Θεωρητικά ναι, πρακτικά όχι. Βάσει εικόνας στα 5 ματς του ομίλου, ο Ολυμπιακός ήταν ξεκάθαρα καλύτερος μόνο από τη Μονπελιέ.

Η ανάγνωση του αγώνα στη Γερμανία μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Ζαρντίμ έστησε εξαιρετικά τον Ολυμπιακό στην άμυνα και κάποιοι άλλοι θα πουν ότι φοβήθηκε επιθετικά. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το σίγουρο είναι ότι ο Πορτογάλος διάβασε τη Σάλκε και κέρδισε κι άλλους πόντους, κυρίως από τους δύσπιστους που λησμονούν τον Βαλβέρδε. Αλλά σίγουρο είναι και το γεγονός πως η γενικότερη εικόνα των Πειραιωτών ήταν κατώτερη της περίστασης.

Αποτυχία ή όχι ο αποκλεισμός...

Το θέμα, όμως, είναι αν ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Champions League μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία. Θεωρητικά ναι, πρακτικά όχι. Βάσει εικόνας στα 5 ματς του ομίλου, οι "ερυθρόλευκοι" ήταν ξεκάθαρα καλύτεροι μόνο από τη Μονπελιέ. Τη Σάλκε δεν μπόρεσαν να την κοντράρουν (έχασαν δικαίως και στα δύο παιχνίδια), ενώ με την Αρσεναλ προσπάθησαν για την υπέρβαση, αλλά στάθηκαν (και) άτυχοι.

Το δεδομένο είναι ότι ο Ολυμπιακός πλήρωσε, όπως και πέρυσι, το κακό του ξεκίνημα στη διοργάνωση. Το καλό είναι ότι συνεχίζει στο Europa League. Ας καταλάβουμε ότι Ευρώπη είναι και αυτή η διοργάνωση και ίσως ταιριάζει περισσότερο στις ελληνικές ομάδες. Η ήττα από τη Σάλκε δεν πρέπει να συνοδευτεί από γκρίνια και μεμψιμοιρία, όπως δηλαδή είχε γίνει μετά από αυτή του πρώτου ματς στο Καραϊσκάκη όπου χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για να ηρεμήσει ο κόσμος.

Ο τρόπος διαχείρισης...

Ο Ολυμπιακός δεν αποκλείστηκε, απλά συνεχίζει σε άλλη διοργάνωση. Σε αυτή που πέρυσι προχώρησε και αν απέφευγε τα λάθη, θα μπορούσε να πάει πιο ψηλά. Ο τρόπος διαχείρισης της ήττας στη Γερμανία θα παίξει σημαντικό ρόλο, όπως ακριβώς θα παίξει και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι Πειραιώτες το Europa League.

ΥΓ: Το πέναλτι που ζήτησε ο Ολυμπιακός στη φάση του Αμπντούν, δεν ήταν. Κάθε τι άλλο είναι καφριλίκι και ελληνική νοοτροπία.

ΥΓ2: Εγώ επιμένω: νίκες όπως αυτές κόντρα στη Μονπελιέ, είναι δεδομένες και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως θρίαμβοι. Η υπέρβαση είναι το διπλό στη Γερμανία και τούτο θα ήταν θρίαμβος.

Πηγή: contra.gr