Το ματς του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την 6η αγωνιστική της Super League ήταν ένα ματς γεμάτο μηνύματα. Το πρώτο πολύ βασικό και ηχηρό μήνυμα ήρθε από (κυρίως) τον κόσμο αλλά και παίκτες και ήταν το εξής: κάτω τα χέρια από τον Μεντιλίμπαρ. Η μουρμούρα που χτύπησε κόκκινο στο ξεκίνημα της σεζόν λόγω μέτριων ή κακών εμφανίσεων και απώλειας βαθμών στη μάχη του τίτλου έχει γίνει αντιληφθεί από τον κόσμο και όχι μόνο, φτάνει ξεκάθαρα και στα αυτιά του Βάσκου κόουτς.
Το να επισημαίνονται δυσλειτουργίες ή να γίνεται κριτική με το σωστό τρόπο δεν είναι κακό, να φτάνει το πράγμα στα άκρα είναι. Κι επειδή ο κόσμος (μια μεγάλη μερίδα τουλάχιστον) δεν ξεχνάει τι ομάδα παρέλαβε πέρυσι ο Μεντιλίμπαρ και που την οδήγησε φρόντισαν να καταστήσουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι στηρίζουν τον έμπειρο τεχνικό. Γι' αυτό τον αποθέωσαν και φώναξαν το όνομά του.
Μήνυμα βεβαίως έστειλαν και παίκτες όπως ο νεαρός Μουζακίτης που έκανε επίσημο ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα και ήταν από τους διακριθέντες. Ένα παιδί που, υποτίθεται, έχει παράπονα που ο Μέντι δεν τον χρησιμοποίησε ως τώρα. Κι όμως εκείνος μίλησε μετά το ματς για στήριξη και εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Μεντιλίμπαρ... Δηλαδή άλλα λένε άλλοι (υποτίθεται) εξ' ονόματος του Μουζακίτη και των άλλων μικρών και άλλα λένε τα παιδιά...

Του Μουζακίτη (αλλα και του Κωστούλα όπως έγραψα στο blog μετά τη Λιόν) το μήνυμα βέβαια είναι διπλό. Ένα για τον Μεντιλίμπαρ και ένα για το πόσο έτοιμος δείχνει να σταθεί στην πρώτη ομάδα. Ο «Μούζα» πήρε φανέλα βασικού σε μια 11άδα που επέλεξε ο Μεντιλίμπαρ και έκανε πολλούς να... τρέμουν πως δεν θα τα καταφέρει ο Ολυμπιακός κόντρα στον Ατρόμητο και θα δώσει νέα τροφή για γκρίνια. Δεν ήταν μόνο η τρομερή ασίστ στον Ελ Καμπί στο 2ο γκολ η οποία, όπως παραδέχθηκε προς τιμήν του ο νεαρός παίκτης, ήταν και λίγο τυχερή. Ήταν η γενικότερη παρουσία του. Το παιδί αυτό παίζει με έναν τρόπο που παραπέμπει σε παίκτη μεγαλύτερης ηλικίας, πιο ώριμο.

Intime

Το εκπληκτικό είναι ότι από τις συνολικά 32 σωστές πάσες προς την επίθεση που είχε ο Ολυμπιακός στο ματς με τον Ατρόμητο ο «Μούζα» έβγαλε τις περισσότερες και με διαφορά από τον δεύτερο! Είχε 8 και αμέσως μετά ήταν ο Ρόντινεϊ (που πάντα συμμετέχει πολύ στο δημιουργικό κομμάτι και αυτή τη φορά έπαιξε και ψηλά, ως εξτρέμ) με 5. Κοτζάμ Ολιβέιρα (σε 61 λεπτά) είχε μόλις 1 τέτοια πάσα (σύμφωνα με την επίσημη στατιστική του πρωταθλήματος τουλάχιστον) κι ας έπαιζε πιο μπροστά...
Μήνυμα έστειλα και ο Μεντιλίμπαρ. Και αυτό το έστειλε για μία ακόμα φορά με αποδέκτη τον Βέλντε. Ο Νορβηγός εξτρέμ έχει παίξει βασικός και στα 6 ματς ως τώρα του πρωταθλήματος αλλά πάντα γίνεται αλλαγή. Και ειδικά στα 2 τελευταία, με Άρη στη Θεσσαλονίκη και τώρα με Ατρόμητο έγινε αλλαγή πιο νωρίς από τις προηγούμενες φορές, στο ημίχρονο! 

Κάτι δείχνει αυτό, ότι ο Μεντιλίμπαρ δεν ικανοποιείται και παρότι τον βάζει στην 11άδα τον βγάζει γρήγορα. Κι ας κέρδισε ο Βέλντε το πέναλτι που... ξεκλείδωσε σε μεγάλο βαθμό το ματς με τον Ατρόμητο. Και τη θέση του παίρνει ο Γουΐλιαν τον οποίο δείχνει να περιμένει πως και πως να φορμαριστεί ο προπονητής για να το έχει στο αριστερό άκρο επίθεσης.
Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι στο Λιόν ο Βέλντε έπαιξε ελάχιστα (7 λεπτά) ως αλλαγή στο τέλος, όταν το ματς ουσιαστικά είχε κριθεί. Δε γίνεται ένας μπακ που παίζει ως εξτρέμ (Ρόντινεϊ) να είναι καλύτερος από έναν κανονικό εξτρέμ και ο Νορβηγός πρέπει να μπορέσει να βρει τις λύσεις, να «ξεκλειδώσει» ως παίκτης (δεν βοηθάει και το σύνολο αυτή τη στιγμή είναι η αλήθεια) και ανεβάσει απόδοση.

