Προκλητικός ο τίτλος. Ναι, δεν διαφωνούμε. Τι εννοούμε; Η ομάδα του Πειραιά δεν έχει καλή εμπειρία από νοκ άουτ αναμετρήσεις και γενικά δεν έχει καλή παράδοση σε τέτοιους αγώνες. Παίζει χρόνια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν έμαθε ποτέ από διπλά παιχνίδια. Είναι άλλη η φιλοσοφία των νοκ άουτ κι άλλη αυτή των αγώνων σε γκρουπ.

Στους ομίλους μετράει η νίκη. Δεν έχει σημασία το σκορ. Τους ίδιους βαθμούς δίνει. Στα διπλά παιχνίδια μετράνε τα πάντα. Μπορεί να αποκλειστείς και με δυο ισοπαλίες (π.χ. 0-0 εκτός και 1-1 εντός). Ο Ολυμπιακός όποτε χρειάστηκε να παίξει σε νοκ άουτ αγώνες για την πρόκριση σπάνια τα κατάφερε. Εχει να θυμάται την πρόκριση επί της...

Μπέσα πέρυσι στον β' προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και αυτή επί της Νόρτζελαντ το 2008. Κατάφερε με δυσκολία να βγάλει έξω τη μολδαβική Σέριφ (2-0, 1-0) και την σλοβάκικη Σλόβαν (1-0, 2-0) στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ 2009-10. Πέραν τούτου; Αποκλεισμός από την Ανόρθωση (0-3, 1-0), τη Μπορντό (0-1, 1-2), τη Μακάμπι (2-1, 0-1). Εξω από την Τσέλσι στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ το 2007-08 (0-0, 0-3). Πρέπει να γυρίσει στο 2004-05 για να θυμηθεί σοβαρή πρόκριση. Τότε είχε συνεχίσει, όπως τώρα, ως τρίτος στο ΟΥΕΦΑ και έβγαλε έξω τη Σοσό του Ζαϊρί με δυο νίκες (1-0 μέσα, έξω). Εφτασε στους 16 όπου έμεινε νοκ άουτ από τη Νιουκαστλ (1-3, 0-4).

Ποιο είναι το ζητούμενο μετά την διπλή κλήρωση σε 32 και 16. Αρχικά η πρόκριση στους 16. Στόχος η πρόκριση στους "8". Φαντάζει μικρό για τον Ολυμπιακό που έκανε πολύ καλή εμφάνιση στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αρκετοί ονειρεύονται και τελικό στο Βουκουρέστι. Ας είμαστε σοβαροί. Ναι, όλα γίνονται, αλλά θυμάται κανείς πότε ήταν η τελευταία φορά που πέρασε ελληνική ομάδα στους "8" ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Ούτε λίγο, ούτε πολύ το 2002-03.

Τότε είχε περάσει ο Παναθηναϊκός στα προημιτελικά του ΟΥΕΦΑ όπου αποκλείστηκε από την Πόρτο του Μουρίνιο (0-1, 2-0). Εκτοτε ουδέν. Σίγουρα έχει αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας. Eχει αλλάξει ο τρόπος πρόκρισης κι έχουν αυξηθεί τα παιχνίδια. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει το ίδιο.

Πόσες φορές έχει παίξει ο Ολυμπιακός στους "8" ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Μόλις δυο! Προκρίθηκε μια στα προημιτελικά του Κυπελλούχων το 92-93 και μια του Τσάμπιονς Λιγκ το 98-99. Στο ΟΥΕΦΑ έχει δυο συμμετοχές στους 16 το 89-90 και το 2004-05 (κι άλλες δυο στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη φάση των ομίλων).

Ο ΠΑΟΚ εχει φτάσει στους "8" του Κυπελλούχων το 1974 ενώ πέρυσι ήταν στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Oπότε τι ακριβώς πρέπει να ζητάμε από τις δυο ελληνικές ομάδες;

Προγνωστικά και ανάλυση για την κλήρωση; O Oλυμπιακός έχει καλύτερη κλήρωση. Τόσο η Ρούμπιν όσο και ο νικητής του Σάλτσμπουργκ-Μέταλιστ δεν φοβίζουν. Ο ΠΑΟΚ θα έχει δύσκολο έργο με την Ουντινέζε. Δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο, αλλά σαν ιταλική ομάδα έχει τον πρώτο λόγο. Μετά φαίνεται πιο βατό με Αλκμααρ ή Αντερλεχτ. Πρώτα όμως η φάση των 16.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να δει πως θα αποκλείσει τη Ρούμπιν. Είναι όμως άλλο ο αγώνας σε όμιλο κι αλλο τα νοκ άουτ. Με βάση τα όσα είδαμε από τους Πειραιώτες στο Τσάμπιονς Λιγκ θεωρητικά έχουν τον πρώτο λόγο. Θα μπορέσουν να ξεπεράσουν όμως τη λογική των γκρουπ και να πάρουν αποτέλεσμα για πρόκριση. Εχουν και στους 32 και στους 16 τη ρεβάνς στο Φάληρο.

Στη θεωρία η ρεβάνς εντός έδρας είναι ένα αβαντάζ, αλλά μόνο στη θεωρία. Ο ΠΑΟΚ πάντως έχει καλύτερη εμπειρία από νοκ άουτ παιχνίδια. Ναι, το ξαναλέμε είναι διαφορετικός ο βαθμός δυσκολίας, αλλά ο τρόπος δεν αλλάζει.

Το επίσης σημαντικό είναι ότι δυο ελληνικές ομάδες θα παίξουν και πάλι Ανοιξη στα κύπελλα Ευρώπης. Αρχίζει να γίνεται συνήθεια μια τέτοια παρουσία.

Πέρυσι ήταν ο ΠΑΟΚ με τον Αρη, πρόπερσι ο ΠΑΟ στο Γιουρόπα με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ, το 2008-09 (ανάποδα) ο ΠΑΟ στο Τσάμπιονς και ο Ολυμπιακός στο ΟΥΕΦΑ, Το 2007-08 είχαμε τρεις, ΑΕΚ, ΠΑΟ στο ΟΥΕΦΑ και Ολυμπιακός στο Πρωταθλητριών και το 2006-07 ΑΕΚ και ΠΑΟ στους 32 του ΟΥΕΦΑ.

Τώρα έχουμε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Να δούμε αν θα τους δούμε στους 16 και μετά στόχος οι "8". Ο Ολυμπιακός αν έχει τον αέρα του Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να περάσει στα προημιτελικά. Ο ΠΑΟΚ όμως έχει την τεχνογνωσία. Αντικειμενικά θα είναι δύσκολο, αλλά κάποια στιγμή αυτό το φράγμα των "8" πρέπει να ξεπεραστεί...

Πηγή: sday.gr