Facebook Pixel Να λυθούν τα ψυχολογικά της ΑΕΚ! Φαινόμενο ατομιστίας ο Ολιβέιρα – Έτσι βγάζεις συμβόλαιο Μάρκο
| 2020-10-23 18:14:00

Να λυθούν τα ψυχολογικά της ΑΕΚ! Φαινόμενο ατομιστίας ο Ολιβέιρα – Έτσι βγάζεις συμβόλαιο Μάρκο

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Να λυθούν τα ψυχολογικά της ΑΕΚ! Φαινόμενο ατομιστίας ο Ολιβέιρα – Έτσι βγάζεις συμβόλαιο Μάρκο

Μετά την εμφάνιση και την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ, σε μία αναμέτρηση στην οποία είχε πολλά προβλήματα απουσιών, είχε δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση, ότι η ΑΕΚ θα έβγαζε μία αντίδραση στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, η οποία θα έδινε χαρά στους οπαδούς της και την ελπίδα, ότι η ομάδα τους δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη στη σεζόν.

Φευ! Η Ένωση διέψευσε για μία ακόμα φορά και τους πιο αισιόδοξους υποστηρικτές της και υπέστη μία βαριά ήττα, η οποία έβγαλε ξανά στο προσκήνιο τις παθογένειες και την εσωστρέφεια που έχει περιέλθει η ομάδα.

Σε διαφορετικές εποχές μετά από τέτοια νίλα, τα ανάθεμα θα έπεφταν στην κεφαλή της ομάδας με σχόλια τύπου “να κάνει μεταγραφές” ή “να βάλει το χέρι στην τσέπη”. Ειδικά φέτος όμως που η ομάδα έκλεισε και τις τελευταίες “τρύπες” της με την απόκτηση των Τάνκοβιτς, Νεντελτσιάρου δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα παρόμοιο.

Και ποιός φταίει που η ΑΕΚ είναι άρρωστη και βγάζει εικόνα κατάρρευσης;

Πριν διεισδύσουμε σε αιτίες που δημιουργούν πρόβλημα, να επισημάνουνμε, ότι εναντίον της Μπράγκα, η ΑΕΚ δεν έδειξε το ίδιο πρόσωπο που εμφάνισε στις μεγάλες προκλήσεις απέναντι σε Σεντ Γκάλεν και Βόλφσμπουργκ. Άλλες ομάδες μεν, η Ένωση όμως και στα δύο ματς, είχε πλάνο, στόχο, υπομονή και προσήλωση σε αυτόν, στοιχεία που την αντέμειψαν με δύο νίκες.

Υπενθυμίζεται, ότι σε εκείνα τα παιχνίδια των προκριματικών δεν είχαν αποκτηθεί Τάνκοβιτς, Νεντελτσιάρου και Λιβάι Γκαρσία (ο οποίος απουσίαζε με Μπράγκα εξαιτίας του τραυματισμού του).

Στην Πορτογαλία η ΑΕΚ στάθηκε αξιοπρεπώς αμυντικά μέχρι να δεχτεί το πρώτο γκολ απέναντι σε έναν ανώτερο αντίπαλο, που ούτε καν ίδρωσε να επικρατήσει, όταν άρχισε η κιτρινόμαυρη κατηφόρα. Επιθετικά παρουσίασε πάλι τις αδυναμίες που βλέπουν όλοι με γυμνό μάτι. Παρατηρούνται ζητήματα στη δημιουργία και στην εκτέλεση.

Όσες φάσεις δημιουργήθηκαν με τη Μπράγκα δεν ήταν καν κλασσικές ευκαιρίες αλλά περισσότερο επικίνδυνες προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται, ότι η μόνη τελική στις ευκαιρίες που έγιναν ήταν από τον Τσιγκρίνσκι. Οι τρεις καλές στιγμές του Ολιβέιρα έφυγαν άουτ.

Μετά το ματς, μία ματιά σε πρωτοσέλιδα και σχόλια οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η κριτική εστιάζεται σε δύο πρόσωπα. Επικεντρώνεται στον Λιβάγια, στον οποίο ο Καρέρα έστειλε μήνυμα με την αντικατάστασή του στο 90', ενώ τον είχε περάσει στο παιχνίδι στο 62' και στον Ολιβέιρα που με την ατομιστία που τον διακρίνει σε τρεις σημαντικές στιγμές του παιχνιδιού στέρησε από τον Δικέφαλο πιθανότητες να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Και ο Καρέρα δεν ξεφεύγει της αυστηρής κριτικής, καθότι η ενδεκάδα που παρέταξε δεν απέδωσε και οι διορθωτικές κινήσεις που έκανε δεν του βγήκαν.

