Το όνειρο των οπαδών του Ολυμπιακού αλλά και συνολικά της «ερυθρόλευκης» οικογένειας είναι μια μεγάλη πορεία στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την περσινή σεζόν, στέκεται ψηλά έχοντας δύο συνεχόμενες προκρίσεις στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και φέτος δείχνει ικανός να φτάσει πολύ ψηλά στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ειδικά με το εξαιρετικό ποδόσφαιρο που αποδίδει η ομάδα του Βαλβέρδε έχοντας ήδη φτάσει τις 4 συνεχόμενες ευρωπαϊκές νίκες (1-0 τη Μαρσέιγ, 3-1 την Αρσεναλ και δύο φορές 1-0 τη Ρούμπιν) κάνει το σύνθημα των οπαδών του για την ευρωπαϊκή υπέρβαση να μην ακούγεται τόσο πολύ δύσκολο να γίνει πράξη.

Βεβαίως ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή έχει μπροστά του την πρόκληση να μπει στα προημιτελικά της διοργάνωσης έχοντας μπροστά του την πολύ καλή Μέταλιστ και εκεί επικεντρώνεται όσον αφορά την Ευρώπη.

Το πού θα φτάσει αν ξεπεράσει το εμπόδιο των Ουκρανών είναι αναμφίβολα και θέμα συγκυριών και κλήρωσης, καθώς είναι διαφορετικό να του χαμογελάσει η τύχη και να βρει μπροστά του το Αννόβερο ή τη Σταντάρ Λιέγης (στο πιο επιθυμητό ζευγάρι από τα υπόλοιπα επτά) και διαφορετικό να πέσει πάνω σε μια από τις δύο μεγάλες ομάδες του Μάντσεστερ.

Τα 7 υπόλοιπα ζευγάρια των «16» του Γιουρόπα Λιγκ έτσι όπως διαμορφώθηκαν δίνουν την ελπίδα στον Ολυμπιακό να σκέφτεται ότι μπορεί να συνεχίσει και μετά τους «8» τη φετινή φρενήρη ευρωπαϊκή του πορεία. Ζευγάρια όπως αυτό του Αννόβερου με τη Σταντάρ, της Τβέντε με τη Σάλκε και της Αλκμααρ με την Ουντινέζε σίγουρα αρέσουν πολύ στους ανθρώπους της ομάδας, που κρυφοκοιτάζουν την επόμενη μέρα του Γιουρόπα Λιγκ.

Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και τα δύσκολα ή για την ακρίβεια τα πολύ δύσκολα με τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ και τη Βαλένθια με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Με τις αγγλικές ομάδες ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει ένα μικρό θαύμα, ενώ με τις ισπανικές θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει, κάνοντας πραγματικά υπέρβαση στην... υπερβάση.

Οπως κι αν έχει, ο φετινός Ευρωπαίος Ολυμπιακός έχει δικαίωμα στο όνειρο. Πρώτα απ' όλα όμως το μυαλό είναι στη Μέταλιστ, ελπίζοντας ο Ολυμπιακός να αποδειχτεί καλύτερος και από τους Ουκρανούς.

Η πιθανή 8άδα

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Σ.

Δεν τίθεται θέμα σε αυτό το ζευγάρι για το ποια ομάδα είναι το φαβορί για την πρόκριση. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί απέναντι στους Πορτογάλους, που θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς για να πετάξουν έξω τους Αγγλους. Βεβαίως, η Σίτι ασχολείται κυρίως με το πρωτάθλημα, όμως όπως εύκολα απέκλεισε την Πόρτο το ίδιο θα επιδιώξει και τώρα. Το ιδανικό για τον Ολυμπιακό θα είναι να περάσει η Σπόρτινγκ, η λογική, όμως, λέει Σίτι.

ΤΒΕΝΤΕ - ΣΑΛΚΕ

Και εδώ υπάρχει φαβορί και είναι η Σάλκε. Οι Γερμανοί θέλουν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται έχοντας βέβαια σε πρώτο λόγο την Μπουντεσλίγκα που διεκδικούν. Απέναντί τους πάντως θα βρουν μια ομάδα που έχει τη δυνατότητα να τους κοντράρει και να αποδειχτεί πολύ δύσκολο το έργο της πρόκρισης της Σάλκε. Σαφέστατα θα ήταν πιο επιθυμητή για τον Ολυμπιακό η πρόκριση της Τβέντε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με τους Γερμανούς οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τρομερή παράδοση.

ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ - ΑΝΝΟΒΕΡΟ

Ισως το πιο αμφίρροπο ζευγάρι από τα 8 του Γιουρόπα Λιγκ ή, αν προτιμάτε, μαζί με αυτό του Ολυμπιακού. Οι Βέλγοι δυσκολεύτηκαν κόντρα στη Βίσλα Κρακοβίας, όμως έχουν μια τεράστια ευκαιρία να πάνε στην 8άδα της διοργάνωσης, όπως βέβαια και το Αννόβερο, που απέτρεψε τον βελγικό «εμφύλιο» αποκλείοντας την Μπρίζ. Και οι δύο ομάδες είναι καλές, όμως ο φετινός εξαιρετικός Ολυμπιακός στην Ευρώπη θα έχει σαφέστατα το προβάδισμα αν βρει τον νικητή του ζευγαριού μπροστά του στα προημιτελικά.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ

Δυνατό ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί τους Ισπανούς. Η Βαλένθια είναι... πρώτη στην Ισπανία, καθώς οι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είναι εκτός συναγωνισμού. Είναι δηλαδή στην 3η θέση της Πριμέρα και έχεις ως στόχο να πάει ψηλά στο Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας απέναντί της μια ομάδα που παίζει φουλ επιθετικά και είναι ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Η Αϊντχόφεν δεδομένα θα το παλέψει και θα ήταν καλύτερο για τον Ολυμπιακό να προκριθεί, αν και η Βαλένθια έχει σαφέστατα τον πρώτο λόγο.

ΑΛΚΜΑΑΡ - ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ

Οι Ολλανδοί έβγαλαν έξω την Αντερλεχτ με δυσκολία σε ανοιχτά ματς και τώρα απέναντι στην Ουντινέζε έχουν πολύ πιο δύσκολο έργο. Οι Ιταλοί έχουν τον τίτλο του φαβορί, καθώς είναι πιο σφιχτή ομάδα και όπως έδειξε και με τον ΠΑΟΚ βρίσκει τον τρόπο για να παίρνει αυτό που θέλει, με βάση την πολύ καλή αμυνά της. Οποιος κι αν περάσει απο το συγκεκριμένο ζευγάρι θα είναι σίγουρα καλοδεχούμενο στην κλήρωση για την 8άδα απο τον Ολυμπιακό, καθώς και τους Ολλανδούς τους έχει, ίσως πιο εύκολα, αλλά και τους Ιταλούς.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ. - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

Ακόμη ένα δυνατό ζευγάρι στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, με φαβορί όμως την Ατλέτικο Μαδρίτης, που είναι εμφανές ότι έχει ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στη διοργάνωση. Απέκλεισε εύκολα με δύο νίκες τη Λάτσιο και απένατι στους Τούρκους δείχνει ικανή για μια νέα πρόκριση. Η Μπεσίκτας τα χρειάστηκε με την Μπράγκα για να πάρει το εισιτήριο και θα πρέπει να παίξει πολύ καλά για να αποκλείσει τους Ισπανούς. Η λογική λέει Ατλέτικο, το καλύτερο για τον Ολυμπιακό θα ήταν η Μπεσίκτας.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. - Α. ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Οι «μπέμπηδες» κινδύνευσαν απο τον Αγιαξ, όμως πήραν την πρόκριση και τώρα απέναντι στην Μπιλμπάο θα έχουν σίγουρα δύσκολο έργο, όντας βέβαια το απόλυτο φαβορί του ζευγαριού. Δεν χρειάζεται να πούμε πως θα ήταν καλό για τον Ολυμπιακό να αποκλείστει η Γιουνάιτεντ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν στον δρόμο του στους «8» ο πρωταθλητής Ελλάδας βρει μπροστά του τους Βάσκους, θα είναι η καλύτερη κλήρωση, για πολλούς λόγους. Σίγουρα, πάντως, ένα ζευγάρι του Ολυμπιακού του Βαλβέρδε με την Μπιλμπάο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Πηγή: Goal