οποίος φεύγοντας από την Τσέλσι δεν χρειάστηκε να μείνει παραπάνω από μερικές μέρες στο Μιλάνο για να διαπιστώσει τη διαφορά ανάμεσα στους δυο λαούς...

Είχε πει τότε ο «Special One» ότι «στους Αγγλους αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά οι Ιταλοί γουστάρουν την κουβέντα για το ποδόσφαιρο»!

Μέσα έπεσε ο Ζοσέ και τώρα μένει να αποδειχθεί εάν θα πέσει μέσα και ο Μοράτι, ο οποίος προχθές το βράδυ αποθέωσε σε τέτοιον υπερθετικό βαθμό τον προπονητή της Ιντερ, ώστε έδωσε το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να του αλλάξουν ακόμη και το όνομα και από Stramaccioni να τον αποκαλούν πλέον StraMOUccioni!

Είναι ηλίου ή μάλλον Μουρίνιο φαεινότερον σε ποιους συνειρμούς οδηγεί η παράφραση του επωνύμου του 36χρονου δικηγόρου, που -σε αντίθεση με τον Αγγελο Αναστασιάδη- δεν έκανε σίριαλ τη συζήτηση με τον δικό του πνευματικό!

Το εννοώ αυτό, διότι απ' ό,τι πήρε το αυτί μου στο Μιλάνο ο λεγάμενος είναι ανιψιός ενός καρδινάλιου, ο οποίος τον προξένεψε στον Μοράτι μέσω ενός μέλους της διοίκησης της Ιντερ και η δουλειά έγινε γρήγορα, παστρικά και με τη βούλα όχι μονάχα του Βατικανού, αλλά και της... Θέμιδος!

Ο Στραματσιόνι, ο οποίος το 2010 πήρε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή -αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπου που έγινε προπονητής (και μάλιστα σε κορυφαία ομάδα) από το πουθενά και χωρίς να έχει το απαραίτητο δίπλωμα της UEFA!

Βάσει των κανονισμών ο Στραματσιόνι δεν έχει δικαίωμα να δηλώνεται ως προπονητής, αλλά ο Μοράτι έβαλε τα μεγάλα μέσα και η ομοσπονδία προπονητών της Ιταλίας έκανε τα στραβά μάτια, έχοντας τη δέσμευσή του ότι θα πάρει το δίπλωμα του τον Ιούνιο του 2013!

Ως ποδοσφαιριστής ο προπονητής της Ιντερ πέρασε και δεν ακούμπησε από την Μπολόνια (όταν αυτή αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία), αλλά αποδείχτηκε ότι ο ορίζοντάς του ήταν ανοικτός: βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο, έχοντας στο βιογραφικό σημείωμα του τη δουλειά του στις ομάδες «Primavera» της Ρομουλέα, της Ρόμα και της Ιντερ, την οποία μάλιστα στις 25 του περασμένου Μαρτίου οδήγησε στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου (Next Generation), νικώντας στον τελικό τον Αγιαξ!

Προτού περάσει ένα εικοσιτετράωρο από αυτήν την επιτυχία κι ενώ το ίδιο βράδυ η (κανονική) Ιντερ γνώριζε την ήττα από τη Γιουβέντους με 2-0, ο Μοράτι σχόλασε τον Κλάουντιο Ρανιέρι κι έδωσε τη δουλειά στον Στραματσιόνι, βλέποντας στο πρόσωπό του όχι τον καινούργιο Ντι Ματέο, αλλά τον επόμενο Μουρίνιο!

Το είπε, άλλωστε, προχθές το βράδυ μέσα στον ενθουσιασμό του για τη νίκη της Ιντερ στο «derby della Madonnina» ότι «ο Στραματσιόνι είναι τόσο έξυπνος, εργατικός, επαγγελματίας και αφοσιωμένος στη δουλειά του, που μου θυμίζει πολύ τον Μουρίνιο, μάλιστα πολλές φορές καθόμαστε μαζί και μου αναλύει την τακτική της ομάδας»!

Παρεμπιπτόντως η τακτική που εφάρμοσε προχθές ο Στραματσιόνι υπήρξε βεβαίως αποτελεσματική, αλλά ήδη έχει εξελιχθεί σε casus belli: τις προάλλες μετά τη νίκη επί της Τορίνο βγήκε ως τηλεσχολιαστής ο (παλιός προπονητής της Αταλάντα) Εμιλιάνο Μοντόνικο και απεφάνθη ότι «η Ιντερ παίζει χωριάτικα», μια άποψη που την ενστερνίστηκε και την επανέλαβε προχθές το βράδυ ο Ρικάρντο Μοντολίβο!

Το χόντρυνε κιόλας περισσότερο ο διεθνής χαφ της Μίλαν, συμπληρώνοντας ότι «στο γήπεδο υπήρχε μόνο η δική μας ομάδα, διότι η Ιντερ έπαιζε μια χωριάτικη άμυνα και απλώς στάθηκε τυχερή»...

... κι αυτό το σχόλιο έκανε έξω φρενών τον Στραματσιόνι, ο οποίος την ίδια στιγμή επέστρεφε στα αποδυτήρια από την «curva» των οπαδών της Ιντερ, όπου πήγε (όπως παλιά ο Μουρίνιο) για να τους αποδώσει τα δέοντα και να πανηγυρίσει μαζί τους.

Ο Στραματσιόνι θα πρέπει να έγινε ακόμη πιο έξαλλος χθες το πρωί, διαβάζοντας το σχόλιο της «La Gazzetta dello Sport» ότι «ο Μοντόνικο δεν είχε άδικο στην άποψή του για το χωριάτικο στυλ της Ιντερ που, κυρίως μετά την αποβολή του Ναγκατόμο, έπαιξε κατενάτσιο βγαλμένο από τη δεκαετία του '60, όταν δέσποζαν στην άμυνά της ο Πίτσι και ο Μπούρνιτς»!

Με αυτήν τη χωριάτικη άμυνα πάντως η Ιντερ πέτυχε την τέταρτη νίκη της στη σειρά, η Μίλαν έμεινε 12 βαθμούς πίσω από την κορυφή και δικαιώνεται ο Μουρίνιο που είχε πει ότι πιο πολύ κι από το ίδιο το ποδόσφαιρο, οι Ιταλοί γουστάρουν την κουβέντα γύρω από αυτό...

Πηγή: Goal