Η νίκη επί του Πανσερραϊκου ήταν για τον Παναθηναϊκό και απαραίτητη και φυσιολογική. 

Εκεί φυσικά θα μπορούσε και να σταματήσει η κουβέντα για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Άλλωστε για κάτι τέτοιο πρώτο έδωσε το σύνθημα το "ρεπορτάζ" που λες κι έπαθε ξαφνικά μετάλλαξη δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με το αποτέλεσμα, αλλά έπεσε με τα μούτρα στην... ανάλυση της εικόνα του Παναθηναϊκού.

Θεωρητικά αυτό είναι μια... πρόοδος, αλλά όπως και να το κάνουμε για τον συγκεκριμένο σύλλογο και για τον τόπο που αντιμετωπίζει κάτι χρόνια τώρα τα αποτελέσματα κάθε αγώνα, μόνο φυσιολογικό δεν είναι.

Εδώ προφανώς και το ζητούμενο πλέον δεν είναι το αποτέλεσμα, ούτε καν η προοπτική που ανοίγει ή η ηρεμία που κερδίζει η ομάδα φυσιολογικά μετά από μια νίκη.

Ούτε καν αυτά τα βαθμολογικά κέρδη, καθώς ο Παναθηναϊκός πλησίασε απόσταση βολής Ολυμπιακό και ΑΕΚ, δεν απασχόλησαν το τρίτο ημίχρονο του αγώνας με τον Πανσερραϊκό.

Άλλες φορές θα διαβάζαμε για την... αντίδραση μεγάλης ομάδας που έβγαλε ο Παναθηναϊκός, για την μαγική έμπνευση του προπονητή που έριξε στο παιχνίδι τον παίκτη που ξεκλείδωσε και κερδισε μονος του το παιχνίδι τον Τζούρισιτς, για το φοβερό βάθος που έχει στον πάγκο του ο Παναθηναϊκός και όλα τα σχετικά.

Τώρα όμως, πάνε αυτά, πάνε και οι χαρές και οι δόξες.

Τώρα υπάρχει μόνο... βαρύς προβληματισμός για την εικόνα της ομάδας και αγωνία με λαχτάρα και δάκρυα για την συνέχεια του πρωταθλήματος και της Ευρώπης.

Κι όλα αυτά φυσικά εντοπίζονται σε ένα και μόνο πράγμα, αυτό άλλωστε που εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί μόνιμη έγνοια και στόχο στον Παναθηναϊκό.

Ο... Αλόνσο που δεν μπορεί να αξιοποιήσει το φοβερό και τρομερό ρόστερ.

Και ο οποίος -δεν το λέμε φυσικά ανοιχτά αλλά όλοι πια το έχουν καταλάβει- κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί και... μάλλον δεν θα μπορέσει να το αξιοποιήσει.

Κι εδω πέφτουν όλα τα βαριά χαρτιά και τα βαριά όπλα στο τραπέζι ώστε να πειστούμε όλοι και να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την απομάκρυνσή του ανά πάσα στιγμή και με την παραμικρή αφορμή ή και χωρίς καθόλου αφορμή.

Κανείς δεν βλέπει την παραμικρή πρόοδο στο παιχνίδι.

Κανείς δεν βλέπει κάποια δυνατότητα ή έστω... σημάδια βελτίωσης στο δημιουργικό κομμάτι.

Κανείς δεν βλέπει μια υποφερτή λειτουργία της μεσαίας γραμμής.

Και το σημαντικότερο, ξαφνικά κανείς δεν καταλαβαίνει πως παίζει και τι ακριβώς θέλει να παίξει ο Παναθηναϊκός.

Ούτε καν εκείνοι που στην διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας και μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με την Μπότεφ, έβλεπαν... μεγάλα γούστα φέτος, έβλεπαν την... σφραγίδα του Αλόνσο ακόμα και στον τρόπο που εκτελούσαν τα... αράουτ οι παίκτες του Παναθηναϊκού, ή μας περιέγραφαν με γλαφυρό τρόπο τα... βογγητά των παικτών που ακουγόντουσαν από την αίθουσα γυμναστικής στην προετοιμασία σημάδι και δείγμα της... σκληρής δουλειάς που γίνεται και που υπόσχεται μαγικά και τρομερά πράγματα ΚΑΙ στην νέα σεζόν.

Τύποι που... καταλάβαιναν απόλυτα και εξυμνούσαν το τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού επί Πογιάτοςε, επί Στραματσιόνι, επί Μπόλονι, και επί Τερίμ, τώρα δεν μπορούν ξαφνικά να καταλάβουν... πως παίζει ο Παναθηναϊκός.

Κι όχι πως έχει άδικο κάποιος απ' όλους αυτούς για όλα όσα προαναφέραμε.

