Συμφωνούμε: πολύ καλή και δουλεμένη ομάδα η Καλλιθέα, αλλά η ΑΕΚ πρέπει να είναι πολύ καλύτερη… Όπως συμβαίνει πάντα σε βραδιές που χάνονται βαθμοί υπάρχει η υπερβολή, υπάρχει η υπερανάλυση, υπάρχει απογοήτευση και εν μέρει ισοπέδωση. Οι δυο βαθμοί που έχασε η ΑΕΚ στη Λεωφόρο το βράδυ της Κυριακής, θα δούμε στο τέλος αν και πόσο θα τις κοστίσουν, όμως η συγκεκριμένη γκέλα έχει πολλές εξηγήσεις. Όλες αγωνιστικές.

Για την ΑΕΚ όλα ξεκίνησαν πριν το παιχνίδι. Πάρα πολλές απουσίες. Τόσες πολλές που ακόμα και αυτή η ΑΕΚ, με το μεγάλο και καλό ρόστερ (στις περισσότερες θέσεις) δεν μπορούσε να τις καλύψει στο βαθμό που χρειαζόταν, για να πάρει αυτό το ματς.

Είναι πολύ σοβαρό το θέμα με τους τραυματισμούς. Μετά τον αγώνα  με τον Βόλο ο Αλμέιδα ρωτήθηκε σχετικά και είχε απαντήσει: «Στο ποδόσφαιρο πάντα υπάρχουν τραυματισμοί. Θα κοιτάξουμε ακόμα περισσότερο, μήπως δεν κάναμε κάτι σωστά. Προσπαθούμε να προσέχουμε τους παίκτες από τη διατροφή τους, το βάρος του, τα χιλιόμετρα που κάνουν καθημερινά, την ένταση. Διαφοροποιούμε τις προπονήσεις με κάποιους παίκτες που έχουν θέμα με φυσική κατάσταση. Είναι όμως ποδόσφαιρο. Έχω παίξει ποδόσφαιρο και δεν έχω παίξει παιχνίδι χωρίς να πονάω. Είναι μέρος αυτού. Προσπαθούμε να το αποφύγουμε, αλλά πάλι καλά όσοι παίκτες μπαίνουν είναι έτοιμοι». Αναμένουμε λοιπόν, στο μέλλον και να μειωθούν οι τραυματισμοί και φυσικά η ομάδα να γίνει πιο «φρέσκια» και πιεστική.

Ακόμη και με τόσες πολλές απουσίες πάντως η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε κερδίσει στη Λεωφόρο. Αν ο Πιερό ήταν πιο εύστοχος, αν οι υπόλοιποι παίκτες ήταν πιο ουσιαστικοί στην τελική πάσα και προσπάθειά τους, αν ο αντίπαλος τερματοφύλακας δεν έκανε μερικές σούπερ επεμβάσεις με κορυφαία του Σιμάνσκι στο πρώτο ημίχρονο. Με τα «αν» όμως δε γράφεται ιστορία. Ο Πιερό με τον τρόπο που παίζει η αλήθεια είναι πως δεν βοηθάει τον τρόπο που θέλει να παίξει η ΑΕΚ. Άρα όποτε παίζει ο Πιερό η ομάδα πρέπει να μάθει να τον «ταΐζει» περισσότερο, μέσα στο κουτί.

Για να τον «ταΐσει» περισσότερο όμως δεν αρκεί μόνο ο Ελίασον από δεξιά ή ο Φερνάντες από την ίδια πλευρά όταν μπήκε. Πρέπει να βοηθήσουν κι άλλοι. Και από την άλλη πλευρά και φυσικά από τον άξονα. Και εδώ πάμε στο μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ στον χθεσινό αγώνα: Ο Πήλιος από αριστερά έκανε το χειρότερό του παιχνίδι. Δεν θα σταθώ σε αυτό. Εντάξει το παιδί βρέθηκε σε μία κακή βραδιά. Το θέμα όμως είναι πως η ΑΕΚ χρειάζεται τα πλάγια μπακ της να δημιουργούν πολύ - πολύ περισσότερο. Να δίνουν πλάτος ή να κάνουν διαγώνια κίνηση προς την περιοχή πατώντας σε αυτή. Ενώ ο Πήλιος έχει «πνευμόνια» και τρέχει συνεχώς πάνω – κάτω, ενώ είναι φιλότιμος, αυτή την εποχή του λείπουν βασικά στοιχεία στο παιχνίδι του, που η ΑΕΚ έχει μεγάλη ανάγκη. Μπορεί στο μέλλον να τα βρει το παιδί και μακάρι να συμβεί. Όμως αυτή την περίοδο δημιουργικά δεν…

