Μεταγραφική βόμβα στην Αγγλία αναζητεί η ΑΕΚ τις τελευταίες ημέρες, με δύο ονόματα να κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Ο Ντατρό Φοφανά είναι η πρώτη περίπτωση που βγήκε στην επιφάνεια. Μάλιστα ο Παναγιώτης Κονέ βρέθηκε στο Λονδίνο προκειμένου να προχωρήσει τη μεταγραφή του 21χρονου επιθετικού, ο οποίος ήταν εκτός αποστολής στην αναμέτρηση της Τσέλσι με την Κρίσταλ Πάλας. Μετά τον Ιβοριανό επιθετικό ακούστηκε μία ακόμα πιο ηχηρή προσέγγιση της Ένωσης που αφορά τον Αντονί Μαρσιάλ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πάμε να δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Δεν υπολογίζεται στην Τσέλσι ο Φοφανά

Στην Τσέλσι ο Φοφανά δεν υπολογίζεται από τον Μαρέσκα που γενικότε θέλει να ξεφορτώσει το μεγάλο ρόστερ που έχει να διαχειριστεί. Είχε έρθει πολύ κοντά σε Χόφενχαϊμ και Σάντερλαντ, αλλά τα ντιλς χάλασαν, ενώ παρότι υπήρξε ενδιαφέρον γύρω από το όνομά του, τα μεγάλα παζάρια στην Ευρώπη έχουν κλείσει και ο 21χρονος επιθετικός φέρεται θετικός να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα και την Ένωση.

Πρόκειται για έναν παίκτη που οι Λονδρέζοι έδωσαν 12 εκατ.Ευρώ για να τον αποκτήσουν το 2023 από τη Μόλντε, όπου έκανε τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του. Αγωνιστικά έχει εξαιρετικό πρώτο άγγιγμα της μπάλας και εκρηκτική ταχύτητα. Μπορεί να παίξει με την πλάτη στο τέρμα, να ελιχθεί και να εκτελέσει. Επίσης δεν υστερεί στις κεφαλιές και γενικά στις εναέριες μονομαχίες όχι λόγω του ύψους του (σ.σ.είναι 1,80 μ.) αλλά εξαιτίας της αθλητικότητάς του. Είναι επιθετικός του κουτιού, όπου αν τροφοδοτηθεί μπορεί να δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα. Αν και τις τελευταίες δύο σεζόν μετρά συνολικά μόνο 11 γκολ συνολικά, παλαιότερα είχε περισσότερα (ιδιαίτερα στη Μόλντε). Το στυλ θυμίζει αρκετά στον Τίμο Βέρνερ της Λειψίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε παρουσια στην Πρέμιερ Λιγκ ως παίκτης της Τσέλσι και της Τότεναμ.

Απογοήτευσε στο Μάντσεστερ

Ο Μαρσιάλ αποτέλεσε τεράστια μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2015 επί εποχής Λουίς Φαν Γκαλ, ο οποίος δέχτηκε σφοδρή κριτική για την επιλογή του και τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για να αποκτηθεί. Οι Άγγλοι τον είχαν αγοράσει έναντι 60 εκατ.Ευρώ από τη Μονακό, όπου έκανε τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Στο Μάντσεστερ όμως έκανε απογοητευτικές σεζόν (έχει 209 συμμετοχές με 63 γκολ), με εξαίρεση την πρώτη χρονιά (56 συμμετοχές, 18 γκολ, 10 ασίστ) που όντως εντυπωσίασε και σε συνάρτηση με τους πολλούς τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Είχε και έναν κακό δανεισμό το 2022 για ένα εξάμηνο στη Σεβίλλη που δεν τον βοήθησε να επανακάμψει.

Αν και τον περίμεναν πολύ καιρό να ξυπνήσει και να θυμίσει τον ποδοσφαιριστή που διέπρεψε στο Πριγκηπάτο. Επί Τεν Χαγκ του δόθηκαν κάποιες ευκαιρίες αλλά και πάλι οι τραυματισμοί τον άφησαν πίσω. Ο Ολλανδός όμως είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2023, ότι με εκείνον στην ενδεκάδα η Γιουνάιτεντ παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο.

