Ο Ολυμπιακός «αποχαιρέτησε» με δύο ήττες από τη Λεβάντε το Γιουρόπα Λιγκ και το ταξίδι των «ερυθρόλευκων» τελείωσε άδοξα στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι πρωταθλητές Ελλάδας ηττήθηκαν και στο Φάληρο από την ισπανική ομάδα, σ' ένα παιχνίδι που ναι μεν όλοι γνώριζαν ότι ήταν δύσκολο να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ από το πρώτο ματς αλλά από την άλλη πλευρά υπήρχε (δικαιολογημένα μια απαίτηση από τον κόσμο) για μια προσπάθεια ανεξάρτητα από το αν αυτή θα οδηγούσε και σε πρόκριση.

Περισσότερο και από τον αποκλεισμό πείραξε το μαύρο χάλι που είχε η ομάδα του Πειραιά στο συγκεκριμένο ματς. Πολύς κόσμος πήγε στο γήπεδο για να στηρίξει την ομάδα του σε μια δύσκολη βραδιά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι πιθανότητες να προκριθεί ο Ολυμπιακός ήταν ελάχιστες. Πήγε όμως στο «Καραϊσκάκη» για να δει μια «μάχη» από τους πειραιώτες και για να δώσει στήριγμα στην ομάδα του. Το αποτέλεσμα; Μια ομάδα η οποία παραδόθηκε αμαχητί και που ξενέρωσε τους πάντες από το ένατο λεπτό του αγώνα.

Πρώτα απ' όλα οφείλει κάποιος ν' αποδεχθεί την ανωτερότητα της ισπανικής ομάδας (πρωτάρας στην Ευρώπη) απέναντι στον Ολυμπιακό. Η Λεβάντε ήταν η καλύτερη ομάδα και πήρε δίκαια το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Σε ότι αφορά τώρα τον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν σ' ένα ματς για μια μεγάλη ανατροπή, χωρίς όμως να γνωρίζουν πως θα μπορέσουν να πετύχουν αυτή την ανατροπή. Η βραδιά του Μίτσελ ήταν κακή (κάκιστη) θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος και ο Ισπανός δεν μπόρεσε τελικά να βοηθήσει την ομάδα. Είναι βέβαια λίγο καιρό στον πάγκο του Ολυμπιακού και δεν μπορεί να κριθεί, ωστόσο αυτό που ίσως ν' αποτελούσε πλεονέκτημα για τους «ερυθρόλευκους» πριν από τα δύο ματς με την ισπανική ομάδα, ότι δηλαδή ο Μίτσελ γνώριζε καλά τη Λεβάντε, αποδείχθηκε λανθασμένη εκτίμηση.

Αντίθετα ο προπονητής της αντιπάλου του Ολυμπιακού, Χουάν Μαρτίνεθ, ήξερε πολύ καλά τον Μίτσελ αλλά είχε μελετήσει άριστα και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του Πειραιά. Κατ' αρχήν στο ξεκίνημα του χθεσινού ματς αντί ο Ολυμπιακός να είναι η ομάδα που με τη δύναμη της έδρας θα μπει δυνατά στο ματς, έγινε το αντίθετο. Η Λεβάντε ακόμα και πριν το γκολ είχε δύο καλές στιγμές για να σκοράρει και έστελνε το «μήνυμα» στους «ερυθρόλευκους» πως είναι καλές οι δηλώσεις για ανατροπή, αλλά το «αφεντικό» στο ζευγάρι ήταν οι φιλοξενούμενοι.

Μετά το γκολ δεν υπάρχει επί της ουσίας κουβέντα για πρόκριση, αλλά μπορεί να γίνει συζήτηση για την εικόνα που παρουσίασαν οι «ερυθρόλευκοι». Μεγάλος εκνευρισμός, δυστοκία ανάπτυξης τόσο από τον άξονα όσο και από τα άκρα και μια επιλογή που σίγουρα ξάφνιασε. Ο Λυκογιάννης έπαιξε σε όλο το πρώτο ημίχρονο μόνος του την αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού χωρίς να έχει μπροστά του έναν παίκτη για να τον βοηθήσει επιθετικά.

