Η ταχύτητα, η ομαδικότητα, οι αυτοματισμοί, το ασφυκτικό πρέσινγκ στη μεσαία γραμμή και το γρήγορο ξεδίπλωμα στις αντεπιθέσεις, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της Μέταλιστ, αντιπάλου του Ολυμπιακού στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

Η ομάδα του Χάρκοβο, η οποία κινείται στη σκιά της Ντιναμό Κιέβου και της Σαχτάρ Ντόνετσκ στην Ουκρανία, έχει μπει πλέον στο «μικροσπόπιο» του Ερνέστο Βαλβέρδε και του Γιον Ασπιάθου. Μάλιστα ο τελευταίος αναμένεται να την παρακολουθήσει το ερχόμενο Σάββατο στο εντός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Όμπολον Κιέβου για το πρωτάθλημα.

Η Μέταλιστ δεν είναι άγνωστη στον Ολυμπιακό και στον Ισπανό τεχνικό, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» την αντιμετώπισαν τον Δεκέμβριο του 2008, στα πλαίσια των ομίλων του Κυπέλλου UEFA (ηττήθηκαν με 1-0 στο Χάρκοβο, με τέρμα του Έντμαρ, στο 88΄). Όμως, από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι κι άλλαξαν, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και οι Ουκρανοί, στο ρόστερ των οποίων βρίσκονται πλέον δέκα λατινοαμερικάνοι ποδοσφαιριστές (έξι Αργεντινοί και τέσσερις βραζιλιάνοι)! Παραστάσεις από εκείνο το παιχνίδι έχουν από πλευράς Ολυμπιακού μόνο ο Τοροσίδης, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο Ντιόγκο (δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρώτο παιχνίδι, λόγω τιμωρίας), ενώ από τη Μέταλιστ, ο Γκοριάνοφ, ο Έντμαρ, ο Γκουεγιέ, ο Βαλιάγεφ και ο Ομπράντοβιτς (οι δύο τελευταίοι είναι πλέον αναπληρωματικοί).

Ποιά είναι η σημερινή εικόνα της Μέταλιστ; Πρόκειται για μία ομάδα, η οποία αγωνίζεται συνήθως στην Ευρώπη με σχήμα 4-2-3-1. Αραιά και που, ο Μίρο Μάρκεβιτς, ο οποίος βρίσκεται για έβδομο χρόνο στον πάγκο των Ουκρανών, χρησιμοποιεί το 4-4-2, το οποίο έχει δοκιμάσει πάντως αρκετές φορές στο πρωτάθλημα.

Η δύναμη της Μέταλιστ κρύβεται στη μεσαία και στην επιθετική γραμμή (αναπτύσσεται καλά, τόσο από τα άκρα όσο και από τον άξονα). Εκεί, όπου ξεχωρίζουν: ο βραζιλιάνος Ταϊσον (αριστερά), ο Αργεντινός Μπλάνκο (παίζοντας πίσω από τον συμπατριώτη του Κριστάλντο), ο επίσης Αργεντινός Χοσέ Σόσα (δεξιά), ο βραζιλιάνος Κλέιτον Ξαβιέ και ένας ακόμη Αργεντινός, ο Χουάν Μανουέλ Τόρες (ως κλασικός αμυντικός μέσος). Ενίοτε, ο Κλέιτον προωθείται στη θέση του δεύτερου επιθετικού (όταν δεν αγωνίζεται ο Μπλάνκο) και δίπλα στον Τόρες τοποθετείται ο (βραζιλιάνος και πολιτογραφημένος Ουκρανός) Εντμαρ.

Όσον αφορά τα μετόπισθεν, ο Μάρκεβιτς προτιμάει κάτω από τα δοκάρια τον 37χρονο Ουκρανό Γκοριάνοφ και στην άμυνα τον Αργεντινό Βιγιάγκρα (δεξιά), τον συμπατριώτη του Τορσιλέρι, τον Σενεγαλέζο Γκουεγιέ (στα στόπερ) και τον βραζιλιάνο Φινίνιο (αριστερά). Στον τελευταίο αγώνα με τη Σάλτσμπουργκ, όμως, ο προπονητής της Μέταλιστ χρησιμοποίησε στο αριστερό άκρο τον Ουκρανό Πσενισικ, ο οποίος είχε παίξει επίσης εναντίον της Άλκμααρ και της Σοσό (εκτός), αλλά και με τη Μάλμε (εντός έδρας).

Η Μέταλιστ, η οποία είναι αήττητη στο Γιουρόπα Λιγκ (7 νίκες, 3 ισοπαλίες, με τέρματα 27-7), διακρίνεται για το πλουραλισμό στο σκοράρισμα, καθώς έχουν πετύχει τέρμα εννέα ποδοσφαιριστές! Ο Κριστάλντο έχει 6 γκολ (σε 7 συμμετοχές!), ο Ταϊσον 5, ο Ντέβιτς 4, από 2 οι Σόσα, Έντμαρ, Φινίνιο και Γκουεγιέ, ενώ έχουν σκοράρει και οι Κλέιτον Ξαβιέ, Μπλάνκο και Μάρλος (στο τελευταίο παιχνίδι με τη Σάλτσμπουργκ, το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ του Χιντερέγκερ).

Αμυντικά, η Μέταλιστ έχει προβλήματα και ενδεικτικό είναι ότι έχει δεχθεί γκολ στα 7 από τα 10 παιχνίδια που έχει δώσει στη διοργάνωση. Έχοντας μάλιστα αντιπάλους, ομάδες οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη ή στη δεύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη (αντιμετώπισε τη Σοσό, την Αούστρια Βιέννης, την Άλκμααρ, τη Μάλμε και τη Σάλτσμπουργκ).

Ο Ολυμπιακός πάλι κράτησε το μηδέν στην άμυνα, στους 3 από τους 8 αγώνες που έδωσε μέχρι σήμερα στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ. Έχει δεχθεί μάλιστα, μόλις ένα τέρμα (αυτό από τον Μπεναγιούν στο Φάληρο) στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του!

Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι κέρδισαν την Άρσεναλ και τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στο «Γ. Καραϊσκάκης», τη Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ» (στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ), αλλά και δύο φορές τη Ρούμπιν Καζάν, έχουν την ποιότητα και τις δυνατότητες ώστε να προσπεράσουν το εμπόδιο της Μέταλιστ, η οποία είναι μία πολύ καλή ομάδα, αλλά δεν αποτελεί ευρωπαϊκό μεγαθήριο...

Πηγή: contra.gr