Θέλει πολύ γερό στομάχι να είσαι ΑΕΚτζής από τον Μάη και μετά. Από τέλη Απρίλη βασικά, αλλά ας ξεκινήσουμε να μετράμε από τον Μάρτη. Παραδοσιακά ο κόσμος της ΑΕΚ έχει αποδείξει στην πράξη ότι έχει πολύ γερό στομάχι. Γι’ αυτό εξάλλου (μέσα στα τόσα άλλα μοναδικά που πρεσβεύει αυτός ο σύλλογος) διάλεξε αυτή την ομάδα να πορευτεί στη ζωή του.

Η ΑΕΚ το βράδυ του Σαββάτου έκανε ένα ακόμα πισωγύρισμα. Ένα βήμα μπροστά έκανε με τη νίκη και την εμφάνιση επί του ΟΦΗ, καμιά… 10αριά γύρισε πίσω μετά το 1-1 με τη Λαμία μέσα στη Φιλαδέλφεια. Η ομάδα δεν είναι καλά. Ούτε αγωνιστικά, ούτε πολύ περισσότερο ψυχικά.

Και μετά τη νίκη επί του ΟΦΗ είχα εκφράσει την έκπληξή μου για την καλή εικόνα της ΑΕΚ. Δεν περίμενα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τη ρεβάνς με την Εσκάλδες και τα δυο ματς με τη Νόα, τέτοια αντίδραση. Και μετά ο αγώνας με τη Λαμία, επέστρεψε στην… κανονικότητα των ημερών. Σωστά ο Αλμέιδα έβαλε την ίδια 11άδα το βράδυ του Σαββάτου με αυτή που είχε ξεκινήσει κόντρα στον ΟΦΗ. Τα είχε πάει καλά απέναντι στην ομάδα του Δέλλα. Κόντρα στη Λαμία όμως όχι. Η ΑΕΚ δυσκολευόταν αφάνταστα να σπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της Λαμίας. Αφάνταστα!

Παράλληλο παιχνίδι, λίγες κινήσεις χωρίς τη μπάλα, όχι κάθετο ποδόσφαιρο, ελάχιστες ατομικές ενέργεια, λάθη, κούραση της μπάλας, αργές αποφάσεις, όχι καθαρό μυαλό, λίγες τελικές κι αυτές κακές. Και ο αντίπαλος στο πρώτο του κόρνερ στο ματς, στην πρώτη του τελική στον αγώνα βρήκε γκολ. Ένα γκολ που ήρθε με τέτοιο τρόπο, τον οποίο η ΑΕΚ δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει. Κανείς στην απόκρουση έξω από την περιοχή μετά από κόρνερ αντιπάλου. Έχασε ένα… πρωτάθλημα η ΑΕΚ έτσι. Κακή αντίδραση στα αμυντικά στημένα. Κι αυτό συνεχίζεται και τώρα. «Τρως» τη δεύτερη μπάλα μετά το στημένο του αντιπάλου! Την «τρως». Οι παίκτες της ΑΕΚ όμως δεν είναι… πεινασμένοι!

Eκτός από το μοναδικό αυτό αμυντικό λάθος της ΑΕΚ, συνεχίζω να πιστεύω ότι το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι επιθετικό! Μπορεί η ομάδα να έκανε 30 τελικές, όμως οι περισσότερες έγιναν μετά το 60’ όταν έγιναν οι αλλαγές. Σωστές όλες. Πριν το 61’ η ΑΕΚ δεν είχε τρόπο να δημιουργήσει όσο θα έπρεπε. Από το 61’ και μετά ναι έκανε όργια και η τύχη στα δοκάρια, η ανικανότητα στην τελική προσπάθεια και ο αντίπαλος τερματοφύλακας την κράτησαν μακριά απ’ όσα γκολ χρειαζόταν να γυρίσει το ματς.

Η ΑΕΚ έχει ανάγκες από μεταγραφές που έχουν αργήσει. Φορ, μπακ, κεντρικό αμυντικό και κεντρικό χαφ θα έπαιρνα… χθες. Φορ και αριστερό μπακ θα έπαιρνα… προχθές. Κόντρα στη Λαμία για παράδειγμα η ΑΕΚ είχε ανάγκη από έναν φονιά μέσα στην περιοχή. Κι αυτοί όμως να έρθουν… σήμερα η ΑΕΚ πρέπει να αλλάξει ριζικά κάποια πράγματα μέσα της. Από το πώς λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα και φυσικά μέσα στα αποδυτήρια στο πώς νιώθουν εδώ και μήνες παίκτες και προπονητής. Η ΑΕΚ «ματώνει» και χάνει απίθανες ευκαιρίες μέχρι να βρει γκολ και αντίθετα στην άμυνα νιώθει ότι ο αντίπαλος με μία άντε δύο τελικές θα τη στείλει στα δίχτυα! Και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν το νιώθει μόνο αυτό η ομάδα, συμβαίνει κιόλας!

Για κλείσιμο πάμε στη ουσία του πράγματος: Η ΑΕΚ δεν είναι καλά. Και καλά δε θα γίνει τώρα αν φύγει ο… Αλμέιδα για παράδειγμα, που έχει φτάσει να ζητάει πολύς κόσμος, ξεχνώντας ίσως ότι για να βρει η ΑΕΚ Αλμέιδα έκανε καμιά 20αριά χρόνια (μετά τον Σάντος). Εδώ ο Ολυμπιακός από το 2017 μέχρι τώρα έχει αλλάξει καμιά ντουζίνα προπονητές μέχρι να βρει τον Μαρτίνς και μετά απ’ αυτόν, αφού σε δύο χρόνια είχε αλλάξει έξι-επτά τεχνικούς, να «κουμπώσει» κάπως τώρα με τον Μεντιλίμπαρ. Ο δε ΠΑΟΚ πολλές φορές ζητούσε ο κόσμος του να φύγει ο Λουτσέσκου! Αν δεν ηταν κι αυτός όμως η Τούμπα δε θα ζούσε τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της! Ανάμεσα στην υπομονή και την εσωστρέφεια διαλέγω την υπομονή λοιπόν! Αν και μετά τη διακοπή, αν μπει και ο Οκτώβρης και η ΑΕΚ δεν παρουσιάσει βελτίωση σε όλα τα αγωνιστικά επίπεδα, πετώντας βαθμούς δεξιά κι αριστερά, τότε το πρόβλημα θα είναι τόσο σοβαρό που δεν θα μπορεί να καλυφθεί. Είναι δύσκολη, είναι ιδιαίτερη περίοδος για την ομάδα και επειδή ιστορικά η ΑΕΚ όταν είναι σε κρίση και προχωρά σε αλλαγές δεν βρίσκει γιατρικό, η υπομονή τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αρετή. Το μέλλον θα το δούμε…

Δεδομένα πάντως αυτή η ΑΕΚ θα «ξεμπουκώσει» και θα βρει τη φόρμα της. Το ζητούμενο μέχρι τότε είναι να μην πετάει βαθμούς δεξιά κι αριστερά. Πρόπερσι δεν της κόστισε. Πέρυσι της κόστισε. Φέτος; Κόντρα στους καιρούς κρίνω σωστό να είσαι με ανθρώπους που σε έβαλαν ξανά στο… χάρτη και σου χάρισαν χαρές που είχες πολλά χρόνια να βιώσεις.