Απλά δεν πείθουν για τις... προθέσεις του ο... πρότερος βίος και οι ώρες πτήσης τους στον Παναθηναϊκό τόσα χρόνια.

Εδω λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ καθαρά και γίνονται ακόμα καθαρότερα αν κάποιος παρατηρήσει ότι απ' όλες αυτές τις αναλύσεις και τα συμπεράσματα, λείπουν εκείνα ακριβώς τα στοιχεία που θα έδιναν και τις εξηγήσεις στα... ερωτηματικά.

Λείπουν δηλαδή τα... ονόματα και οι... αδύναμοι κρίκοι στην ομάδα, στις επιλογες και την τακτική του Αλόνσο.

Για παράδειγμα τι δεν καταλαβαίνουν ακριβώς από το... σύστημα και την ενδεκάδα του Παναθηναϊκού;

Απλά είναι και εδώ τα πράγματα.

Οι επιλογές και το σύστημα του Παναθηναϊκού είναι προσαρμοσμένα σε ένα σταθερό εδώ και κάτι μήνες απόφθεγμα στον Παναθηναϊκό.

Και το οποίο συνοψίζεται γενικότερα στο σύστημα "να χωρέσει ο Μπακασέτας".

Αυτό είναι το σύστημα που παιζει ο Παναθηναϊκός και προφανώς αυτό το σύστημα είναι και αόρατο και αναποτελεσματικό και χωρίς προοπτική, αλλά αυτό κάνει τζιζ και κανείς δεν το αναφέρει.

Έτσι κατεβηκε και με τον Πανσερραϊκό ο Παναθηναϊκός, έτσι τοποθετήθηκε και στην ενδεκάδα ο Ουναχί χωρίς ουσιαστικό ρόλο ο καημένος αλλά απλά σαν... συμπληρωματικός του Μπακασέτα από τον οποίο -υποτίθεται- περνούσε όλο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Γι' αυτό και αφέθηκε ο Αράο μόνος και έρημος στον χώρο του κέντρου, με αποτέλεσμα ακόμα και τα χαφ της τελευταίας ομάδας του πρωταθλήματος να κάνουν παρέλαση και πάρτι όποτε ήθελαν και για όποιο λόγο ήθελαν.

Από κει και πέρα τα υπόλοιπα είναι σχετικά εξηγήσιμα.

Καμιά βοήθεια προς τα μπρος και πάρτε την μπάλα και κάντε ότι μπορεί ο καθένας σας από τους Ιωαννίδη, Πελίστρι και Τετέ,

Καμία κάλυψη προς τα πίσω και σε συνδυασμό με την παντελή απουσία επιστροφών των Πελίστρι και Τετέ που πλέον πρέπει να την συνηθίσουμε και να την υποδεχτούμε ότι έτσι θα είναι και έρμαιο η άμυνα στις ορέξεις και τις απόπειρες να δοκιμάσει τι μπορεί να κάνει οποιουδήποτε μεσοεπιθετικού και επιθετικού των αντιπάλων.

Κοντά σ' αυτά βάλτε και την εμφανέστατη -αλλά χωρίς κανείς να την εντοπίζει- αδυναμία του Ίνγκασον να συνεννοηθεί με τον παρτενέρ του στα στόπερ αλλ και να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα μέχρι τώρα παιχνίδια του σαν "ηγέτης" της άμυνας και η εικόνα συμπληρώνεται από μόνη της.

Τα πράγματα λοιπόν έχουν ως εξής.

Ο Αλόνσο προφανώς και έχει χάσει το παιχνίδι, ειτε με δική του ευθύνη, είτε απλά γιατί κοιτάει να ικανοποιεί γούστα, ισορροπίες και.,.. υποδείξεις που και πάλι δική του ευθύνη είναι να τις δέχεται.

Το θέμα είναι αν υπάρχει κάποιος στην ομάδα, στον σύλλογο, στην διοίκηση να δει και να εντοπίσει όλα αυτά, ή να παρέμβει έστω και να πει στον Αλόνσο, κόφτα όλα κάνε για λίγο καιρό ο,τι ΕΣΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ και μετά βλέπουμε και κάνουμε ανάλογα με την κατάσταση.

Προσωπικά δεν βλέπω κάποιον, άσε που δεν ξέρουμε κιόλας αν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα προσωπικής αδυναμίας του Αλόνσο ή αποτέλεσμα μια συνολικής πίεσης για... αποφάσεις και επιλογής από διάφορα μέρη που υπάρχει και λειτουργεί σχεδόν... ημιεπισήμως στον Παναθηναϊκό των τελευταίων χρόνων.

Το σίγουρο πάντως είναι ένα.

Πως έτσι δεν μπορεί να συνεχίσει…