Πέρα από την ουσία, δηλαδή το αποτέλεσμα που η λογική λέει ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League, το χθεσινοβραδινό (24/10) ματς του Ολυμπιακού με τη Μάλμε στη Σουηδία είχε και μια άλλη αξία. Την αξία της απάντησης στο ερώτημα που γεννήθηκε πιο έντονα από ποτέ μετά το Ολυμπιακός - Λεβαδειακός της περασμένης Κυριακής. Και γεννήθηκε πιο έντονα από ποτέ αφού αμέσως μετά τη λήξη του ματς με τον Λεβαδειακό ο κόουτς Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ δήλωσε σίγουρος ότι οι παίκτες του θα παρουσιαστούν πολύ διαφορετικοί κόντρα στη Μάλμε. Μεταξύ μας, δεν είναι ένα φρέσκο ερώτημα αυτό. Με... προπατορικό μοιάζει. Σαν το: η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;-

Σχεδόν κάθε φθινόπωρο που ο Ολυμπιακός (και όλες οι ομάδες) παίζει σε ευρωπαϊκούς ομίλους γεννάται αυτό το ερώτημα. Η απάντηση, νομίζω, είναι ξεκάθαρη. Ναι, διαλέγουν οι παίκτες παιχνίδια. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, συμβαίνει. Θυμηθείτε πόσοι και πόσοι προπονητές του Ολυμπιακού στο παρελθόν δεν έχουν «απειλήσει» τους παίκτες τους με μη συμμετοχή σε επόμενο (ευρωπαϊκό) ματς αν εμφανιστούν αδιάφοροι ή με μειωμένη διάθεση σ' αυτό που προηγείται για την ελληνική λίγκα.

Διαλέγουν λοιπόν, αυτή είναι η δική μου αίσθηση. Δεν το κάνουν απόλυτα συνειδητά. Υποσυνείδητα συμβαίνει. Αλήθεια, εσείς κι εγώ συμπεριφερόμαστε το ίδιο κάθε φορά ή ανάλογα με την περίσταση στην οποία καλούμαστε να παραβρεθούμε; Την απάντηση την ξέρουμε. Ακόμα και τα ρούχα που επιλέγουμε είναι διαφορετικά, τα «καλά» τα φοράμε στα «καλά» ραντεβού. Κάθε παίκτης του πλανήτη ονειρεύεται να παίξει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που βλέπει όλος ο πλανήτης, όχι στα εγχώρια πρωταθλήματα με εξαίρεση τα 2-3 μεγάλα.

Τα σεντόνια του Champions League, του Europa League και, εσχάτως, του Conference League ονειρεύεται όλοι, όχι τα... κατωσέντονα της ελληνικής λίγκας. Βεβαίως, επειδή είμαι βέβαιος ότι θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο επιχείρημα, αντιλαμβάνομαι κι εγώ ότι οι παίκτες πληρώνονται για όλα, όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά ματς. Και παράλληλα το πρωτάθλημα έχει χαρακτηριστεί ως ο βασικός στόχος του Ολυμπιακού αυτή τη σεζόν όπως και κάθε σεζόν.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν χθες μπήκε στο ματς όπως και κόντρα στον Λεβαδειακό. Με διάθεση να κυριαρχήσει, να σκοράρει νωρίς και να κερδίσει. Μόνο που μετά το γκολ του στη Σουηδία δεν πήρε το πόδι από το γκάζι, όπως έκανε την περασμένη Κυριακή μετά το υπέρ του 2-0. Συνέχισε να... ποδοπατάει τη Μάλμε και μετά το 0-1. Η εμφάνισή του αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι έχασε νωρίς με τραυματισμό τον βασικό του αριστερό μπακ (Ορτέγκα) και κλήθηκε να παίξει μ' έναν κατά συνθήκην, τον Πιρόλα που είναι αριστερό στόπερ, όχι ακραίος αμυντικός. 

Παρεμπιπτόντως, ο Ιταλός έκανε μία ΑΚΟΜΑ καλή εμφάνιση στο λίγο που έχει παίξει στον Ολυμπιακό. Κι αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία επειδή μπήκε δίχως ζέσταμα ουσιαστικά και φυσικά έπαιξε σε θέση που δεν είναι «δική» του. Ήταν συγκινητικός ο Πιρόλα κατά την άποψή μου. Έχει κάνει πάμπολλα κοψίματα. Έχει βάλει μπλοκ σε τελικές, έχει βγει ψηλά σε άμυνες, μέχρι και σε αντεπίθεση πήγε να βγει. Κέρδισε και φάουλ μετά από τρελή προσποίηση και ντρίμπλα δίπλα στη γραμμή του πλαγίου άουτ. 

