Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για ένα ακόμα ντέρμπι. Τα πρώτα της σεζόν, είναι βέβαια. Βασικό ρόλο για την έκβαση του πρωταθλήματος δύσκολα θα παίξουν σε τόσο μεγάλο βαθμό, όμως για την ΑΕΚ το να κερδίσει και τον ΠΑΟΚ, μετά τον Παναθηναϊκό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ της Κυριακής έχει ιδιαιτερότητες. Γίνεται στη Φιλαδέλφεια εκεί όπου η ομάδα του Λουτσέσκου έχει πάρει μόνο μία ισοπαλία της δύο σεζόν που επέστρεψε η ΑΕΚ στη φυσική της έδρα. Όλα τα άλλα ματς βρήκαν την ομάδα του Αλμέιδα νικήτρια και μάλιστα άνετα.

Δύσκολο να προβλέψεις τι μπορεί να γίνει το βράδυ της Κυριακής στην OPAP Arena. Θυμίζει λίγο αυτό το ματς την παραμονή του ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η κεντρική απορία είναι το πώς θα παρουσιαστούν οι δυο ομάδες στο γήπεδο. Ούτε η ΑΕΚ ούτε ο ΠΑΟΚ έχουν βρει μία αγωνιστική σταθερά. Έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Άρα όποια ομάδα από τις δυο φτάσει στα υψηλότερα στάνταρ της θα πάρει και τον αγώνα.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να είναι πρώτος και να τον βολεύει η ισοπαλία, όμως στα δικά μου μάτια η πίεση είναι μεγαλύτερη σε αυτόν. Προς το παρόν ο ΠΑΟΚ δεν έχει κερδίσει κανένα μεγάλο παιχνίδι στη σεζόν. Μάλμε, Παναθηναϊκό, Άρη, Στεάουα δεν πήρε τίποτα. Δεν βάζω το ματς με τη Γαλατά στην Τουρκία, όπου πράγματι έκανε καλή εμφάνιση, αλλά πάλι έχασε. Ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εσωτερικά θέματα στον ΠΑΟΚ, τα οποία έβγαλε προς τα έξω ο Λουτσέσκου – άσχετα αν μέσα στη διακοπή υποβιβάστηκαν πλήρως. Άρα ενδεχόμενη ήττα του ΠΑΟΚ στη Φιλαδέλφεια, σίγουρα θα φέρει έξτρα πίεση.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της έχει κι αυτή τη δική της πίεση, μετά την ήττα στο Αγρίνιο, αλλά και τους συνολικά επτά βαθμούς που έχει χάσει ως τώρα στο πρωτάθλημα, σε θεωρητικά βάτα παιχνίδια. Η ομάδα ωστόσο έχει αποδείξει επί ημερών Αλμέιδα πως είναι μαθημένη στα ντέρμπι. Ελάχιστα είναι αυτά που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Με νίκη η ΑΕΚ την Κυριακή επί του ΠΑΟΚ θα πανηγυρίσει ξανά την επιστροφή της στην κορυφή, θα γεμίσει εσωστρέφεια έναν αντίπαλό της και το βασικότερο, θα πάρει δύναμη ενόψει της συνέχειας. Από τώρα και στο εξής, με την επιστροφή κάποιων τραυματιών, αλλά και το γεγονός ότι μπαίνει και ο Μαρσιάλ στην εξίσωση θα μπορούμε να αρχίσουμε να κρίνουμε αγωνιστικά τη φετινή ΑΕΚ του Αλμέιδα. Αυτά τα ματς, τη δεδομένη χρονική στιγμή χτίζουν ψυχολογία και δυναμική για την πορεία μέσα στη σεζόν. Η ΑΕΚ ακόμη δεν έχει αποδώσει ούτε στο 60% των δυνατοτήτων της. Κι αν κερδίσει και τον ΠΑΟΚ, όταν ακόμα δεν είναι στα επίπεδα που θέλει και ονειρεύεται ο προπονητής και ο κόσμος της, θα αποδείξει πρώτα απ’ όλα στον ίδιο της τον εαυτό ότι είναι ικανή τον Μάη να φέρει τον τίτλο στη Φιλαδέλφεια.

Και κάτι τελευταίο για τον Αλμέιδα γιατί έχουν πάρει πάλι φόρα στο Μεξικό και γράφουν ό,τι τους κατέβει: Ο Ματίας έχει συμβόλαιο με την ΑΕΚ μέχρι το 2028 και μεγάλη ρήτρα η οποία εκπνέει στο τέλος της συμφωνίας, όχι νωρίτερα. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο δεν υπάρχει καμία επαφή με την Τσίβας και τρίτο: αν η ΑΕΚ θελήσει μόνη της να σπάσει το συμβόλαιο με τον Αργεντινό, τότε οι απώλειες θα είναι τα χρήματα μόνον ενός έτους από αυτά που θα έχει να λαμβάνει ο Ματίας… Τόσο δεμένος είναι ο Πελάδο με το σύλλογο. Καλό είναι να τονίζονται αυτά, γιατί είναι κουραστικοί οι Μεξικανοί.