Αυτή τη φορά μετά από παιχνίδι είναι τόσα πολλά όσα πρέπει να ειπωθούν που δεν ξέρεις από που να αρχίσεις. Δεν συμβαίνει πάντα, αυτό. Μετά όμως το συγκεκριμένο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ υπάρχουν και αγωνιστικά κομμάτια που πρέπει να αναλυθούν, αλλά δυστυχώς και ο μόνιμος εδώ και χρόνια αρνητικός πρωταγωνιστής των ελληνικών γηπέδων ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ξεκινώ από τα σημαντικά, που είναι τα αγωνιστικά. Η ΑΕΚ έμεινε στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ. Με το τέλος του αγώνα άπαντες στην ΑΕΚ ήταν στεναχωρημένοι από το γεγονός ότι η ομάδα δεν κέρδισε, ενώ από την άλλη στον ΠΑΟΚ έφυγαν από τη Φιλαδέλφεια ικανοποιημένοι από τον βαθμό της ισοπαλίας. Λογικό θα πω. Δεν έχει κερδίσει ο ΠΑΟΚ ποτέ τα τελευταία χρόνια την ΑΕΚ στο σπίτι της και της έχει πάρει δύο ισοπαλίες. Στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι είδαμε ένα ντέρμπι δυνατό, με πολλή τακτική και από τις δυο ομάδες. Ένας ΠΑΟΚ να αμύνεται εξαιρετικά σε όλο το παιχνίδι και να προσπαθεί να χτυπήσει στην κόντρα ή από κάποιο στημένο. Τελικά βρήκε γκολ από ένα κόρνερ και μετά το 0-1 είχε ένα μομέντουμ πέντε λεπτών περίπου που θα μπορούσε να κάνει και το 0-2. Δεν έγινε και η  ΑΕΚ βρήκε την ισοφάριση γρήγορα με την γκολάρα του Πιερό. Από εκεί και μετά είδαμε την ΑΕΚ να έχει μια μεγάλη ευκαιρία με τον Ρότα και τον Περέιρα και κάτι σουτ του Κοϊτά στην επανάληψη. Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε κάποια μεγάλη ευκαιρία. Έτσι έμεινε το 1-1. Που ίσως όμως να άλλαζε, αν δινόταν όπως έπρεπε το καταφανέστατο πέναλτι που έκανε ο Μπάμπα στον Γκαρσία!

Είναι απορίας άξιο πως δεν δόθηκε από το πέναλτι – μαρς και μάλιστα σε εποχή VAR. Ο Γκαρσία βρίσκει τη μπάλα πρώτος, ο Μπάμπα έχει υψωμένο το πόδι και υπάρχει ξεκάθαρη επαφή. Δεν θέλω να φαντάζομαι – αν και συμβαίνει – που θα ήμασταν ακόμη αν δεν είχε δοθεί τέτοιο πέναλτι στον… ΠΑΟΚ! Σκεφτείτε τι θα γινόταν, τι θα γραφόταν και τι θα λεγόταν αν δεν δινόταν στον ΠΑΟΚ τέτοιο πέναλτι… Μιλάμε για πέναλτι – μαρς και ό,τι κι αν ισχυριστούν η πραγματικότητα είναι πως σε εποχή VAR τέτοιες επαφές δίνονται χωρίς δεύτερη κουβέντα!

Λίγο αγωνιστικά ακόμη σχετικά με την ΑΕΚ αν και θα αναλυθούν περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Ο Αλμέιδα ήθελε να κάνει «εκπλήξεις» στον Λουτσέσκου. Όμως οι αλλαγές του ήταν πολλές. Το σχέδιο που είχε ήταν καλό και είμαι πεπεισμένος πως όσο περνούν οι αγώνες θα βλέπουμε πολλά νέα πράγματα στην ΑΕΚ. Εξάλλου, αυτό δεν έλεγαν πολλοί τόσο καιρό; Ότι, δηλαδή οι αντίπαλοι αρχίζουν να διαβάζουν πλέον το σχέδιο του Αλμέιδα και πως η ομάδα χρειάζεται κάποιο διαφορετικό πλάνο. Ε, λοιπόν, το έκανε. Χρησιμοποίησε Πιερό – Γκαρσία μπροστά. Λαμέλα δεξιά, έξω ο Πινέδα (λόγω καταπόνησης από την Εθνική Μεξικού), έξω και ο Ελίασον (λόγω αδιαθεσίας). Η ΑΕΚ δημιουργικά έδειχνε εγκλωβισμένη απέναντι στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Στο αμυντικό κομμάτι γενικά οι δυο ομάδες τα πήγαν καλά. Δημιουργικά η ΑΕΚ είχε θέμα. Γενικά η ΑΕΚ έχει θέμα δημιουργικό, γιατί θέλει να παίξει διαφορετικά. Τα έχουμε ξαναπεί. Ειδικά χθες η… δικαιολογία ήταν ότι έβαλε πολλά νέα πράγματα ο Αλμέιδα και δεν υπήρξε χημεία, συν η αμυντική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ.

