Θα της λείψει ολόκληρος σχεδόν ο πανίσχυρος άξονάς της, αφού ο μεν Μάτιτς παίζει πλέον στην Τσέλσι, οι δε Γκαράι και Καρντόζο δεν ακολούθησαν την αποστολή. Ωστόσο αν σταθεί κανείς στα αποτελέσματά της, τώρα δείχνει να είναι σε καλύτερη φόρμα.

Πριν παίξει τα δυο ματς με τον Ολυμπιακό, η Μπενφίκα είχε χάσει από την Παρί στο Παρίσι με κάτω τα χέρια, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τον ρυθμό της και δεν είχε κερδίσει ούτε την καλούτσικη στην αρχή της χρονιάς Μπελενένσες, ούτε τη Σπόρτινγκ του Ζαρντίμ. Μετά τον αποκλεισμό της από τον Ολυμπιακό βρήκε σθένος. Κέρδισε την Πόρτο τις μέρες που έκλεγε τον Εουσέμπιο, έκανε ένα μεγάλο σερί συνεχόμενων νικών στο πρωτάθλημα και στραπατσάρισε και τη Σπόρτινγκ στη μεταξύ τους αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο. Το πρωτάθλημα το έχει στην τσέπη και φέτος καμία κατάρα δεν θα της το στερήσει.

Μπλαζέ
Αυτό το ματς με τη Σπόρτινγκ, που είχε γίνει σε ένα βαρύ από βροχή γήπεδο, ήταν το τελευταίο στο οποίο είδα την Μπενφίκα για τελευταία φορά: είχε γίνει Δευτέρα. Πλην αυτού, την έχω δει μόνο σε χάι λάιτς, αλλά κι όποιος την έχει παρακολουθήσει με πολλή προσοχή και σε πολλά ματς άκρη δεν βγάζει! Τα ματς που δίνει (και κερδίζει) στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, με τις διάφορες Νασιονάλ Μαδέιρα και Πάκος Φερέιρα δεν προσφέρονται για σοβαρά συμπεράσματα σχετικά με την αγωνιστική της κατάσταση. Τα δυο ματς που είχε κάνει με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ απέδειξαν ότι μοιάζει λίγο, ως προς τη νοοτροπία, με τις δικές μας ομάδες. Αν πιστέψει ότι δεν χρειάζεται να ιδρώσει για να κάνει αποτέλεσμα, μπορεί να κάνει το χειρότερο παιχνίδι που μπορείς να φανταστείς και να πιαστεί αιχμάλωτη, όπως συνέβη στη Λισσαβώνα με τον Ολυμπιακό ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Αν καίγεται για βαθμούς, όπως όταν ήρθε στο Καραϊσκάκη, μεταμορφώνεται. Πιστεύω ότι απόψε στην Τούμπα θα δούμε μια μάλλον μπλαζέ εκδοχή της Μπενφίκα, αλλά το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί ο ΠΑΟΚ.

Τιμονιέρης
Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το Στέφενς και τις επιλογές του τον τελευταίο καιρό, αλλά εγώ ακατανόητα στον ΠΑΟΚ βλέπω να κάνουν κι άλλοι. Δεν καταλαβαίνω π.χ. τι νόημα έχει να αποκτήσεις τρεις παίκτες, όπως ο Νάτχο, ο Μάρτενς και ο Χούσεν, αν δεν μπορούν αυτοί να χρησιμοποιηθούν στο Γιουρόπα Λιγκ: αν ως διοίκηση το κάνεις, μοιάζει σαν να λες στον προπονητή ότι γι' αυτό δεν πολυενδιαφέρεσαι -πράγμα που είναι λάθος. Δεν καταλαβαίνω επίσης πώς γίνεται να διώχνεις τον Τζιώλη, όταν έχει παίξει βασικός στο 90% των παιχνιδιών του πρώτου γύρου: σας διαβεβαιώνω ότι δεν τον έδιωξε ο Στέφενς. Αλλά απόψε αυτά έχουν μικρή σημασία. Σημασία έχει να εμφανιστεί η ομάδα σε θέση να κάνει ένα σπουδαίο ματς.

