Τα «φώτα» είναι στραμμένα (και δικαιολογημένα) στον Ρόι Κάρολ, καθώς είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά έστειλε τον Ολυμπιακό στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Η απόδοση του Βορειοϊρλανδού τερματοφύλακα και η εμπιστοσύνη που εμπνέει στους αμυντικούς, αλλά και γενικότερα σε όλη την ομάδα είναι ένα από τα πολλά κέρδη των «ερυθρολεύκων» στην έως σήμερα ευρωπαϊκή τους διαδρομή.

Ποιά είναι τα υπόλοιπα; Πρώτον, ο Ολυμπιακός με την αγωνιστική του παρουσία, τόσο στα εντός όσο και εκτός έδρας παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και σε αυτά με τη Ρούμπιν Καζάν για το Γιουρόπα Λιγκ, κέρδισε τον σεβασμό των αντιπάλων του και βελτίωσε σημαντικά την ευρωπαϊκή του εικόνα.

Δεύτερον, «κέρδισε» παίκτες, όπως ο Μανιάτης (σε ρόλο κεντρικού χαφ), ή τώρα ο Κάρολ, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έδειξαν με την κλάση τους, ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά (Ιμπαγάσα, Τζιμπούρ, Μιραλάς, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Φουστέρ, Μακούν).

Τρίτον, οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν την τέταρτη πρόκρισή τους στους «16» μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης την τελευταία οκταετία, γεγονός που δείχνει ότι με την πάροδο των χρόνων έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

Τέταρτον, ο Ολυμπιακός κατάφερε μέσα στη σεζόν να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα στη συνολική βαθμολογία του Τσάμπιονς Λιγκ , αλλά και γενικότερα στο UEFA Ranking. Οι Πειραιώτες βρίσκονται πλέον στην 33η θέση της ειδικής βαθμολογίας, έχοντας 59.340 βαθμούς και ακολουθούν: Ο Παναθηναϊκός, που είναι 39ος (50.840), ο ΠΑΟΚ που βρίσκεται στην 70η θέση (27.840) και η ΑΕΚ που είναι 82η (24.340 β.).

Πέμπτον, οι Πειραιώτες έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 15.440 βαθμούς, κάτι που αποτελεί την 2η καλύτερη επίδοση των τελευταίων είκοσι ετών, μετά από τους 17.580 βαθμούς της περιόδου 2009-10.

Έκτον, πέρα από το πρεστίζ, υπάρχουν και τα οικονομικά οφέλη. Αν ο Ολυμπιακός κατορθώσει να προκριθεί εις βάρος της Μέταλιστ, φτάνοντας στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, τότε τα συνολικά έσοδα για την ΠΑΕ (μαζί με εκείνα φυσικά από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ) θα αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ! Ποσό πολύ υψηλό και ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Ο στόχος πλέον είναι η πρόκριση στην οκτάδα του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ θα θυμίσουμε πως ο Ολυμπιακός την τελευταία εικοσαετία έφτασε μία φορά μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1992-93) και άλλη μία έως τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ (1998-99).

Πηγή: contra.gr