέσεις τους ενώ ο Ζίβκοβιτς και πάλι έχει το προβάδισμα στα δεξιά με τον Τάισον στα αριστερά. Στην κορυφή της επίθεσης; Πριν τις δηλώσεις του Λουτσέσκου θα πόνταρα στον Τισουντάλι ή στον Τσάλοφ και θα άφηνα τελευταίο τον Μπράντον. Μπορεί φυσικά ο προπονητής του ΠΑΟΚ να το έκανε σκόπιμα για να θολώσει τα νερά. Για αυτό και δεν θα είναι τεράστια έκπληξη αν δω για παράδειγμα τον Μαροκινό βασικό. Αν και ο Λουτσέσκου ποτέ δεν ρισκάρει και άλλωστε το έχει πει και δημόσια πριν το ματς στην Σουηδία όταν παραδέχθηκε πως για δεύτερη φορά στην προπονητική του καριέρα έβαλε τόσο γρήγορα σε αποστολή παίκτες που είχαν αποκτηθεί μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Ξέρω πως παράλληλα με τον αυριανό τελικό, ο κόσμος ενδιαφέρεται για μεταγραφές. Αλλά είναι ξεκάθαρο πως όλα αυτά θα τρέξουν αμέσως μετά το τέλος του αγώνα και κατά πολύ το πού θα παίξει ο ΠΑΟΚ την επόμενη εβδομάδα, θα επηρεάσει και τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα του χαφ είναι αυτό που καίει. Αν και εδώ που βρισκόμαστε, ακόμη και αν έρθει στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, δύσκολα να υπολογίζεται από τον Λουτσέσκου για τα επόμενα δυο ευρωπαϊκά παιχνίδια.