Last but not least, δηλαδή τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, κάθε άλλο, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κοστίνια σε όλους, ειδικά τους μουρμούρηδες που προσπαθούσαν να τον «κάψουν» με δύο λάθος σέντρες σε προηγούμενο ματς που μπήκε αλλαγή στο τέλος. Μιλάμε για μπακάρα. Θυμίζουμε ότι αναδείχθηκε κορυφαίο δεξιό μπακ του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Μήπως νομίζουμε ότι το πορτογαλικό πρωτάθλημα είναι αμελητέα ποσότητα; Ή μήπως το ελληνικό είναι καλύτερο;
Ο Κοστίνια λοιπόν άρχισε να ράβει τα στόματα που άνοιξαν πολύ. Μαζί με Ρόντινεϊ και Μουζακίτη (και από κοντά ο Κωστούλας και ο Ρέτσος) ήταν οι καλύτεροι του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο. Ο Πορτογάλος μπακ ήταν πραγματικά πολύ εντυπωσιακός από ένα σημείο και έπειτα που... ζεστάθηκε. Για να γίνει πιο σαφές, από τα 18 αμυντικά καθαρίσματα που χρειάστηκε να γίνουν στην περιοχή του Τζολάκη ο Κοστίνια είχε τα περισσότερα 4. 

Πιο εντυπωσιακό είναι ότι από τα 20 κλεψίματα των ερυθρόλευκων, ο συγκεκριμένος παίκτης είχε σχεδόν τα... μισά (!), δηλαδή 9. Και μην ξεχνάμε ότι ο Κοστίνια καλούνταν να μαρκάρει / περιορίσει τον πιο επικίνδυνο / ποιοτικό παίκτη και αρχηγό του Ατρομήτου, τον Ουάρντα.
Τον έκοβε για πλάκα ο Κοστίνια, ούτε μισή φάση δεν του έκανε. Από ένα σημείο και έπειτα ο Κοστίνια του έκοψε τον τσαμπουκά και ύστερα ο Αιγύπτιος απέφευγε να πλησιάζει και να προσπαθεί να παίξει ένας εναντίον ενός γιατί έχανε τις μονομαχίες. Μόνο... αλλαγή δεν ζήτησε ο Ουάρντα! Μιλάμε για... μπούλινγκ κανονικό.

Πύραυλος είναι ο Κοστίνια που δε φοβάται να δοκιμάσει και το πόδι του όπως έκανε και στη φάση του οριζόντιου δοκαριού στο 68'. Φανταστείτε να ρολάρει καλύτερα ο Ολυμπιακός και να βρει χημεία ο παίκτης με τους υπόλοιπους τι έχει να κάνει...
 
ΥΓ: Και ο Αποστολόπουλος, τηρουμένων των αναλογιών, καλά τα πήγε κόντρα στον Ατρόμητο. Η λογική λέει ότι θα τον ξαναδούμε για να παίρνει ανάσες ο Ορτέγκα.

ΥΓ2: Ότι ο Ολυμπιακός ουσιαστικά δεν κινδύνεψε (σ.σ.: η διπλή σημαντική φάση των φιλοξενούμενων προς το τέλος του ματς είναι απ' αυτές που γίνονται ειδικά όταν έρχεται η κόπωση) από μια ομάδα όπως ο Ατρόμητος με τόσο μεγάλο ροτέισον συνιστά παράσημο για τους ερυθρόλευκους.

ΥΓ3: Ο Γουΐλιαν αυτή τη στιγμή είναι για να παίζει 45 με 60 (μάξιμουμ) λεπτά. Και όποιος βιάζεται να τον κρίνει (αρνητικά) τώρα θα αναγκαστεί να πάρει λόγια πίσω. Κατά πως φαίνεται ο κανονικός Γουΐλιαν θα είναι διαθέσιμος για βασικός και στα επίπεδα που ξέρουμε μετά τη διακοπή γιατί τα ματς με Μπράγκα και Παναθηναϊκό δεν προσφέρονται για να τον δούμε βασικό αλλά σίγουρα ως αλλαγή και ανάλογα με την εξέλιξή τους.

ΥΓ4: Ο Ολιβέιρα δεν έκανε κάποια σπουδαία εμφάνιση κόντρα στον Ατρόμητο αλλά δείχνει πολύ μεγάλη διάθεση και γενικώς βγάζει και ηγετικά χαρακτηριστικά. Ζητάει μπάλα, θέλει να πάρει πρωτοβουλίες, πιέζει κτλ. Προσπαθεί να «μπει» στο ματς κάθε φορά είτε παίζει πολύ είτε λίγο.