Από εδώ και στο εξής όμως, τώρα που μπήκαν όλοι οι παίκτες στην εξίσωση θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη νέα ΑΕΚ που έχει στο μυαλό του ο Αλμέιδα. Θαρρώ πως είναι θέμα χημείας, άρα χρόνου. Λογικό. Υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες που δεν έχουν μπει ακόμα στο σύνολο. Εδώ ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα έναν καινούργιο παίκτη έχει βάλει στη δομημένη ομάδα που έχει φτιάξει ο Λουτσέσκου και αναφέρομαι στον Τσάλοφ και ακόμη δεν του έχει δώσει τίποτα. Δεν είναι εύκολο τώρα νωρίς χρονικά, χωρίς πολλά παιχνίδια, να υπάρχει χημεία, όταν μπαίνουν τόσοι νέοι παίκτες και με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ΑΕΚ έχει θέματα να λύσει δημιουργικά και θέλω να πιστεύω πως θα τα λύσει με την πάροδο του χρόνου. Να φορμαριστούν δηλαδή κάποιοι παίκτες και να συνηθίσουν να παίζουν μεταξύ τους. Όσο είναι κοντά στην κορυφή θα υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος.

Με βάση όπως πήγε το χθεσινό ματς μου έλλειψε ο Πινέδα από τον άξονα να παίξει ανάμεσα στις γραμμές, ο Ελίασον δεξιά (αν και ο Λαμέλα τακτικά δεν ήταν κακός) και ένα αριστερό μπακ να δημιουργεί κινδύνους από τα άκρα. Δεν έχει τέτοιο δυστυχώς η ΑΕΚ και μακάρι να λυθεί τον Γενάρη αυτό το θέμα. Τα υπόλοιπα μπορούν να λυθούν και νωρίτερα.

Πάντως επειδή πάντα μου αρέσει να κοιτάω τα πράγματα σφαιρικά, το γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι δεν είναι ούτε στο 60% των όσων μπορεί να παίξει και να νιώθεις πως ο περσινός πρωταθλητής φεύγει ικανοποιημένος με την ισοπαλία, ενώ εσύ όχι, μπορεί να λέει κάτι για το μέλλον…

Επίσης, κάτι ακόμα: Ακούω πολλούς να λένε ότι η ΑΕΚ έχει να κερδίσει τον ΠΑΟΚ τέσσερα σερί ματς. Πράγματι έτσι είναι. Μια σημείωση όμως: σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια τα τρία έχουν λήξει ισόπαλα, ενώ από τότε που ήρθε ο Αλμέιδα στην ΑΕΚ σε 10 παιχνίδια κόντρα στον ΠΑΟΚ μετρά πέντε νίκες, δυο ήττες και τρεις ισοπαλίες. Και ο ΠΑΟΚ θυμίζω είναι στην καλύτερη φάση της ιστορίας του. Ενας ΠΑΟΚ δε, πρωταθλητής πέρυσι, ο οποίος φέτος έχει παίξει με Άρη, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και δεν έχει κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι! Μην πάω στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια. Συγγνώμη, αλλά αυτή την… ισοπέδωση στην ΑΕΚ δεν μπορώ να την ακολουθήσω. Αντιλαμβάνομαι και αφουγκράζομαι ότι υπάρχουν απαιτήσεις και προσδοκίες. Ορθώς υπάρχουν. Αλλά όχι τόση… απογοήτευση, σε αυτό το χρονικό σημείο με την ΑΕΚ ναι μεν να ψάχνεται ακόμα αγωνιστικά, αλλά να είναι μόλις δυο βαθμούς μακριά από την κορυφή και με τόσα παιχνίδια (και δη ντέρμπι) μπροστά μας. Απαιτείται βελτίωση δεδομένα, αλλά και ψυχραιμία για να έρθει αυτή η βελτίωση.

Πάμε και στον Λουτσέσκου. Ειλικρινά έχω αρχίσει να καταλαβαίνω αυτόν τον άνθρωπο. Καταρχάς, δεν μπορεί να χωνέψει ακόμα το χαμένο πρωτάθλημα του 2018 από τα δικά τους κραυγαλέα λάθη. Δεκτό. Από την άλλη βρίσκει και τα κάνει. Έχει αντιληφθεί ότι είναι σε μία χώρα που βασιλεύει η ανομία. Που ο λαός της γουστάρει να του πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Να του «πουλάνε» λαϊκισμό και «μαγκιές». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λουτσέσκου γίνεται αρνητικός πρωταγωνιστής. Είτε με δηλώσεις του για τη χώρα που του δίνει ψωμί, είτε με συμπεριφορές του. Επιγραμματικά θυμίζω ότι έχει ανοίξει διάλογο με την εξέδρα και στη Λεωφόρο και στο Χαριλάου ακόμα και στη… Λαμία, ενώ έχει χτυπήσει σε άλλο ματς παίκτη της Λαμίας! Μέσα στο γήπεδο όλα αυτά με τις κάμερες παντού γύρω! Μόνο στο Καραϊσκάκη είναι κάπως… χαλαρός, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει τιμωρηθεί, όμως, ποτέ! Ποτέ! Άρα συνεχίζει να τα κάνει γιατί ξέρει ότι δεν θα έχει επιπτώσεις. Ακόμα και όταν τα πράγματα… ζορίζουν, βγαίνουν μπροστά οι τρεις… φροντιστές που είναι πάντα δίπλα του και καθαρίζουν! Επίσης, ο Λουτσέσκου, επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος, καταλαβαίνει ότι όλα όσα κάνει στη Θεσσαλονίκη τού το αναγνωρίζουν. Δικαίωμά τους φυσικά και να αναγνωρίζουν τις συνεχόμενες αυτές προκλητικές συμπεριφορές του προπονητή τους, όπως και να πιστεύουν ότι το πρωτάθλημα του 2018 τους «κλάπηκε». Ήθελαν προφανώς να πανηγυρίζουν έναν ακόμα «κάλπικο» τίτλο το ’18, όπως το ’17 που πήραν το Κύπελλο με γκολ τρία μέτρα οφσαιντ! Το προσπάθησαν πολύ τότε. Μεσάνυχτα παραμονές του αγώνα, γέμισε ξαφνικά η Τούμπα και πήραν πίσω τους βαθμούς, ενώ ήθελαν να πάρουν και το ματς με την ΑΕΚ στα χαρτιά, αφού νωρίτερα ο ΠΑΟΚ έγινε γνωστός σε όλο τον πλανήτη από την είσοδο του προέδρου του στο γήπεδο. Εδώ κοντεύουν να ξεχάσουν στον ΠΑΟΚ, λόγω του προπονητή τους ότι πήραν νταμπλ την επόμενη σεζόν. Με το… 2018 ασχολούνται ακόμα! Όσο η πολιτεία αφήνει τον Λουτσέσκου να κάνει ό,τι κάνει δυστυχώς αυτά θα έχουμε. Και νομίζουν ότι έχουν όλοι μένος με τον Ρουμάνο! Εδώ σε διαρροή τους μετά το παιχνίδι στην πρώτη πρότασή τους έγραφαν για «κλάψα», ενώ ο προπονητής του κλαίγεται έξι σερί χρόνια! Απίθανο; Με βάση όσα έχουμε δει τόσα χρόνια μάλλον ο Λουτσέσκου έχει μένος με όλους τους άλλους (πλην του Ολυμπιακού τελευταία) και όχι οι άλλοι μαζί του.

Την Κυριακή στη Φιλαδέλφεια ο Λουτσέσκου ηταν στον αγωνιστικό χώρο από την προθέρμανση. Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του. Αυτός ήταν που με χειρονομίες προσπάθησε να προκαλέσει την εξέδρα και προς τιμήν της δεν απάντησε παρά με μόνο κάποια υβριστικά συνθήματα εις βάρος του. Δύσκολο είναι να βρεθούν δυο – τρεις «θερμόαιμοι» να αντιδράσουν άσχημα; Όχι, δεν είναι δύσκολο! Ευτυχώς δε συνέβη τίποτα.

Ο εισαγγελέας επιβάλλεται να επέμβει και να σταματήσει εδώ και τώρα η ασυλία που νιώθει και έχει ο Λουτσέσκου. Στην Ευρώπη, θυμάμαι, είναι αλλιώς. Στο πρόσφατο ματς του ΠΑΟΚ με τη Γαλατά ο Λουτσέσκου στο 30’ διαμαρτυρήθηκε έντονα στην Τουρκία για ένα φάουλ. Κίτρινη κάρτα κατευθείαν. Δεν ξαναμίλησε!

Και κάτι τελευταίο: παραμονή του αγώνα κάποια Μέσα του ΠΑΟΚ… θίχτηκαν επειδή η ΠΑΕ ΑΕΚ έβγαλε ανακοίνωση και ζητούσε από τον κόσμο της να μην απαντήσει σε πιθανές προκλήσεις (όπως και δεν απάντησε). Μία σημείωση για να μη… θίγονται. Η ΑΕΚ πριν από κάθε εντός έδρας παιχνίδι της βγάζει ανακοινώσεις και ζητά από τον κόσμο της να είναι καθώς πρέπει και να μην ασχολείται με τους αντιπάλους. Στο επίσημο site της ΑΕΚ υπάρχουν ακόμα αυτές οι ανακοινώσεις. Αν και εδώ που τα λέμε μόνο ένας άνθρωπος έχει προκαλέσει… Γιοβάνοβιτς, Μεντιλίμπαρ, Αλόνσο, αλλά και κάποιοι άλλοι προπονητές του Ολυμπιακού δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Αντιλαμβάνομαι πάντως το δύσκολο έργο που έχουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να προσπαθούν κάθε τρεις και λίγο να υπερασπίζονται και να δικαιολογούν τις «εκρήξεις» του προπονητή τους. Για πόσο ακόμα θα κρατήσει όλο αυτό;