Ηταν 25 Φεβρουαρίου του 2010, όταν ο Παναθηναϊκός έστηνε «πάρτι» στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, επικρατούσε 3-2 της Ρόμα και προκρίνονταν πανηγυρικά στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

Μόνο ο Λουκάς Βύντρα και ο Νίκος Σπυρόπουλος έκαναν «ριπίτ» στην ενδεκάδα σε σχέση με εκείνο το ματς, στην αποψινή ήττα στο «Ολίμπικο» με κάτω τα χέρια από την Λάτσιο. Μια ήττα που, εκτός από τον (σχεδόν αναπόφευκτο πλέον) αποκλεισμό των «Πράσινων» από την συνέχεια, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο τίτλος του Πρέσβη του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν ανήκει εδώ και καιρό στο «Τριφύλλι», αλλά στον Ολυμπιακό.

Με… δύο υποψίες ευκαιρίας σε 90 λεπτά, με το πρώτο σουτ προς την εστία να γίνεται στο 72ο (!), ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε παρά να φύγει ηττημένος κόντρα σε μια Λάτσιο που βρίσκονταν σε αγωνιστική κρίση, παρατάχθηκε με αναπληρωματική ενδεκάδα και είχε το μυαλό της στο ντέρμπι της Κυριακής με την Ρόμα. Που να μην το είχε δηλαδή…

Και αν ο Παναθηναϊκός έχει αποφύγει ακόμα ιστορικά «ερυθρόλευκα» κάζα όπως η εφτάρα από την Γιουβέντους, δεν μπορεί να ξεφύγει από το γεγονός ότι έχει μικρύνει πάρα πολύ ως μέγεθος. Ο Panathinaikos έχει 33 μήνες να φανεί σε ευρωπαϊκό γήπεδο και δείχνει πως θα αργήσει να κάνει και πάλι την εμφάνισή του, αφού το φως στο τούνελ ουσιαστικά δεν… αχνοφαίνεται ούτε στο βάθος του.

Όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τον Ολυμπιακό, σε κάθε ευρωπαϊκό ματς του Παναθηναϊκού έχεις την εντύπωση (για να μην πω βεβαιότητα) ότι, αργά ή γρήγορα, θα δεχθεί γκολ και θα ηττηθεί. Και αν στα εντός έδρας παιχνίδια με Τότεναμ και Λάτσιο έδειξε… ψήγματα αφύπνισης (με την βοήθεια, πάντως, και των αντιπάλων), μακριά από το ΟΑΚΑ απλά… δεν υπάρχει στο γήπεδο.

Το… κακό για τους «Πράσινους», βεβαίως, ξεκίνησε από πέρυσι, με τους διαδοχικούς και ταπεινωτικούς (μόνο τέτοιος χαρακτηρισμός ταιριάζει) αποκλεισμούς από Οντένσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός εξασφάλισε (εκτός… αυτοκτονικού απροόπτου) ότι θα συνεχίσει τουλάχιστον στο Γιουρόπα Λιγκ, στηριζόμενος σε αυτό που είχε μετατρέψει τον Παναθηναϊκό σε Panathinaikos.

Σφιχτή άμυνα, σχέδιο μέσα στο παιχνίδι και αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει πάρει δικαιωματικά τον τίτλο του Πρέσβη και πολύ δύσκολα θα τον χάσει τα επόμενα χρόνια, αφού έχει αποκτήσει και την απαραίτητη νοοτροπία.

Αυτή, δηλαδή, που κάποτε είχε ο Παναθηναϊκός. Τι απέμεινε από αυτόν που να θύμισε περασμένα (και προς το παρόν μακρινά) μεγαλεία; Οι 300 ηρωικοί φίλοι του, οι οποίοι τραγουδούσαν μέχρι το τέλος του 90λεπτου. Πιθανόν οι περισσότεροι, άλλωστε, να βρίσκονταν στο ίδιο γήπεδο και πριν από 33 μήνες, στην τελευταία παράσταση του Panathinaikos…

Πηγή: Goal