Η υποχρέωση βγήκε έστω και με περίσσιο άγχος. Η ΑΕΚ κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της άγνωστης Ίντερ Ντ' Εσκάλδες από την Ανδόρρα και να προκριθεί στον Γ' Προκριματικό Γύρο του UEFA Conference League, όπου θα αντιμετωπίσει την Νόα, με την οποία θα αναμετρηθεί, όπως όλα δείχνουν, την Τρίτη 6 Αυγούστου, λόγω της παρουσίας κι άλλων ομάδων από την Αρμενία στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ταυτόχρονα όμως η Ένωση συνεχίζει τον μεταγραφικό σχεδιασμό της με την απόκτηση επιθετικού να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Το τελευταίο όνομα που παίζει πολύ ψηλά είναι αυτό του Ματέους Σαλντάνια, η περίπτωση του οποίου εξετάζεται.

Πρώτος σκόρερ στη Σερβία

Πρόκειται για τον Βραζιλιάνο επιθετικό της Παρτιζάν, ο οποίος έχει στο βιογραφικό του σταθμούς από ομάδες της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και Κίνας και του Αζερμπαϊτζάν. Η Νέφτσι Μπακού είναι ο πιο γνωστός σύλλογος από τον οποίο έχει περάσει. Την περασμένη σεζόν πέτυχε 18 γκολ και 5 ασίστ σε 34 συμμετοχές και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με την ομάδα του Βελιγραδίου στο πρωτάθλημα Σερβίας (με 17 γκολ). Φέτος έχει κάνει δυναμική εκκίνηση με τρία γκολ ισάριθμες αναμετρήσεις στη σερβική Super League και προκριματικά του Champions League.

Ο 24χρονος είναι αριστεροπόδαρος, με πολύ καλή σωματική διάπλαση ( 1.85 μ.). Εκτός από την αοχμή του δόρατος, μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο πτέρυγες στα «φτερά» της επίθεσης. Το συμβόλαιο του με την Παρτιζάν λήγει το 2027 και η χρηματιστηριακή του αξία έχει εκτιναχθεί από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στη σερβική πρωτεύουσα, αφού είδε το market value του να εκτοξεύεται από το μισό εκατομμύριο στα 8 εκατ.Ευρώ.

Τον ήθελε ο Ολυμπιακός - 10 εκατ.Ευρώ ζητά η Παρτιζάν

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι, ότι για τον Σαλντάνια τον περασμένο Γενάρη είχε ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός, την εποχή που στον «ερυθρόλευκο» πάγκο καθόταν ο Κάρλος Καρβαλιάλ. Ενδιαφέρον έδειξε η γαλλική Τουλούζ και δύο τουρκικές ομάδες, η Μπεσίκτας και η Φενέρμπαχτσε. Μάλιστα η τελευταία προσέφερε 8 εκατ.Ευρώ, αλλά η Παρτιζάν αρνήθηκε τότε να πουλήσει τον παίκτη, κάτι που φάινεται παράδοξο, από τη στιγμή που τον είχε αγοράσει 1,3 εκατ.Ευρώ από την κινεζική Τζεφ Γιουνάιτεντ και θα έκανε σούπερ απόσβεση των χρημάτων που ξόδεψε, βγάζοντας μέγιστο κέρδος από την παραχώρηση.

Η σερβική ομάδα αφενός έβλεπε τον παίκτη ως σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και μονάδα που θα τη βοηθούσε στη μάχη του τίτλου, αφετέρου ήθελε 10 εκατ.Ευρώ ακατέβατα, ένα ποσό που παρέμεινε ως τιμή πώλησης, όταν τον περασμένο Απρίλιο, η Τορίνο, η οποία είχε δείξει ενδιαφέρον τον Δεκέμβριο του 2023, επανήλθε για την περίπτωσή του. Ο Σαλντάνια όμως τραυματίστηκε (σ.σ.στον αχίλλειο τένοντα) τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να χάσει 8 παιχνίδια των «ασπρόμαυρων», οι οποίοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην επίθεση λόγω της απουσίας του και στο τέλος έχασαν το πρωτάθλημα από τον Ερυθρό Αστέρα.

Δεδομένα είναι μία περίπτωση απ'την οποία η Παρτιζάν θέλει να επωφεληθεί. Τον περασμένο Μάιο , στο τέλος της σεζόν, ο Άλμπερτ Νάγκι, επικεφαλής του προπονητικού επιτελείου του σερβικού συλλόγου, σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ομάδα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αποχώρηση του Σαλντάνια "Ο Σαλντάνια θα φύγει σίγουρα από τον σύλλογο, είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την αποχώρησή του", είχε πει ο Νάγκι.

Τώρα η περίπτωσή του βρίσκεται στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ και σίγουρα δεν είναι περίπτωση παίκτη που περνά απαρατήρητη.