Ο Ιταλός τεχνικός όταν ήρθε στην Ελλάδα πέρσι για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της λαίλαπας “Καρντόσο” πλασαρίστηκε ως “μάστερ της ψυχολογίας”. Πλέον δείχνει όμως, ότι το ψυχολογικό πρόβλημα της ομάδας δεν μπορεί να το λύσει.

Ας επιστρέψουμε στα δύο πρόσωπα από τα οποία υπάρχουν παράπονα. Ο Ολιβέιρα είναι ντεφορμέ και φαίνεται με γυμνό μάτι. Το γεγονός όμως, ότι δεν δίνει τη μπάλα ούτε από το αριστερό του πόδι στο δεξί, οδηγεί όλη την ομάδα σε εκνευρισμό.

Κάποιος λοιπόν πρέπει να υπενθυμίσει στον Πορτογάλο, ότι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Γι'αυτό πρέπει να βάλει περισσότερα αλτρουιστικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Δεν λέμε να είναι σε κενό τέρμα και να δώσει πάσα. Δεν λέμε να μην κάνει μία ατομική ενέργεια και αν όντως έχει βρει πεδίο βολής να μην εκτελέσει. Λέμε όμως, ότι αν έχεις μπροστά σου δύο αμυντικούς και έχεις εγκλωβιστεί, δώσε τη μπάλα στον συμπαίκτη σου, που μπορεί να έχει καλύτερη τύχη. Μπορεί να μην βάλεις ΕΣΥ το γκολ, αλλά μπορεί να δώσεις ΕΣΥ την ασίστ.

Κοντολογίς. Δεν γίνεται μία ομάδα, επειδή θέλει να πουλήσει έναν παίκτη να καταβαραθρώνεται, επειδή του χαϊδεύει τα αφτιά. Η ΑΕΚ είναι πάνω απ' όλους. Δεν είναι αυτός πάνω από την ομάδα. Μέσα από την ομάδα θα επιτευχθεί ο στόχος. Οπότε πρέπει να συνειδητοποιήσει,ότι είναι ένα ακριβό γρανάζι της ίδιας μηχανής.

Ο εκνευρισμός που δημιουργείται στην ομάδα από το φαινόμενο “δεν δίνω πάσα σε συμπαίκτες μου” αγγίζει περισσότερο απ' όλους τον Μάρκο Λιβάγια, για τον οποίο λέγεται, ότι δεν του αρέσει ο πάγκος. Υπενθυμίζεται για πολλοστή φορά το περιστατικό με την ειρωνική αντίδραση του Κροάτη σε περσινό ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό για τον ακριβώς ίδιο λόγο, επειδή ο Ολιβέιρα δεν του έδωσε πάσα, τέλειωσε μόνος του τη φάση και έχασε την ευκαιρία.

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τα συμπτώματα έλλειψης συγκέντρωσης. Επαγγελματίας είσαι Μάρκο. Αγωνίζεσαι για το καλύτερο και την επίτευξη του στόχου. Όσο μεγαλύτερη η συμβολή σου σε αυτό τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να ανταμειφθείς με βελτίωση των απολαβών, τις οποίες και ζητάς.

Το σίγουρο είναι, ότι πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε το συγκεκριμένο “θέμα” για να μην αρχίσει και επηρεάζει και άλλες μονάδες της ομάδας. Ήδη καταγράφηκε μία αντίδραση το βράδυ της Πέμπτης με τη Μπράγκα από τον Ανσαριφάρντ σε φάση που παρατηρήθηκε το φαινόμενο “δεν δίνω πάσα στον συμπαίκτη μου”. Ο Ιρανός έχει σκοράρει δύο γκολ μέχρι στιγμής στην ΑΕΚ, ένα με τη Βόλφσμπουργκ, το οποίο έδωσε την πρόκριση και ένα με τον ΠΑΟΚ. Και τα δύο τέρματα ξεκινούν από τον Λιβάγια.

To δεύτερο είναι ασύλληπτης ομορφιάς με τη μεσολάβηση και την ασίστ του Τάνκοβιτς. Αυτό αναφέρεται, γιατί η ομάδα σε αυτή τη συνεργασία δείχνει, ότι μπορεί να βγάλει ποιότητα στην επίθεση. Για να γίνει όμως παραγωγή επιθετικού ποδοσφαίρου θέλει αφενός δουλειά, αφετέρου καλή ψυχολογία και ομαδικότητα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags