Και να μπλέξει με τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Είναι λάθος να θεωρήσουν στον Ολυμπιακό ότι πρέπει να παίξουν καλά με τη Σάλκε για να «τιμωρήσουν» τους Γερμανούς για τη Καγκελάριό τους και την κερδοσκοπία που εφαρμόζει σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει για τον δικό του στόχο που είναι η πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ που θα συνοδεύεται βεβαίως από ένα ικανοποιητικό ποσό για τη συμμετοχή του σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης.

Όλα τα άλλα είναι φτηνοί λαϊκισμοί. Ακόμη κι αν οι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία θέλουν μια καλή εμφάνιση, ακόμα και νίκη για να τη… βγουν στους Γερμαναράδες δεν είναι ανάγκη να είναι αυτό το ζητούμενο.

Τέτοιες λογικές επικρατούσαν παλιά. Στη δεκαετία του ’60. Τότε που οι πρώτοι Έλληνες που πήγαιναν να δουλέψουν στη Γερμανία έβρισκαν δουλειές μόνο σε εργοστάσια και υπηρεσίες καθαρισμού. Οι Έλληνες από την καθυστερημένη, τότε, ελληνική περιφέρεια, έκαναν δουλειές του ποδαριού επειδή στο τόπο τους θα… πέθαναν από τη πείνα.

Πέρασαν όμως 50 χρόνια και βάλε από τότε. Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες επέστρεψαν συνταξιούχοι στο τόπο τους ή έμειναν στη νέα τους πατρίδα κι έκαναν οικογένειες. Τα παιδιά τους έγιναν επιστήμονες και ζουν πολύ καλύτερα από τους γονείς ή τους παππούδες τους.

Ακόμα και οι σύγχρονοι μετανάστες πήγαν στη Γερμανία για να προσφέρουν σε συγκεκριμένους τομείς. Πήγαν σε εξειδικευμένες εργασίες. Είτε είναι επιστήμονες, είτε στελέχη επιχειρήσεων. Δεν έχουν πια κόμπλεξ απέναντι στους Γερμανούς. Οι περισσότεροι ζουν καλύτερα από αυτούς. Για ένα και μόνο λόγο. Πούλησαν και μάλιστα σε καλή τιμή τη γνώση και την εξειδίκευση που έχουν. Για να τους πάρουν στις δουλειές τους πάει να πει ότι δεν έβρισκαν στην «εσωτερική αγορά».

Τα πράγματα λοιπόν έχουν αλλάξει. Και φυσικά η Σάλκε δεν είναι η ομάδα που καθορίζει τη Γερμανική οικονομική πολιτική. Δεν είναι καν κατεστημένο ούτε στο ποδόσφαιρο της χώρας, όπως για παράδειγμα η Μπάγερν Μονάχου.

Είναι μια ομάδα που με τα δικά της προβλήματα προσπαθεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο πρωτάθλημα και να κάνει καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό που έχει και πολλά εσωτερικά προβλήματα όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα στο σύλλογο.

Θα είναι λάθος λοιπόν το ποδοσφαιρικό παιχνίδι να γίνει πολιτικό, οικονομικό ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Ο Ολυμπιακός απαλλαγμένος από τα οικονομικά προβλήματα άλλων ομάδων έχει τη δυνατότητα να παίξει καλά και –γιατί όχι;- και να κερδίσει. Αρκεί να ξέρει ποιος είναι ο στόχος του. Τίποτε άλλο.

Πηγή: pamesports.gr