Άραγε γιατί λένε «όλοι» ότι δεν έχουν βγει καθόλου όλες οι καλοκαιρινές μεταγραφές του Ολυμπιακού; Ο Πιρόλα τι είναι; Ο Κοστίνια τι είναι;

Για τον Πορτογάλο στο δεξί άκρο της άμυνας νομίζω είναι περιττά τα σχόλια. Πύραυλος! Ταυράκι. Δε χάνει μονομαχία. Ατελείωτες δυνάμεις και τρεξίματα. Μέχρι και αριστερό μπακ έπαιξε στο φινάλε και σ 'αυτή τη θέση έβγαλε την απίθανη κάθετη στον Ελ Καμπί για τη φάση του πέναλτι! Και φροντίζει από νωρίς να στέλνει το μήνυμα στον εκάστοτε αντίπαλο (κάτι σαν: μαζί μου έμπλεξες δηλαδή και δεν θα περάσεις) όπως έκανε και στο Μάλμε με το δυνατό φάουλ που έκανε πριν καν συμπληρωθεί το 1ο λεπτό και για το οποίο δέχθηκε παρατήρηση από τον διαιτητή.

Πιρόλα και Κοστίνα λοιπόν ήταν στην πρώτη γραμμή διακριθέντων κατ' εμέ. Πιο μπροστά τους βεβαίως ήταν ο απίθανος Ζέλσον που δικαίωσε τον Μεντιλίμπαρ και τον υπογράφοντα για το ρεπορτάζ στη στήλη boxtobox δύο βράδια νωρίτερα.
«Αναφορικά με τον Ζέλσον ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει αρκετά στο να είναι 100% διαθέσιμος αφού θέλει να του δώσει φανέλα βασικού καθώς θεωρεί ότι το ματς του ταιριάζει και μπορεί να είναι βαρόμετρο στην προσπάθεια για να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός στη Σουηδία. Για να δούμε...», είχα γράψει στο boxtobox βράδυ Τρίτης. Και Πέμπτη έκανε αυτή τη διαστημική ματσάρα. Δεν τους... έβλεπε ο Πορτογάλος που είναι υγιής και αισθάνεται καλά είναι top class. Και κρίμα που δεν πήγε στα δίχτυα (αντί για το δεξί δοκάρι, κοντά στη δεξιά συμβολή) εκείνη η σουτάρα του στο 11', ένα από τα γκολ της σεζόν θα ήταν.

Ο Ζέλσον με τον Ρέτσο, ο Ρέτσος με τον Ζέλσον αν προτιμάτε, ήταν οι δύο κορυφαίοι του Ολυμπιακού που δεν είχε υστερήσαντα. Ο λιγότερο καλός, μέτριος, ήταν ο Ρόντινεϊ που μάλλον θα έβγαινε από το ματς αν δεν έρχονταν ο τραυματισμός (και) του Πιρόλα. Μετά την κάκιστη εμφάνισή του ως μπακ με τον Λεβαδειακό ο Βραζιλιάνος ήταν στα... ρηχά και ως εξτρέμ με τη Μάλμε. Ματσάρα έκανε και ο Μουζακίτης, ματσάρα και ο Τσικίνιο και ο Κάρμο και ο Έσε. Για τον «φονιά» Ελ Καμπί δε χρειάζεται να πούμε τίποτα. Οι αριθμοί του μιλάνε.

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται να προσαρμόσει τις... ρυθμίσεις του στις απαιτήσεις της ελληνικής λίγκας που είναι ιδιαίτερη. Το ματς της Κυριακής στην Τρίπολη με τον Αστέρα θα είναι δύσκολο. Εκτός αν ο Ολυμπιακός έχει τη διάθεση και τη λογική που είχε στο Μάλμε. Μπορεί να βρεθεί η ισορροπία μυαλού / σκέψης; Ο Μεντιλίμπαρ καλείται να τη βρει με τους παίκτες του.

ΥΓ: Η μεγάλη χρονικά απουσία του Ορτέγκα οδηγεί τον Μεντιλίμπαρ να δώσει ευκαιρίες στον Αποστολόπουλο (εκτός αν σκαρφιστεί κάτι άλλο) σε μια σειρά πολύ δύσκολων και κομβικών αγώνων. Ιδού η ρόδος...

ΥΓ2: Μετά τους Κοστίνια και Πιρόλα ήρθε η ώρα να δώσουν πράγματα κι άλλες από τις μεταγραφές του Ολυμπιακού. Πρέπει να γίνει και θα πάρουν χρόνο κι άλλοι παίκτες. Βλέπουμε εξάλλου ότι ο Μεντιλίμπαρ προσπαθεί να κρατάει... ζεστό τον Ντάνι Γκαρθία στον οποίο ολοφάνερα ποντάρει.

ΥΓ3: Ότι η φανέλα του Ολυμπιακού έχει «βαρύνει» πολύ (ήταν αρκετά πιο βαριά τις τελευταίες σεζόν και κυρίως από το 2011 και έπειτα λόγω της συνέπειας) στην Ευρώπη μετά την κατάκτηση του Conference. Λογικά κατάλαβε ο κόουτς της Μάλμε ότι ο Ολυμπιακός δεν μοιάζει και πολύ με τη δική του ομάδα και δεν είναι και τόσο made in Scandinavia.