Φέτος το καλοκαίρι το θέμα της επιστροφής του Ντάνιελ Ποντένσε στον Ολυμπιακό αποτέλεσε ένα από μεγάλα σίριαλ που απασχόλησαν την «ερυθρόλευκη» επικαιρότητα, μετά το θέμα της παραμονής του Αγιούμπ Ελ Κααμπί που έληξε αίσια και του Κώστα Φορτούνη, ο οποίος επέλεξε την Αλ Καλίτζ του Γιώργου Δώνη στη Σαουδική Αραβία. Στο πρώτο παιχνίδι των Πειραιωτών στο Καραϊσκάκη τη φετινή σεζόν, αυτό της 2ης αγωνιστικής της Super League, εναντίον της Athens Kallithea, ο κόσμος του Ολυμπιακού φώναξε το όνομα του Πορτογάλου, δείχνοντας πως τον περιμένει διακαώς πίσω στο λιμάνι, μετά την εξαιρετική χρονιά που έκανε την περσινή σεζόν, στην οποία αναδείχτηκε πρωταγωνιστής της κατάκτησης του Conference League.

Αποκάλυψη Μαρινάκη-Καραπαπά

Στην κλήρωση του Europa League όμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσγείωσε απότομα τους οπαδούς. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού υποστήριξε, ότι η μεταγραφή δεν γίνεται λόγω των απαιτήσεων του Ποντένσε, παρότι δέχτηκε εξωπραγματικές προσφορές από πλευράς της ελληνικής ομάδας. Ο ισχυρός άνδρας της πειραϊκής ΠΑΕ τόνισε, ότι δεν μπορούν να ξεφεύγει η ομάδα οικονομικά, γι'αυτό κοιτάζουν άλλες λύσεις (ήδη έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα για αντί-Ποντένσε), επισημαίνοντας, ότι παρακολουθούν καλές και λογικές εναλλακτικές.

Τί ζητούσε ο Ποντένσε; Τον ουρανό με τα άστρα, όπως διαβάσαμε δια χειρός Κώστα Καραπαπά. Ο Ολυμπιακός πρόσφερε τριετές συμβόλαιο στον Πορτογάλο με ετήσιες αποδοχές 2,2 εκατ.Ευρώ χωρίς τα μπόνους, τα οποία έφταναν τις απολαβές του στα 3 εκατ.Ευρώ. Δηλαδή μέσα σε μια τριετία ο παίκτης θα έβγαζε 9 εκατ.Ευρώ. Εκείνος όμως ζητούσε πενταετές κλειστό συμβόλαιο με 4-4,5 εκατ.Ευρώ συμβόλαιο το χρόνο, το οποίο θα εκτόξευε την εφορία και τις προμήθειες στα ύψη, κοστίζοντας στον Ολυμπιακό 6 εκατ.Ευρώ τον χρόνο.

Κέρδος από Ποντένσε

Ποιό είναι το κέρδος από την υπόθεση, για την οποία οι γνώστες των πραγμάτων υποστήριζαν, ότι ο Ποντένσε βλέπει πιο θετικά την πρόταση της Αλ Σαμπάμπ; Ότι ο κόσμος πλέον συνειδοποιεί, ότι όλοι οι παίκτες που πάνε και έρχονται στο λιμάνι είναι στυγνοί επαγγελματίες, αλλά και εγωιστές. Γιατί ο Ολυμπιακός του πρόσφερε μυθικό συμβόλαιο για τα ελληνικά δεδομένα και φυσικά ο Ποντένσε καλά έκανε και επέλεξε τα πετροδόλαρα.

Οπότε ο απλός κόσμος δεν πρέπει να δένεται με πρόσωπα, γιατί οι ρομαντικές εποχές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Δεν υπάρχουν πλέον Ανδριανοπουλαίοι, Μουράτηδες, Σιδέρηδες, Υφαντήδες, Αναστόπουλοι. Ούτε καν Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτοι που είχαν τουλάχιστον ένα φιλότιμο...