Για παράδειγμα: Από δεξιά αναγκαστικά χρειάστηκε να παίξει δεξί μπακ ο Πινέδα, αφού έλλειπαν Ρότα και Οντουμπάτζο. Στο πρώτο ημίχρονο Πινέδα και Ελίασον συνδυάστηκαν πολύ καλά. Έπαιζαν συνδυαστικά, άλλαζαν τη μπάλα ωραία, κρατούσαν τρεις παίκτες στην πλευρά τους. Φαινόταν πως είχαν εμπιστοσύνη οι δυο παίκτες της ΑΕΚ μεταξύ τους. Πόσο διαφορετικό θα ήταν το παιχνίδι της ΑΕΚ αν έστω στη μία της πλευρά είχε μπακ πιο οργανωτικά; Περισσότερο δημιουργικά. Πάρα πολύ…

Αν στο πρώτο ημίχρονο οι Μάνταλος και Περέιρα ήταν πιο μέσα στο παιχνίδι η ΑΕΚ θα έκανε περισσότερες φάσεις και άρα θα πολλαπλασίαζε τις πιθανότητες να βρει γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Μάνταλος και Περέιρα έγιναν λίγο πιο ουσιαστικοί στην προώθηση της μπάλας. Όμως όσο περνούσε η ώρα οι Πινέδα και Ελίασον άρχισαν να κουράζονται. Όλο αυτό το διάστημα Πήλιος και Κοϊτά από την άλλη πλευρά δεν βοηθούσαν. Σε όλα αυτά προσθέτουμε και τα πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις τόσο από την άμυνα, όσο και από τον Σιμάνσκι. Άρα η Καλλιθέα είτε έπαιρνε κατοχές, είτε έκλεινε άκοπα τους χώρους. Ο Αλμέιδα δούλεψε το παιχνίδι από τον πάγκο, αλλά όταν πέρασε τον Πινέδα στο κέντρο, ο Μεξικανός δεν είχε φρεσκάδα να κάνει τη διαφορά, οι Γιόνσον, Τσούμπερ δεν βοήθησαν και έτσι πάλι από δεξιά με τον Τσιλούλη μπακ και τον Φερνάντες εξτρέμ η ΑΕΚ ήταν περισσότερο δημιουργική. Πρόβλημα τα 13 κόρνερ που δεν έβγαλαν κάπου και το γεγονός ότι δεν δοκιμάστηκαν κάποια μακρινά σουτ.  

Γκέλα με γκέλα διαφέρει. Πιο πολύ για την ΑΕΚ πόνεσε η γκέλα με τη Λαμία στη Φιλαδέλφεια. Με την Κηφισιά η ΑΕΚ προσπάθησε και έπαιξε κατά διαστήματα ποδόσφαιρο και θα ήταν αρκετό αν είχε παίκτη να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα. Αν κέρδιζε χθες η ΑΕΚ θα λέγαμε τώρα πως ακόμα και στη μέτρια βραδιά της η ομάδα παίρνει αποτελέσματα. Τώρα, αυτό που λέμε είναι πως ορθώς έδωσε εντολή ο Αλμέιδα και το θέλημά του έκανε πράξη η διοίκηση να έρθει ο Μαρσιάλ και μακάρι να μπει γρήγορα κι αυτός στο γήπεδο, αρχής γενομένης με τον Παναθηναϊκό, αλλά και να επιστρέψουν οι τραυματίες.

Τώρα, αυτό που λέμε, επίσης, είναι πως η ΑΕΚ κάλυψε γρήγορα βαθμολογικά τη γκέλα από τη Λαμία. Την γκέλα με την Καλλιθέα για να την καλύψει πρέπει να βρει νίκες στα ντέρμπι που έρχονται… Και για να βρει νίκες στα ντέρμπι επιβάλλεται κομβικοί παίκτες να φορμαριστούν γρήγορα.