Στην υψηλότερη θέση της ιστορίας του στη βαθμολογία της UEFA βρίσκεται ήδη ο Ολυμπιακός και φιλοδοξεί για πρώτη φορά με το τρέχον ranking να μπει στο Τop-30 των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ!

Η 33η θέση στη βαθμολογία στην οποία βρίσκεται πλέον ο πρωταθλητής Ελλάδας (με ελάχιστη διαφορά από την 32η Λεβερκούζεν, που λογικά αποχαιρετά την Ευρώπη την άλλη εβδομάδα) είναι η ψηλότερη στα 14 τελευταία χρόνια (είχε βρεθεί εκεί και το 2010), αφού η 32η του 1998 ήταν με τον παλαιότερο υπολογισμό συντελεστή. Με το παλιό ranking ο Ολυμπιακός έχει και μία 28η θέση το 1997!

Σε κάθε περίπτωση, αν αποκλείσει τη Μέταλιστ, θα μπει δεδομένα εκτός από την προημιτελική φάση του Γιουρόπα και στο Τop-30 της Ευρώπης, φιλοδοξώντας εκτός από τη Λεβερκούζεν να ξεπεράσει και τις Ντιναμό Κιέβου, Μπράγκα και Φιορεντίνα και να πλησιάσει την 27η σήμερα Τότεναμ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός «παλεύει» σε δύο επίπεδα με τις ομάδες του Μάντσεστερ που συνεχίζουν μαζί του στο Γιουρόπα. Mε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η μονομαχία του αφορά τη βαθμολογία της φετινής χρονιάς στην UEFA. Mε τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στην 22η θέση στο σύνολο των 236 ομάδων που έπαιξαν ή παίζουν ακόμα στις φετινές διοργανώσεις και τη Γιουνάιτεντ να είναι μία θέση πιο πάνω!

Με τη Σίτι η μονομαχία του αφορά τη διαχρονική βαθμολογία συλλόγων της UEFA με τη δεύτερη ομάδα του Μάντσεστερ να υπερτερεί με διαφορά μίας νίκης του πρωταθλητή Ελλάδος.

Ο Ολυμπιακός με τη νίκη του επί της Ρούμπιν ξεπέρασε τον ΠΑΟΚ και με 14 βαθμούς είναι για φέτος η πρώτη ομάδα σε προσφορά βαθμών στην Ελλάδα έναντι 13,5 του «δικέφαλου» του Βορρά. Aυτό συμβαίνει για τρίτη φορά την τελευταία 5ετία με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ να έχουν τις υπόλοιπες πρωτιές.

Φέτος έχει προσφέρει το 40% των συνολικών βαθμών του ελληνικού συντελεστή και είναι αυτός που στη μονομαχία του με την Μπεσικτάς κρατά ζωντανή τη χώρα στη διεκδίκηση της 10ης θέσης στη βαθμολογία της UEFA με την Τουρκία. Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ο Ολυμπιακός οδεύει ολοταχώς για ρεκόρ είσπραξης από την UEFA!

Tα εγγυημένα του έσοδα μέχρι τώρα από Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ (μπόνους και βαθμοί) είναι 10,1 εκατ. ευρώ (9,6+500) και θα γίνουν 10,5 αν προκριθεί στους «8». Από εκεί και πέρα, όμως, αυξάνει ολοένα και περισσότερο το market pool και τα αναμενόμενα 14 εκατ. ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να τα αυξήσει κατά δύο εκατ. ευρώ με πιθανή συμμετοχή του στα προημιτελικά του Γιουρόπα μετά και τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ!

Και αυτό γιατί ο Ολυμπιακός θα παίξει μόνος του (ως ελληνική ομάδα) στο μερίδιο των 4,8 εκατ. ευρώ του αυτόνομου market pool της φάσης των «16» αλλά και των 3,6 εκατ. ευρώ της προημιτελικής φάσης. Ασφαλής υπολογισμός δεν μπορεί να γίνει γιατί όλα εξαρτώνται και από το πόσες χώρες εκπροσωπούνται...

Πηγή: Goal