Ελπίδα
Υπάρχει μια διάχυτη απαισιοδοξία για το τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ: επιτρέψτε μου να διαφοροποιηθώ -εγώ απόψε περιμένω ένα μεγάλο ματς από την ομάδα του Στέφενς. Πού στηρίζω αυτή μου την ελπίδα; Σε αυτό που λέγεται «κίνητρο» και που στο μοντέρνο ποδόσφαιρο μετρά ίσως περισσότερο και από την όποια τακτική προετοιμασία. Οι κακές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, ειδικά εκτός έδρας, για μένα έχουν να κάνουν και λίγο με το ότι η ομάδα του Στέφενς θεωρεί ότι δεύτερη στο πρωτάθλημα θα τερματίσει, όπως και να 'χει. Εγώ για τη σιγουριά της δεύτερης θέσης έχω αντιρρήσεις -όμως στους παίκτες υπάρχει κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα παιχνίδια κομμάτι μπλαζέ. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ μοιάζει να μη βρίσκουν τον λόγο να προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι ζητεί ο προπονητής τους, ειδικά εκτός έδρας. Απόψε δεν μπορεί να είναι έτσι. Στην Τούμπα άλλωστε, όπου και στο πρωτάθλημα τον τελευταίο καιρό ο ΠΑΟΚ κάνει καλούτσικα ματς, το κίνητρο της ικανοποίησης του κόσμου υπάρχει και λειτουργεί: οι περισσότεροι δίνουν το κάτι παραπάνω. Αυτό το κίνητρο περιμένω να δω απόψε.

Ο,τι έχουν
Δεν πιστεύω ότι ο Στέφενς απέκλεισε τον Κατσουράνη, τον Τζαβέλλα, τον Σαλπιγγίδη, τον Στοχ, τον Λίνο από την ενδεκάδα με τον Αστέρα για να στείλει μηνύματα: πιστεύω ότι το έκανε για να τους έχει απόψε φρέσκους και σε καλή κατάσταση. Ο Ολλανδός πιστεύει στην αθλητική φρεσκάδα: θα δούμε έναν ΠΑΟΚ που θα τρέξει. Δεν λέω ότι ντε και καλά ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει -πολλά εξαρτώνται και από τον αντίπαλο. Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι παίκτες του δεν θα δώσουν ό,τι έχουν. Ματς σαν το αποψινό οι παλιοσειρές του το περιμένουν.

Να προσέξει
Η χθεσινή μου αναφορά στον κίνδυνο να μην αδειοδοτηθεί ο ΠΑΟΚ, αν δεν προσέξει το θέμα της αποζημίωσης του Γιώργου Δώνη, είχε ως αποτέλεσμα δικηγόροι της ομάδας (και φίλοι) να μου επισημάνουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν στρέφεται κατά της απόφασης, αλλά τη θεωρεί αβάσιμη γιατί βγήκε από μια επιτροπή της ΕΠΟ με μη προβλεπόμενη σύνθεση. Τους απάντησα ότι το ξέρω. Αλλά και ότι πρέπει να καταλάβουν πως μια μη διακανονισμένη οφειλή, διαπιστωμένη με τελεσίδικη απόφαση οργάνου της Ομοσπονδίας, είναι για την αδειοδότηση μιας ομάδας πρόβλημα.

Οι νομικοί δυσκολεύονται συχνά να καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο έχει τη δική του νομοθετική αυτοτέλεια: υποστηρίζουν π.χ. ότι το δίκιο απονέμεται μόνο στα πολιτικά δικαστήρια. Μόνο που δεν είναι έτσι. Αν ήταν έτσι, οι όποιες εργασιακές διαφορές δεν θα λύνονταν από τις επιτροπές της ΕΠΟ (η της ΦΙΦΑ), αλλά στα δικαστήρια και οι αποζημιώσεις των ποδοσφαιριστών θα ήταν ανάλογες με αυτές των υπολοίπων εργαζομένων. Σήμερα ένας παίκτης που κερδίζει προσφυγή εισπράττει μια αποζημίωση μεγαλύτερη από τα χρήματα που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο του συμβολαίου του: τέτοιο προνόμιο δεν το έχει κανείς εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα. Οι ΠΑΕ για να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα, αλλά και στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, δεσμεύονται ότι θα σεβαστούν το υπάρχον σύστημα αναγνωρίζοντας όλες τις αποφάσεις του και κάθε κύρωση που από αυτές προκύπτει. Γι' αυτό άλλωστε η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ δεν θέλουν προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια: δεν θέλουν να αμφισβητείται το κύρος τους.

Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να εξηγεί το δίκιο του σε δημοσιογράφους, χρειάζεται να προσέξει μην την πατήσει. Τα «σιγά μη μας αποκλείσει η ΟΥΕΦΑ» και τα «να δω ποιος θα κουνηθεί στον λαό μας» έστειλαν τον Παναθηναϊκό πέρυσι εκτός Ευρώπης. Και ο ΠΑΟ δεν είναι μικρότερο μέγεθος από τον ΠΑΟΚ….

Πηγή: sday.gr