Ο Τζιμπούρ είχε «κολλήσει» δίπλα στον Μήτρογλου στην κορυφή της επίθεσης και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός ν' αχρηστεύσει (ο ίδιος) επί της ουσίας το αριστερό του άκρο σε ότι αφορά την επιθετική του λειτουργία. Τουλάχιστον από τα δεξιά υπήρχε ο Μανιάτης με τον Βλαχοδήμο (ο μόνος παίκτης του Ολυμπιακού που είχε διάθεση) αλλά και πάλι με τις σέντρες που έκαναν οι πρωταθλητές ή τις γιόμες από το ύψος της μεσαίας γραμμής στην περιοχή της Λεβάντε, δεν μπορούσαν ν' απειλήσουν.

Για το γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός δεν χρειάζονται πολλά λόγια ούτε επίσης για την επιλογή του Μίτσελ να βάλει τον Ιμπαγάσα αλλαγή στο 76'.

Το καλοκαίρι ξεκινά…σήμερα

Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να κάνει πολλά πράγματα το καλοκαίρι προκειμένου να δημιουργήσει και πάλι μια ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως ήταν η περσινή. Η δήλωση του Μαρινάκη μετά το ματς ότι δεν κρύβεται και πως το καλοκαίρι θα ενισχύσει τον Ολυμπιακό είναι σίγουρα ενθαρρυντική για τους φίλους των πρωταθλητών.

Ωστόσο το καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό ξεκινά από σήμερα κιόλας και όχι τον Ιούνιο. Καλεί λοιπόν σε 15 μέρες η διοίκηση τον προπονητή και του ζητά την πρώτη του εκτίμηση για το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Τον ξανακαλεί σ' ένα μήνα και αφού πλέον ο Μίτσελ έχει σαφή εικόνα για το ρόστερ και τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αυτοί κάνουν, αυτοί όχι. Σε αυτές τις θέσεις θέλουμε παίκτες και όχι «μπαλώματα» και προχωράς.

Απ' τη στιγμή λοιπόν που έχεις εμπιστοσύνη στον προπονητή σου όπως ο ίδιος ο Μαρινάκης τόνισε, προχωράς με βάση τις επιλογές του προπονητή. Η μια έγινε ήδη αλλά ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από παίκτες που θα μπορέσουν να τον ανεβάσουν επίπεδο. Θέλει «ψαγμένες» μεταγραφές και αυτό είναι το ζητούμενο. Ο Λορένθο προσλήφθηκε πριν λίγο καιρό, ο Μίτσελ είναι ο νέος προπονητής, υπάρχει ο Κοβάσεβιτς και όλοι τους γνωρίζουν την ισπανική αγορά. Ασφαλώς βέβαια για ν' αποκτηθούν παίκτες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό θα χρειαστεί να καταβληθούν σημαντικά ποσά. Ο Μαρινάκης με τη χθεσινή του τοποθέτηση έδειξε πως ο Ολυμπιακός θα πάει σε μια τέτοια λογική το επόμενο καλοκαίρι.

Όταν άλλωστε επισημαίνει πως και αυτός ονειρεύεται αλλιώς τον Ολυμπιακό και πως θα ενισχύσει την ομάδα σίγουρα εννοεί κινήσεις που θ' ανεβάσουν επίπεδο τους «ερυθρόλευκους» και όχι μεταγραφές απλά για να προστεθούν κάποιοι παίκτες στο ρόστερ της ομάδας.

Τέτοιους έχει αρκετούς ο Ολυμπιακός τη φετινή σεζόν, αλλά το θέμα δεν είναι να γεμίζει παίκτες το προπονητικό κέντρο στου Ρέντη. Το θέμα είναι να έχεις σαν Ολυμπιακός 3-4 πραγματικά καλούς παίκτες που θα είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος και με σωστές κινήσεις δημιουργείς ξανά μια ανταγωνιστική ομάδα.

Πηγή: Goal