Η φετινή υπέρβαση

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Μαρινάκης η φετινή υπέρβαση του Ολυμπιακού δεν είναι άλλη από αυτή του Νταβίντ Κάρμο, η παρουσία του οποίου, όπως φαίνεται κρίθηκε αναγκαιότερη από αυτή του Ποντένσε. Για τον Πορτογάλο με τις ανγκολέζικες ρίζες έγινε ντιλ μέσω Νότιγχαμ. Γιατί πολύ απλά τέτοιες συμφωνίες είναι αστονομικές για τα ελληνικά δεδομένα σε σχέση με το Financial Fair Play.

Ο Κάρμο αγοράστηκε έναντι 11 εκατ.Ευρώ από την αγγλική ομάδα, 1 εκατ.Ευρώ παραπάνω απ' όσα θα έδινε στη Γουλβς για τον Ποντένσε, συν 4 εκατ.Ευρώ μπόνους, με την Πόρτο να κρατά 10% ποσοστό μεταπώλησης.

Οι άλλες βόμβες

Από εκεί και πέρα στον Ολυμπιακό κυνηγούν άλλες ηχηρές περιπτώσεις. Εξάλλου αφού δεν έδωσε 10 εκατ.Ευρώ στη Γουλβς και 4 εκατ.Ευρώ τον χρόνο στον Ποντένσε, το ταμείο είναι γεμάτο για μεταγραφές και μάλιστα ηχηρές. Η μεγάλη βόμβα αφορά αυτή του Γουίλιαν, ο οποίος αποτελεί καψούρα του Βαγγέλη Μαρινάκη εδώ και πολύ καιρό, όπως σας αποκάλυψε όμως το Sportdog. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που η βασική του θέση είναι στην αριστερή πτέρυγα, μπορεί να αγωνιστεί στην κορυφή της επίθεσης αλλά και ωςοργανωτής αναλαμβάνοντας ρόλο δεκαριού. Οπότε, δεν μιλάμε λοιπόν για μια μεταγραφή αντί-Ποντένσε, αλλά και αντι-Φορτούνη και αντι-Όρτα. Είναι μία λύση 3 σε 1.

Κάποιοι θα τον πούνε στα 36 του παλαίμαχο και θα τον συγκρίνουν με τον Χάμες ή τον Μαρσέλο. Δεν είναι όμως έτσι. Ο Γουίλιαν ήταν από τους περισσότερο γυμνασμένους παίκτες στη Φούλαμ με φυσική κατάσταση που θα ζήλευαν και 25άρηδες.

Από εκεί και πέρα τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι μεταγράφουν στον Ολυμπιακό τη μισή... Γαλατάσαραϊ (Ζαχά, Ανταλιαλί). Πιο ηχηρή αποτελεί η περίπτωση του Μπαρίς Αλμπέρ Γιλμάχ, ενός παίκτη που έβγαλε μάτια στο Euro, σε σημείο να τον αποθεώσει μέχρι και ο Βιρτζίλ Βαν Ντάικ.

Ο Τούρκος κυρίως ως δεξί εξτρέμ. Μπορεί όμως να καλύψει επάξια τόσο την αριστερή πτέρυγα, αλλά και να αγωνιστεί στην κορυφή της επίθεσης. Διαβάζουμε όμως στον τουρκικό Τύπο, ότι εκτός από την αποτελεσματικότητά του στην επίθεση, ο νεαρός ποδοσφαιριστής έδωσε λύσεις στον Οκάν Μπουρούκ και ανασταλτικά. Την περασμένη σεζόν, όποτε χρειάστηκε χρησιμοποιήθηκε από τον προπονητή του ως δεξί και αριστερό μπακ.

Ακόμα και στο κέντρο τον τοποθέτησε ο αρχιτέκτονας της περσινής επιτυχίας, γι'αυτό και εκτιμήθηκε η συνεισφορά του ως πολυεργαλείο. Μάλιστα ο Οκάν Μπουρούκ τον τοποθέτησε δεξί μπακ στον αγώνα με τους Γιουνγκ Μπόις, για να χωρέσει Ικάρντι και Μπατσουαγί στην επίθεση και τον Ζίγε στη δεξιά πτέρυγα και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και την ικανότητά του στις σέντρες. Είναι λοιπόν ένα πολυεργαλείο, η περίπτωσή του όμως κρίνεται απαγορευτική, λόγω των 30 εκατ.Ευρώ που ζητά η Γαλατά.