«Υποσχέθηκα επίσης ότι η ομάδα θα έχει ισχυρό ελληνικό στοιχείο, ότι ο κορμός της θα είναι ελληνικός και βλέπετε ότι αυτό γίνεται στην πράξη... Και είμαστε διπλά χαρούμενοι γιατί όπως διαπιστώνουν όλοι, ο Ολυμπιακός δίνει μεγαλύτερη αξία στους Έλληνες παίκτες και στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την στρατηγική του».

Τάδε έφη Βαγγέλης Μαρινάκης στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τον Ιανούαριο του 2014. Σήμερα 10 χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός έχει να καυχιέται, ότι παραμένει πιστός στις αρχές που έθεσε ο ηγέτης της ομάδας χάρη και στους χειρισμούς του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος στην καλοκαιρινή προετοιμασία δούλεψε με παίκτες που προέρχονταν από την ομάδα Κ-19 που κατέκτησε το περσινό Youth League.

Πέντε Έλληνες με Ατρόμητο

Τρανταχτό παράδειγμα αποτέλεσε η κατάρτιση της ενδεκάδας στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο στο Καραϊσκάκη, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Super League. Μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης εξαιτίας δύο διαδοχικών ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, της ισοπαλίας με τον Παναιτωλικό στο Καραϊσκάκη και της ήττας από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, ο Βάσκος τεχνικός επέλεξε ένα σχήμα με πέντε Έλληνες παίκτες βασικούς, ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα Τζολάκη, τον κεντρικό αμυντικό Ρέτσο, τον αριστερό μπακ Αποστολόπουλο, τον μέσο Μουζακίτη και τον επιθετικό Κωστούλα. Είχε βέβαια ανάγκη να προβεί σε τέτοιες κινήσεις, αφού ο Πιρόλα τραυματίστηκε στη Λιόν, ενώ ο Μπιανκόν έμεινε εκτός για λόγους τακτικής.

Οι δύο 17χρονοι πάντως κέρδισαν την παρουσία τους, περισσότερο λόγω της εικόνας του ενός στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στην πρεμιέρα της League Phase του Europa League, όπου πήγε να σκοράρει και ένα μυθικό γκολ με ψαλιδάκι. Η εικόνα του Κωστούλα με τη Λιόν δημιουργούσε προσδοκίες και αποστόμωσε αρκετές φωνές που τα έχωναν στον προπονητή. Στον αγώνα με τον Ατρόμητο και ο Μπάμπης και ο Μουζακίτης που είχε ασίστ έδειξαν, ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να στηριχθούν και να πάρουν παιχνίδια.

Οι μπέμπηδες του Μπέντο

Για να βρούμε ανάλογες κινήσεις θα πρέπει να πάμε πίσω εφτά χρόνια. Μπορεί οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά να μην θυμούνται τόσο ευχάριστα τη χρονιά του Πάολο Μπέντο, γιατί δεν έπαιζε τόσο ελκυστικό ποδόσφαιρο, ο Πορτογάλος τεχνικός όμως άφησε μία κληρονομιά όσον αφορά των νεαρών Ελλήνων. Σε μια χρονιά που δεν διακυβευόταν τίποτα και ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα περίπατο, παρά την κριτική που δεχόταν, ο νυν προπονητής της Εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έδωσε ενεργό ρόλο σε τρία παιδιά δύο εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα στην ομάδα. Αναφερόμαστε στους Μανθάτη (τώρα παίζει στην Καλλιθέα), Ρέτσο και Ανδρούτσο. Στα μέσα της σεζόν 2016-2017, στις αρχές του Ιανουαρίου, εκεί που ο Ολυμπιακός έδειχνε να έχει ανάγκη από ενίσχυση στα στόπερ λόγω διάφορων καταστάσεων που δημιουργήθηκαν τότε με Ντα Κόστα, Ρομαό, Σιόβα, εμπιστεύτηκε ένα ακόμα παιδί των Ακαδημιών, τον Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος έπαιξε δύο παιχνίδια στη Super League.

iNTIME| ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε «πλέξει» το εγκώμιο του Μπέντο. «Υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος είναι, ίσως, ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού που τόλμησε ν’ αναδείξει τα νέα παιδιά και να κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι», είχε αναφέρει. Βέβαια ο άνθρωπος άντεξε μέχρι τον Μάρτιο του 2017, πληρώνοντας το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί εις βάρος του, αλλά και τις εμμονές του. Βέβαια σε έναν ιδανικό ποδοσφαιρικά κόσμο οι εμμονές σημαίνουν αρχές. Αυτό όμως είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να πει πολλά στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, αν και πλέον από τότε τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά σε σχέση με σήμερα.

Η ελληνική ενδεκάδα του Μαρτίνς

Άλλο παράδειγμα κατάρτισης ενδεκάδας με πέντε ποδοσφαιριστές μπορούμε να βρούμε επί εποχής του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό και δη τη σεζόν 2018-2019. Στις 16 Αυγούστου 2018 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Λουκέρνη στην Ελβετία για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Η ομάδα του Πειραιά παρατάχτηκε με πέντε Έλληνες στο αρχικό της σχήμα και συγκεκριμένα με τους Γιαννιώτη, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη, Φορτούνη και Χριστοδουλόπουλο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκνα και ο Τοροσίδης με τον Φετφατζίδη. Βέβαια το 4-0 του πρώτου αγώνα στο Καραϊσκάκη έδινε τη δυνατότητα στον Πορτογάλο τεχνικό να δοκιμάσει πρόσωπα.

iNTIME

Επανερχόμαστε στο σήμερα, όπου ο Ολυμπιακός έχει δύο ευρωπαϊκούς τίτλους θέλει να δημιουργήσει πάνω στους νέους, αλλά και να είναι ανταγωνιστικός σε Ελλάδα και Ευρώπη. Άλλωστε το επόμενο παιχνίδι του είναι με τη Μπράγκα στο Καραϊσκάκη. Ο Μεντιλίμπαρ δίνει ευκαιρίες στους μικρούς. Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Ο προπονητής έχει έχει δηλώσει πολλάκις και το επανέλαβε και πριν το παιχνίδι με την πορτογαλική ομάδα, ότι υπολογίζει όλους τους παίκτες το ίδιο, τόσο τους παλαιότερος όσο και τους νέους που έχουν ανεβεί στην πρώτη ομάδα. Θεωρεί ότι έχουν όλες τις ικανότητες που χρειάζονται, αλλά λόγω του μεγάλου ρόστερ με 31 ποδοσφαιριστές δεν μπορούν όλοι να πάρουν τις ευκαιρίες τους. Αυτό είναι και ένα μήνυμα στους έτερους νέους του Ολυμπιακού που έλαμψαν πέρσι μαζί με Κωστούλα και Μουζακίδη, δηλαδή στους Μπάκουλα, Παπακανέλλο και Κουτσίδη. Η ομάδα Νέων θα τους δώσει παιχνίδια και ρυθμό, υπολογίζονται όμως κανονικά από Μεντιλίμπαρ. Οπότε πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι. Μουζακίτης και Κωστούλας όμως έπαιξαν με τους βασικούς στις τελευταίες δοκιμές. Οπότε πρέπει να είναι και αυτοί έτοιμοι για να δείξουν πράγματα και να ξεκλειδώσουν την πόρτα της καθιέρωσής τους.