Άγριο κράξιμο Μουρίνιο-Σόλσκιερ

Στον τοπικό Τύπο είχαν υπάρξει πολλά δημοσιεύματα κατά του ποδοσφαιριστή και αμφισβητήθηκε πολύ ο Ολλανδός τεχνικός για την επιλογή του να τον φέρει στο Μάντσεστερ. Τον θεωρούν «αποτυχία του Φαν Γκαλ», γιατί μετά από 9 χρόνια παρουσίας του δεν κατάφερε να γίνει «ο παίκτης για το μέλλον», ούτε βοήθησε τους επόμενους προπονητές που ανέλαβαν την τεχνική ηγεσία (σ.σ. Ο Ολλανδός είχε πει ότι ήρθε για τον επόμενο μάνατζερ της ομάδας). Ο Μαρσιάλ πάντως σε συνέντευξή του το 2022 κατηγόρισε τον Ζοσέ Μουρίνιο για ασέβεια (επειδή έδωσε τη φανέλα με το νούμερο 9 στον Ιμπραήμοβιτς) και ότι του στέρησε τη θέση του στην Εθνική Γαλλίας στο Μουντιάλ του 2018, όπου οι “τρικολόρ” αναδείχτηκαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, ενώ χαρακτήρισε τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ «προδότη».

Ο Νορβηγός τον χρησιμοποιούσε τραυματία κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά ποτέ δεν τον δικαιολόγησε, ούτε του πίστωσε το πνεύμα αυτοθυσίας που επέδειξε. «Προφανώς, κατέληξα να τραυματιστώ για τα καλά και όταν επέστρεψα, τελείωσα, δεν έπαιξα άλλο. Το πήρα πολύ άσχημα, είχα ένα αίσθημα αδικίας, σου ζητούν να θυσιαστείς για την ομάδα και στα παρασκήνια σε απολύουν. Για μένα, είναι σχεδόν προδοσία. Μόνο αυτό μισώ. Μπορεί να κατηγορηθώ, αλλά όχι ότι είμαι ψεύτικος», είχε αναφέρει στη συνέντευξή του στο «France Football».

Βαριά συμβόλαια

Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα των δύο υποθέσεων. Ο Ντατρό Φοφανά παίρνει 2 εκατ.Ευρώ τον χρόνο στην Τσέλσι, ενώ ο Μαρσιάλ αμείβεται με 15,4 εκατ.Ευρώ ετησίως στη Γιουνάιτεντ. Η πρώτη περίπτωση φαίνεται πιο κοντά στις οικονομικές δυνατότητες της ΑΕΚ, ενώ για τη δεύτερη λέγεται, ότι του προσφέρεται μυθικό συμβόλαιο, μεγαλύτερο του Έρικ Λαμέλα που η συμφωνία του με τους «κιτρινόμαυρους» του αποφέρει 2,5 εκατ.Ευρώ ετησίως.

Μια πιθανή πώληση του Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο της Κράσνονταρ με την Ένωση να ζητά 23 εκατ.Ευρώ, θα μπορούσε να διευκολύνει το λογιστικό κομμάτι τέτοιων μετακινήσεων. Ειδικά για την περίπτωση του Γάλλου επιθετικού, είναι απορίας άξιον πως μπορούν πέσουν οι απαιτήσεις του από τις 13 εκατ.λίρες συμβόλαιο που απολαμβάνει κάθε χρόνο στο Νησί στα 2,5 με 3 εκατ.Ευρώ. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ΑΕΚ δεν παίζει Ευρώπη, άρα στερείται εσόδων. Γνώστες του αγγλικού ποδοσφαίρου αναφέρουν, ότι μια μετακίνηση στην αραβική χερσόνησο είναι πιθανότερος προορισμός.